Zimski sportovi

Rangers, Wild i Kings prošli u drugi krug

Željka Jurkas • četvrtak, 01.05.2014.
Rangers, Wild i Kings prošli u drugi krug

Tri napete serije prvog kruga doigravanja završile su sedmim utakmicama. Domaćinima je pripao samo jedan susret, u seriji u kojoj su momčadi naizmjence izmjenjivale pobjede, konačno je trijumfirala ona koja je prva i započela. Tradicija je prekinuta u seriji u kojoj su momčadi uvijek pobjeđivale na domaćem ledu, kada je u šestoj minuti produžetka Minnesota uzela pobjedu u Pepsi Centru. Nevjerojatan povratak i potpuni preokret serije nakon gubitka prve tri utakmice upisali su gosti iz Los Angelesa u SAP Centru...

New York Rangers – Philadelphia Flyers 2:1 [4:3]

Jedna loša trećina. Druga trećina sedme utakmice bit će u glavama igrača Flyersa dok će razmišljati što je pošlo po krivu. S druge strane, u trenu kada ga je momčad trebala, vratar Rangersa Henrik Lundqvist, odgovorio je na najbolji mogući način i zatvorio prilaze svojoj mreži.

2014 NHL Awards

Jaromir Jagr, Dominic Moore i Manny Malhota kandidati su za Masterton Memorial Trophy.

“On je s razlogom glavni stup naše momčadi. Tijekom serije je imao neke važne obrane. Mi znamo koliko nam znači, i on zna koliko nam znači. Kada igra na visini, teško ga je pobijediti. Dok su bili u našoj zoni, bio je pravi stup i smirio je cijelu momčad svojim obranama“, prenijele su službene stranice izjavu braniča Ryana McDonagha o svom vrataru.

Domaćini u MSG-u su u potpunosti nadigrali i iskoristili pogreške Flyersa u drugoj trećini te na kraju imali dva gola prednosti. Daniel Carcillo prvi se upisao na semafor zahvaljujući prekrasnom dodavanju Mattsa Zuccarella, a osam minuta kasnije Benoit Pouliot zabija pobjednički gol.

Steve Mason na vratima Fylersa (koji je nakon susreta izjavio da još uvijek nije na 100 posto od potresa mozga), napravio je sve u njegovoj moći da momčad održi na životu. S 31 obranom, od kojih je pola stiglo u drugoj trećini, ipak je za jednu ostao prekratak te je dvoboj vratara otišao na stranu Kralja.

U velikom naletu u zadnjoj trećini, s više nego duplo udaraca prema vratima, Flyersi su u petoj minuti uspjeli prepoloviti zaostatak. Jason Akeson zabio je u drugom pokušaju iz vlastitog odbijanca.

Trener Flyersa, Craig Berube, zaključio je za kraj:“Kao momčad nismo imali dovoljno inicijative i nismo igrali dovoljno agresivno. Kada se sveukupno pogleda naša igra, nismo pružili najbolje što možemo.“

Colorado Avalanche – Minnesota Wild 4:5 OT[3:4]

U sezoni u kojoj su premašili apsolutno sva očekivanja i nakon koje je rookie trener Patrick Roy gotovo siguran pobjednik Jack Adams Awarda, igračima Avalanchea će ostati veliki žal za čak četiri izgubljena vodstva. Neiskustvo je došlo na naplatu u zadnjim trenucima. Dvije i pol minute prije kraja susreta Jared Spurgeon četvrti puta je izjednačio minimalno vodstvo domaćina i odveo utakmicu u produžetak.

Vancouver Canucks

Prema TSN-ovom Farhan Lalji, Nucksi će otpustiti trenera Johna Tortorellu.

Početkom šeste minute Nino Niederreiter svojim drugim golom na utakmici, kratkim zadržavanjem i promjenom pozicije, vara Semjona Varlamova i gura Wild u idući krug doigravanja. “Povisio je letvicu i stavio se u jako puno problema. To što je večeras pokazao, je ono što od sada od njega i očekujemo“, našalio se trener Wilda Mike Yeo o nastupu svog dvostrukog strijelca.

Redom Nick Holden, Jamie McGinn, Paul Stastny i konačno Erik Johnson davali su vodstvo domaćinima, no niti jedno se nije održalo. Kapetan Wilda, Mikko Koivu, i Dany Heatley jedinim golom u drugoj trećini, izjednačili su prva dva vodstva.

Vratar Darcy Kuemper nastradao je u sudaru iza mreže u 52. minuti utakmice te ga je na vratima zamijenio Ilja Brizgalov. Brizgalov je u 13:15 minuta u igri imao samo jedan udarac na svoja vrata, i to u produžetku, i taj je uspješno zaustavio.

