Zimski sportovi

Habsi potukli Bruinse u dvostrukom produžetku

Željka Jurkas • petak, 02.05.2014.
Habsi potukli Bruinse u dvostrukom produžetku

Premijera drugog kruga doigravanja NHL-a održana je u TD Gardenu. Osvajači Presidents' Trophyja dočekali su jedinu momčad koja je pobjedama u prve četiri utakmice osigurala prolazak i time zaradila preko tjedan dana odmora. Ako su se bojali hrđe, ili pretjeranog opuštanja, ono će se brzo izravnati, a prva utakmica je pokazala da su dodatni dani odmora donijeli samo veću energiju i izdržljivost koja će im kroz seriju biti više nego potrebna...

34. izdanje najvećeg rivalstva

Još jedan susret Originalnih 6 čeka nas u ovom doigravanju, i to možda najveći, kada se u drugom krugu susretnu Montreal i Boston. Animozitet između ova dva kluba nadaleko je poznat, a svakako mu pomažu i česti susreti u eliminacijskim utakmicama. Ovo će biti ukupno 34. puta u povijesti da se Bruinsi i Habsi susreću u doigravanju, a povijesno kanadska momčad ima puno bolji skor. 24 od 33 susreta otišla su na njihovu stranu (od toga čak 18 uzastopnih od 1946. – 1987.), a u zadnjem, prvom krugu 2011., Boston je pobijedio i kasnije osvojio Stanleyja.

U regularnom dijelu sezone momčadi su se susrele četiri puta, a tri od četiri susreta otišla su na stranu Habsa. Carey Price branio je u jednom susretu, u kojem je i uzeo pobjedu. Tuukka Rask izgubio je tri od četiri starta. Opće je poznato da se nitko kao Canadiensi ne može zavući pod kožu Bruinsima, i upravo to čini ovu seriju toliko zanimljivom. Na papiru, Bruinsi su puno jača momčad i da se radi o bilo kojem drugom protivniku, ne bi bilo dvojbe tko će odnijeti seriju. Ovako, odluka će se vjerojatno čekati do sedme utakmice.

“Mrzim ih, i ako bilo koga od njih pitate isto pitanje, dobit ćete isti odgovor. To dođe toliko prirodno. Kada ste dio ove organizacije, posve spontano ih počnete mrziti; a sve bitke koje smo s njima vodili zadnjih godina svakako pomažu“, najbolje je sažeo razmišljanja s obje strane napadač Bruinsa Milan Lučić nakon jednog od zadnjih treninga pred početak serije. Lučić je vodeći strijelac prvoga kruga za Bruinse s tri pogotka, jednakim brojem koje imaju i Brendan Gallagher i Rene Bourque, prvi strijelci Habsa.

Specijalne momčadi bi uz vratare trebale odigrati ključne uloge. Boston vodi Ligu po efikasnosti powerplaya u prvom krugu (37.5%), dok je Montreal osmi s 15.4%. Penalty kill Bruinsa je na zavidnih 90%, dok su Habsi na 71.4%.

Obje momčadi su prošle u drugi krug sa četiri uzastopne pobjede. Montreal je pomeo Tampu, a Boston je, nakon gubitka prve utakmice u TD Gardenu, četiri puta pobijedio Detroit. Habsi prosječno postižu četiri gola po utakmici, a Bruinsi 2.8 (s druge strane, Rask uvjerljivo vodi sve vratare sa svega 1.16 dozvoljenih golova po utakmici, dok je Price na 2.33).

Čeka nas fizički izrazito aktivna i jaka serija u kojoj ipak blagu prednost imaju Bruinsi. Možemo očekivati puno provokacija, velikih udaraca na granici dozvoljenog i u konačnici najvjerojantije showdown vratara.

Boston Bruins – Montreal Canadiens 3:4 2OT [0:1]

Nemilosrdan tempo i udarci, čvrsta i fizička igra, neizvjesnost i dva produžetka, sažetak su prve utakmice serije Bruinsa i Canadiensa. P.K. Subban, koji u prvom krugu nije upisao gol, našao je pravi trenutak za poboljšanje statistike, i u sinoćnjem susretu upisao dva, od kojih je drugi bio pobjednički.

Velika priča prve utakmice su svakako i vratari. Rask je ušao u drugu seriju kao prvi vratar doigravanja, dok s druge strane stoji Price, jedan od trenutno najosporavanijih vratara Lige. “Ne znam. Generalno smo dobro odigrali 5-na-5, gotovo dominirali. Imali smo puno prilika, nismo mogli zabiti. Ja sam bio jako loš. Moram biti bolji“, prokomentirao je vratar Bruinsa. I da nije bilo odlične izvedbe Pricea (48/51) i igrača ispred njega koji su blokirali sve što su stigli (30 udaraca), nitko ne bi ni trepnuo na Raskova četiri primljena gola. Ovako je Price, barem za trenutak, prekinuo sumnje da li pripada elitnim vratarima.

Specijalne momčadi, kojima su Bruinsi apsolutno dominirali u prvom krugu, otišle su na stranu Habsa. Dva powerplay gola na tri pokušaja i dva uspješna penalty killa mogu komotno stajati kao sažetak večeri. “Mislim da uvijek igram najbolje kada puno igram. A danas nije bilo manjka vremena na ledu. Kada si u takvoj situaciji, i znaš da su svi oko tebe umorni, i nađeš način da pobijediš tog igrača, da pobijediš utakmicu... Mislim da što utakmica dalje ide i što više igram to sam fokusiraniji i oštriji“, izjavio je nakon utakmice strijelac oba powerplay gola, Subban.

Montreal je do drugog odmora skupio dva gola prednosti. Subbanovom prvom golu priključio se Rene Bourque. Domaćini napokon odgovaraju početkom zadnje trećine. S dva brza gola, Reillyja Smitha i Toreyja Kruga u sedmoj minuti rezultat je izjednačen. Trener Habsa Michel Therrien odgovara timeoutom, a regrupirana momčad kreće po novo vodstvo. Francis Bouillon zabija sedam minuta prije kraja, ali se domaćini ponovno vraćaju dvije minute do isteka vremena golom Johnnyja Boychuka.

Ostale vijesti iz Lige

2014 NHL Awards
Sidney Crosby, Ryan Getzlaf i Claude Giroux kandidati su za Hart Memorial Trophy

New York Islanders
Islandersi su u zamjenu za izbor u četvrtom krugu na Draftu 2014. dobili vratara Jaroslava Halaka

Tampa Bay Lightning
Vratar Andrej Vasilevski (19. izbor na Draftu 2012.), koji je ovu sezonu odradio u KHL-ovom Salavat Julajevu, odlučio se za dolazak u Tampu iduće sezone

Vancouver Canucks
Trener John Tortorella i njegov pomoćnik Mike Sullivan razriješeni su dužnosti

Foto - Wikipedia, Lisa Gansky

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 16:13
    ne vjerujem ni u 4-1 ni u 4-2..ocekujem duzu seriju,nije Montreal los i imali su cak i malo vise odmora od Bruinsa tako da me ne cudi da su dobili ovu 1.tekmu...ovo je jedno veliko rivalstvo u NHL-u i mrznja tako da ce svaka tekma biti na noz
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 14:58
    Ova serija zavrsava 4-1 ili 4-2 Boston. Ne vidim razloga za zabrinutost. 4 gola Montreal-a - 2 PP, pogreska Krug-a i pogreska Krejci-a. Montreal je imo jednu konkretnu priliku od preostalih 29 udaraca. Kakve prilike su promasili Lucic, Iginla, Krug i Krecji je pomalo i smijesno :) Ista stvar se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik