Nogomet

Bilić i dalje u mrtvoj utrci za izravan plasman u Ligu prvaka

Sportnet • nedjelja, 04.05.2014.
Bilić i dalje u mrtvoj utrci za izravan plasman u Ligu prvaka
Foto: EPA

Iako je Fenerbahçe već osvojio nacionalno prvenstvo Turske, ostaje vidjeti kako će završiti mrtva utrka za izravan plasman u Ligu prvaka koja se vodi između Galatasaraya i Beşiktaşa, čijim kormilom upravlja hrvatski strateg Slaven Bilić.

Naime, Fenerbahçe je prošlo ljeto dobio dvogodišnju zabranu igranja u europskim natjecanjima zbog skandala oko namještanja utakmica u turskom prvenstvu 2011. godine. Zbog istog grijeha, UEFA je suspendirala i Bilićev Beşiktaş, ali na samo jednu godinu, tako da njihova kazna prestaje završetkom aktualne sezone.

Dakle, drugoplasirana momčad turskog prvenstva, umjesto suspendiranog prvaka, izravno će se plasirati u grupnu fazu Lige prvaka, a trećeplasirani će europsku sezonu započeti u trećem pretkolu najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu. U ovom trenutku, dva kola prije kraja prvenstva, Galatasaray drži drugo mjesto s 59 bodova, dok Bilićev klub ima samo bod manje, 58.

Jučer su obje ekipe upisale domaće pobjede. Beşiktaş je pobijedio Kasimpaşu (2:1), dok je Galatasaray teškom mukom svladao Gençlerbirligi na svojoj Türk Telekom Areni. Naime, gosti su već nakon prvih 12 minuta vodili 2:0. Drugi gol za goste postigao je bivši centarfor Šibenika i reprezentacije BiH, Ermin Zec. Galatasaray je smanjio tek u 61. minuti pogotkom Buraka Yilmaza. Samo dvije minute kasnije gosti zabijaju treći pogodak, ovoga puta u vlastitu mrežu, čime utakmicu vraćaju u egal. Nastojanje domaćina da dođe do pobjede urodilo je plodom u trećoj minuti sudačke nadoknade kada Umut Bulut zabija za konačnih 3:2 čime je zadržao Lavove na drugoj poziciji.

Po svemu sudeći, sljedeće nedjelje (11. svibnja) održat će se kolo odluke. Klub bivšeg hrvatskog izbornika gostuje kod Elazigspora, kluba koji se grčevito bori za opstanak, a Galatasaray ide na noge četvrtoplasiranom Trabzonsporu.

Zasigurno, bit će zanimljivo popratiti rasplet ovog dvoboja za izravan plasman u Ligu prvaka između dva popularna istanbulska prvoligaša.

Tekst: Niko Rukavina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!