“Dvaput sam mislio da je utakmica naša. Srcedrapajuće je, ali moramo nešto naučiti iz ovoga. Nismo smjeli dozvoliti produžetak, mislim da svi to u ovome trenu mislimo. Grozan osjećaj“, rekao je nakon susreta Matt Duchene, centar Colorada kojemu je ovo bila druga utakmica nakon gotovo mjesec dana pauze s ozljedom koljena.

Avalanche se ima čemu veseliti. Izrazito mlada momčad odlično je reagirala i na novog trenera s čijim sistemom rada se očito slaže, i na sve pritiske doigravanja. Potrebno iskustvo za veće rezultate i veća očekivanja počeli su skupljati već ove godine, a nesumnjivo će ga jako dobro iskoristiti iduće. Kada su zdravi, teško ih je zadržati, a za očekivati je da će postajati sve bolji. Veliki upitnik odnosno manjak na koji trebaju obratiti pozornost je obrana. Par veterana u tom segmentu igre smirilo bi ih u situacijama u kojima se ili lomi utakmica ili moraju držati vodstvo. Varlamov je na svojim leđima ove sezone iznio momčad, a pitanje je koliko dugo može ustrajati u toj formi. Kvalitetnija i odgovornija igra obrane svakako bi mu olakšala posao.

San Jose Sharks – Los Angeles Kings 1:5 [3:4]

“Kada ste jednom s grupom igrača došli do vrha, malo je lakše kada se ponovo s dna morate zajedno penjati. U tome je bit ove igre, godinama smo jedni s drugima i igramo zajedno.“ Ovom izjavom kapetana Kingsa Dustina Browna može se opisati kompletna serija, točnije zadnje četiri utakmice kojima je momčad Los Angelesa pomela San Jose Sharkse. Kingsi su tako postali četvrta momčad u povijesti Lige kojoj je uspjelo preokrenuti rezultat od 0:3.

New Jersey Devils

Devilsi su objavili izjavu o produžetku ugovora s Jagrom.

Pola utakmice gledali smo posve izjednačenu igru. Očekivano, niti jedna momčad nije dobrovoljno davala led i za svaki pak se trebalo boriti. Domaćini su prvi došli na semafor manje od 30 sekundi od početka druge trećine. Matt Irwin zabio je, što će se pokazati kasnije, svoj jedini u doigravanju i jedini gol Sharksa na utakmici.

Kingsi iskorištavaju igru s igračem više i pogrešku obrane Sharksa te Drew Doughty izjednačava rezultat u petoj minuti. Pred sam kraj druge trećine Anže Kopitar, za kojeg cijelu seriju Sharksi nisu našli odgovor, završava akciju s Justinom Williamsom i postiže pobjednički gol.

Sharksi se u zadnjoj trećini pokušavaju vratiti, kako rezultatski, tako i svojom igrom, no Tyler Toffoli u petoj minuti povećava vodstvo i dodatno im otežava situaciju. Izvadivši vratara Anttija Niemija (25/28) za dodatnog klizača tri minute prije isteka vremena, sve što Sharksi uspijevaju napraviti je dozvoliti dva gola u praznu mrežu. Najprije Browna, a minutu kasnije Tannera Pearsona.

Kingsi su odigrali točno kako se od njih i očekivalo. Cijelu sezonu hvataju Sharkse i napokon su ih u najvažnijem trenutku dostigli i prestigli. Jonathan Quick ponovno je briljirao među vratnicama (39/40 obrana) i vraća se na elitnu razinu kojoj i pripada.

Jedan od glavnih problema Sharksa, izrazito vidljiv u ovom susretu, bio je powerplay. Imali su čak šest prilika i nisu iskoristili niti jednu. Na trenutke je u zadnje četiri utakmice momčad Sharksa izgledala kao ona momčad koja je započela seriju. No, mentalno se nisu u potpunosti uspjeli vratiti i na pravi znak problema, igra je patila, a sustav su gotovo zaboravili. Time Sharksi nastavljaju svoju veliku tradiciju razočaranja u doigravanju. Moglo bi se reći da ono što su Leafsi u regularnom dijelu sezone, to postanu Sharksi u doigravanju.

“Prošle godine smo bili puno bliže prolazu nego ove. Ako bilo tko misli drugačije, vara se. Samo zato što je serija otišla u sedam utakmica, ne znači da je bila bliža. Ne znam što nam se dogodilo u zadnje četiri utakmice (18-5). Nismo čak niti bili blizu. Igrači koji čine osnovu naše momčadi nisu se upisali u strijelce. Prošle godine smo bili puno bliže“, prokomentirao je kraj serije trener San Josea Todd McLellan, za kojeg se već većina pita hoće li preživjeti na klupi Sharksa.

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!