Zimski sportovi

Hawksima prvi susret u seriji s Minnesotom

Željka Jurkas • subota, 03.05.2014.
Hawksima prvi susret u seriji s Minnesotom
Foto: EPA

Poznaju se dobro od prošle sezone, a ove su se našli u istoj diviziji. Iako na papiru ova serija pripada Chicagu, pogotovo ukoliko se Wild nastavi (već drugu sezonu za redom) boriti s vratarima, sigurno se neće lagano prošetati kao u prošlom doigravanju. Već u prvom susretu Wild je pokazao izdržljivost koja ga je krasila kroz prvi krug, no u konačnici individualna kvaliteta iskočila je na strani domaćina United Centra onda kada je bilo najpotrebnije...

Ponovni susret novih rivala

Drugu postsezonu u nizu susreću se Chicago Blackhawksi i Minnesota Wild. Wildu je ovo prvi prolazak u drugi krug nakon 2003., a Hawksi su zadnjih šest sezona u doigravanju. Ovo je četvrti prolazak u drugi krug u tih šest nastupa, a u zadnja tri su uvijek prošli dalje. Prošle sezone lako su započeli doigravanje s Wildom u prvom krugu, riješivši ih u pet utakmica.

Ove postsezone čeka ih nešto drugačiji, unaprijeđeni i uigraniji Wild, s mladim zvijezdama u naletu: Charlijem Coyleom, Mikaelom Granlundom i Ninom Niederreiterom. Coyle sa Zachom Pariseom dijeli prvo mjesto strijelaca Wilda u doigravanju (3), a Parise s deset bodova dijeli prvo mjesto efikasnosti doigravanja s Anžeom Kopitarom, Nathanom MacKinnonom i Paulom Stastnyjem. Najefikasniji u redovima Hawksa su Jonathan Toews i Duncan Keith (7), a najbolji strijelci kapetan Toews i Patrick Kane (3). Sva tri kapetanova gola bila su pobjednička.

2014 NHL Awards

Patrice Bergeron, Brent Burns i Duncan Keith finalisti su u izboru za NHL Foundation Player Award

Hawksi su završili kao treća momčad divizije i neočekivano se susreli sa St. Louis Bluesom. Nakon što su izgubili prve dvije utakmice, branitelji naslova su zaredali četiri pobjede, a Corey Crawford popravio statistiku te završio seriju na visokih .935 postotka obrana. Wild se kao prva wild card momčad susrela s pobjednikom divizije te u sedam susreta konačno u Denveru prekinula tradiciju pobjede domaćina. Niederreiter je postigao pobjednički gol u produžetku i time su Hawksi zaradili prednost domaćeg leda.

Najvažnije pitanje ove serije će biti vratarska situacija Wilda. Trenutno poziciju prvog vratara drži Ilja Brizgalov, četvrti vratar na prvoj poziciji ove sezone za Wild. Brizgalov je nakon sjajnog starta na kraju regularne sezone poslan na klupu u drugoj utakmici doigravanja nakon prosječno 4.25 primljena gola ili najslabiji postotak obrana u doigravanju - .826. Na vratima ga je zamijenio rookie Darcy Kuemper s puno boljim rezultatima: postotak obrana .913, a momčad je prosječno primala 2.03 golova. Kuemper je ozlijeđen u zadnjoj utakmici s Coloradom i još ne postoji vremenski okvir njegovog povratka. Brizgalov ga je zamijenio na samom kraju te sedme utakmice i u malo više od 13 minuta na ledu morao obraniti svega jedan udarac.

Velika odlika, i zasluga zašto su u drugome krugu, igre Minnesote je obrana. Dozvoljavaju 24.9 udaraca na vrata po utakmici, što je najmanje u doigravanju. U ovoj seriji imat će puno posla, prije svega zatvoriti nalete i neutralizirati brzinu Hawksa.

Hawksi drže prvo mjesto penalty killa s postotkom od čak 93.1. Wild je na petom mjestu s 88%. Niti jedna momčad ne briljira s drugom specijalnom momčadi - powerplayom, no i tu Hawksi drže (blagu) prednost, 15% naspram 14.3%.

Suspendirani igrač Wilda, Matt Cooke bit će na raspolaganju za četvrtu utakmicu.

Unatoč pobjedi u seriji utakmica tijekom regularne sezone (3:2), šanse Wilda za prolazak u finale konferencije su male. Hawksi su preiskusna momčad da bi podcijenili novostečenu dubinu protivnika, a zadržati ih, kako brzinu na ledu, tako i ofenzivu na tablici je lakše reći nego napraviti. I dok su u momčadi Minnesote svi od kojih se očekuje počeli upisivati bodove i pridonositi pobjedama, Hawksi još uvijek čekaju veći utjecaj Patricka Sharpa, (njihovog najkonstantnijeg strijelca 2010. i 2013.) i Mariana Hosse.

Chicago Blackhawks – Wild Minnesota 5:2 [1:0]

Kane kao da je pretplaćen na velike golove za Hawkse. Iako će on sam reći da nema pojedinca koji ne pridonosi, i da su svi u jednom trenu donijeli odlučujuću prevagu, na Kanea se već počelo računati da će na velikim pozornicama i pod najvećim pritiskom ostati hladne glave i smireno odigrati ono što bi se mali broj igrača usudio.

Njegov prvi gol večeri u kojem je iz neutralne zone prošetao kroz cijelu zonu do gola, i izigrao kompletnu momčad Wilda, svakako spada u takve poteze. Bio je to pobjednički gol u devetoj minuti zadnje trećine, a sedam minuta kasnije dodao je još jedan. Bryan Bickell dodao je trideset sekundi kasnije svoj drugi gol u praznu mrežu.

Hawksi su odličnu prvu trećinu završili powerplay golom Bickella, a u drugoj je Wild malo više pritisnuo i dozvolio svega 3 udarca na svoja vrata, ali Hawksi ponavljaju recept iz prve i ovoga puta Hossa u igri s igračem više pronalazi Brizgalovu mrežu. S ova dva gola Hawksi su podigli prosjek specijalne momčadi na 20.8% za powerplay, a penalty kill i dalje ostaje prvi s tri obranjene situacije.

“S naše strane, utakmica nije imala taj osjećaj da moramo pobijediti. A kada vam svi ne igraju posve koncentrirani s odlukom da ćemo doći do pobjede, i ostavimo sreći da vidimo što će biti, onda se dogodi ovo što se nama dogodilo. Nije stvar samo u htijenju i trudu. Treba odraditi stvari za pravi način. A to nismo napravili“, prokomentirao je trener Minnesote Mike Yeo.

Wild se, kao i u cijeloj prvoj seriji, vratio do izjednačenja početkom treće trećine. Clayton Stoner i Kyle Brozdiak upisali su svoj prvi odnosno treći gol u doigravanju.

Gosti su nadpucali domaćine 32:22, no broj bi bio puno izjednačeniji da se broje blokirani udarci kojih su gosti imali gotovo duplo više (19:10). Crawford se zadržao na svom postotku obrana (.938), dok je isto napravio i Brizgalov (.810).

Andrew Shaw izašao je sa susreta sredinom prve trećine. Nakon velikog udarca Stonera, pao je i vidno štedeći desnu nogu nije mogao završiti smjenu. Više će se znati sutra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!