Zimski sportovi

Rangersima prvi susret u Consolu

Željka Jurkas • subota, 03.05.2014.
Rangersima prvi susret u Consolu

Pensi će u drugom krugu doigravanja NHL-a tražiti novi prolaz u finale konferencije protiv momčadi čija je najveća snaga upravo tamo gdje su oni najslabiji. Obrana i vratar New Yorka stupovi su momčadi i temelji igre Rangersa. Prva utakmica je pokazala da je, kada su obje momčadi koncentrirane, ovo izrazito izjednačena serija, ali Pensi i dalje pate od dječjih bolesti te ukoliko umor ne svlada Rangerse, mogli bi uzeti ove seriju pod svoju kontrolu...

Susret zvijezda pod svijetlima Broadwaya

U četiri dosadašnja susreta u doigravanju, sa zadnjim prije šest godina, Pittsburgh Penguinsi odnijeli su sve četiri pobjede. Ovogodišnju regularnu sezonu podijelili su na dvije pobjede po momčadi.

Pittsburgh je u šestoj utakmici u ponedjeljak pobijedio Columbus i time dobio par dana odmora više od Rangersa, koji su igrali sedmu utakmicu s Flyersima u srijedu, nakon što su noć prije odigrali šestu. Gust raspored za Rangerse nastavlja se i na početku drugoga kruga u kojemu će ove dvije momčadi unutar četiri dana triput odmjeriti snage.

Stop rasizmu

Na rasističke komentare nakon pobjedničkog gola P.K. Subbana u utakmici s Bruinsima, reagirale su momčadi Montreala i Bruinsa

Sjajna obrambena postava (ostavili su Flyerse na 25.6 udaraca po utakmici) i Henrik Lundqvist na golu (.919% obrana) glavni su razlozi prolaska Rangersa u drugi krug. S ofenzivne strane, momčad još uvijek čeka Ricka Nasha da proigra i počne bodovno pridonositi, a u međuvremenu osmorica imaju dva ili više golova. Najefikasniji igrači su Martin St. Louis i Brad Richards sa šest bodova.

Pittsburgh je kao pobjednik divizije išao na wild card momčad Columbusa i u šest utakmica prošao puno teže od očekivanog. Točnije, prikazana razina zalaganja i odgovornosti mora biti puno veća, i bilo koja iskusnija momčad kaznila bi to već u prvom krugu. Glavne zvijezde momčadi ostavljene su na minimalnom učinku, a najefikasniji igrači postali su braniči Paul Martin i Matt Niskanen (8 bodova). Prvi strijelci su Brandon Sutter, Jussi Jokinen i Jevgenij Malkin s po tri gola. Malkin je svoja tri zabio u zadnjoj utakmici za prvi hattrick doigravanja, konačno učinivši razliku i poguravši Pense u drugi krug. Još uvijek se očekuje veći doprinos kapetana Sidneyja Crosbyja te Jamesa Neala i Chrisa Kunitza.

Vratari, posebice Marc-Andre Fleury bit će ključ ove serije. U momčadi koja postiže 3.5, a prima 3 gola u prosjeku po utakmici, njegov postotak obrana je .908. Veći problem od postotka predstavlja tajming, koji mu ne ide u korist. Ako ne padne pod pritiskom (kao što mu se to prečesto događalo) i obrana ispred njega počne discipliniranije igrati, ovo će biti izjednačena serija. Predviđanja variraju od pobjede Penguinsa u pet utakmica, preko sedme odlučujuće, do pobjede Rangersa u pet.

Rangersi igraju jednako, ako ne i više, fizički nego Columbus (uz puno više discipline i iskustva), što će nedvojbeno stvoriti probleme za Pittsburgh. Posve je jasno da će Dan Girardi i Ryan McDonagh provesti najviše vremena na ledu s Crosbyjem i pokušati ga neutralizirati.

Specijalne momčadi na obje strane nisu se proslavile u doigravanju. Što se dogodilo momčadi Pensa nikome nije jasno, ali penalty kill je na bijednih 74.1%, tek nešto bolje od Rangersovih 71.4%. Powerplay Ragsa u zadnjoj 21 situaciji nije postigao gol (10.3%), a Pensov je dozvolio čak sedam short handed golova (20.7%).

Pittsburgh Penguins – New York Rangers 2:3 OT [0:1]

Pak je dvaput prošao gol liniju prije nego što su se suci oglasili, a Rangersi počeli slaviti pobjedu u prvoj utakmici drugog kruga doigravanja u Consol Energy Centru. Najprije pripisan kao drugi pogodak Benoita Pouliota, gol je nakon video snimke dodijeljen Dericku Brassardu početkom četvrte minute produžetka.

Utakmica nije krenula kako su domaćini željeli. Lekcije koje nisu naučene kroz prvi krug, ponovno su došle na naplatu s iskusnijom momčadi Rangersa. S dvije pogreške obrane, Pensi su se našli na dva gola zaostatka na prvom odmoru. Olli Maatta otišao je u krivu stranu i ostavio sredinu leda praznom, a Pouliot je iskoristio ponuđeno i matirao Fleuryja. Drugi gol stigao je 12 minuta kasnije. Richards je ostavljen sam pored gotovo prazne mreže, Carl Hagelin ga je vidio, pobijedio Maattu na paku i dodao za udvostručenje vodstva.

Pensi se bude u drugoj trećini, preuzimaju inicijativu i dominaciju na ledu, i uspijevaju izjednačiti. Beau Bennett u prodoru na mrežu ostavlja pak za Lee Stempniaka koji zabija za prepolavljanje vodstva. Neal dodaje još jedan gol šest minuta kasnije. Njegov udarac se odbija od Lundqvista ravno u zrak, Malkin dolazi do gola, no ne dira pak koji se prebacuje i iza leđa Lundqvista odlazi u gol.

“Šteta da nam druga trećina nije bila kao prva. Mogli smo zaključiti utakmicu, ali smo iz nekog razloga prestali klizati i stvarati akcije i pustili ih da igraju. Srećom, pustili smo samo ta dva gola. Vratili smo se u trećoj i u produžetku, fokusirali se ponovno na našu igru i igrali kako smo u prvoj“, prenijele su klupske stranice izjavu braniča Blueshirtsa Dana Girardija koji je upisao dvije asistencije.

Zadnja trećina bila je najizjednačenija, možda najbolje izdanje Fleuryja u ovom doigravanju, a Pensi su nadpucali goste 12:8. Oba vratara imala su par velikih obrana koje su održale utakmicu u egalu i izborile produžetak. Pensi nisu pobijedili u produžetku doigravanja u Consolu od 2009.

Obje momčadi imale su četiri prilike s igračem više, no nisu iskoristili niti jednu. Pensi su predali gotovo triput više pakova nego Rangersi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!