Liga prvakinja - Final Four, finale, 04.05.2014.
Budućnost
Budućnost 21:27 Györi
Györi

Nove stare prvakinje: Györi lakše od očekivanog obranio naslov u Ligi prvakinja

Iz Budimpešte:Jelena Bagarić • nedjelja, 04.05.2014.
Nove stare prvakinje: Györi lakše od očekivanog obranio naslov u Ligi prvakinja
Foto: Ivana Strahija

Rukometašice mađarskog Györa nove su stare osvajačice Lige prvakinja. Nakon što su prošle godine u finalu svladale Larvik, ove godine osvetile su se Budućnosti za poraz iz 2012. godine. Pred prepunom Laszlo Papp Arenom došle su do svog drugog naslova u četvrtom finalu.

Budućnost – Györi Audi ETO KC 21:27 (10:15)

Liga prvakinja, finale

Budimpešta – Laszlo Papp Sportarena. Gledatelja: 9800

Suci: Charlotte i Julie Bonaventura (obje Francuska)

Budućnost:Woltering (12+0), M. Vukčević, Žderić; Petrović 1(1), Neagu 7, Nikitina, Božović, Gjeorgjievska, Dalby 5, Ježić, Cvijić 4, Mehmedović 1, Pavićević, Byzdra 1, Knežević 2, Lazović.
Trener: Dragan Adžić

Györi Audi ETO KC: Haraldsen (11+0), Herr (1+0); Loke 4, Hornyak, Korsos 1, Görbicz 7(2), Kovacsics 2, Amorim 4, Redei – Soos, Tervel, Orban 4, Szepesi, Sirian, Boczko – Hornyak, Bulatović 3, Bognar – Bodi 2.
Trener: Ambros Martin

Isključenja: Budućnost 10 minuta; Györi 6 minuta

Sedmerci: Budućnost 1(1); Györi 2(2)

Budućnost i Györi sastali su se dva puta u ovoj sezoni. Oba susreta odigrali su u glavnoj fazi Lige prvakinja a niti u jednom nije bilo pobjednika. I u Podgorici i u Györu rezultat je bio neriješen (23:23, 26:26). Prije dvije godine ove dvije ekipe sastale su se u borbi za naslov. Tada je slavila Budućnost iako je ukupni rezultat bio izjednačen (54:54), Crnogorke su postigle više pogodaka u gostima i sukladno tome slavile u svojoj Morači.

Nakon predstavljanja igračica koje su istrčavale uz vatrene plamenove igra je mogla započeti. Nošene podrškom 9000 glasnih gledatelja rukometašice Györa krenule su obranu naslova. Kapetanica Anita Görbicz odmah je digla publiku na noge nakon što je „izvozala“ obranu Budućnosti i postigla prvi pogodak u susretu. Ubrzo joj se pridružila i Heidi Loke i već je u trećoj minuti susreta bilo 0:2. Svoj prvi pogodak Budućnost je postigla tek u sedmoj minuti preko Camille Dalby. Pogoci su dosta teško padali u prvih deset minuta, ali nakon toga se otvorilo za Györi koji odlično koristi igrača više.

Izviždali Knežević

Milena Knežević glasno je izviždana od strane mađarskih navijača koji joj nisu zaboravili incident koji je napravila u utakmici protiv Györa u glavnoj fazi Lige prvakinja. Ničim izazvana udarila je u glavu heroinu mađarskog rukometa Anitu Görbicz. Zbog toga je dobila jednu utakmicu zabrane te nije nastupila u polufinalnom susretu. Kada je spiker na prozivanju prozvao njeno ime, navijači su glasno pokazali da još nisu zaboravili niti vjerojatno ikada hoće ono što je učinila njihovoj najboljoj igračici.

Cvijić je pri rezultatu 2:3 za Györi u desetoj minuti zaradila isključenje i time omogućila Mađaricama da se odvoje. Eduarda Amorim jednom i dva puta Bernadett Bognar – Bodi i Györi je došao do četiri pogotka prednosti. I nakon što se Budućnost kompletirala nije uspijevala postići pogodak, ali protivnice zato jesu. U 14. minuti pogodila je Katarina Bulatović za 2:7, a kod Dragana Adžića zazvonio je alarm za uzbunu. Tek nakon time-outa i nakon šest minuta bez pogotka Budućnost postiže pogodak. Precizna je bila Cristina Neagu koja je postigla dva od tri pogotka Budućnosti u tim trenucima.

Ništa kod Podgoričanki nije bilo kako treba. Napad je bio bezidejan i sve lopte išle su na Neagu. Clara Woltering na vratima nije uspijevala ništa zaustaviti, dok je Katrine Lunde Haraldsen dosta protivničkih lopti ulovila. Budućnost je u 17. minuti uspjela smanjiti zaostatak nakon što je sedmerac realizirala Radmila Petrović (5:8). No, sve se brzo rasplinulo.

Pogodak Loke iz kontre i Amorim s lijevog vanjskog i Budućnost je ponovo zaostajala pet pogodaka. Milena Knežević zaradila je isključenje, a problemima Budućnosti nije se nazirao kraj. Svoju najveću prednost rukometašice Ambrosa Martina ostvarile su u 23. minuti nakon što je pogodak postigla Adrienn Orban. Budućnost nikako nije uspijevala konkurirati rastrčanom i organiziranom Györu, te se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 10:15. Za crnogorsku ekipu na terenu su postojale samo dvije igračice: Neagu i Dalby, a bez podrške ostalih rezultat nije niti mogao biti bolji.

Na početku drugog dijela Györi se odmah vratio na plus šest, ali dva pogotka Neagu i Cvijić omogućile su ekipi Dragana Adžića da zadrži priključak. U 38. minuti nakon što je Dalby pogodila došle su na 14:17, Dorina Korsos i Orban ponovo vraćaju na plus pet. U trenucima kada je Györi bio pomalo bezidejan u napadu, Budućnost nije uspijevala iskoristiti lake lopte koje su joj dolazile u ruke. Woltering je uspijevala nešto i obraniti, no suigračice u napadu to nisu koristile.

Fizički obračun Crnogoraca i Mađara

Cijelo su vrijeme na tribinama trajale netrpeljivosti između navijača Budućnosti i Györa. No sve je počelo eskalirati u posljednjih pet minuta utakmice. Iako su bili fizički odvojeni, navijači su se uspjeli fizički sukobiti što je rezultiralo ulaskom specijalnih policijskih postrojbi. Nakon što se učinilo da se sve smirilo, počele su dvoranom letjeti stolice. Sukob se ipak na kraju smirio, a crnogorski navijači ispraćeni su uz pratnju „specijalaca“.

Velika prilika za preokret ipak se ukazala rukometašicama iz glavnog crnogorskog grada. Cvijić je u 45. minuti postigla pogodak za 16:19 i iznudila isključenje Amorim. No, već u idućem napadu Györa Knežević griješi u obrani i odlazi na klupu za isključene. Mađarska ekipa to je iskoristila i ponovo stvorila opipljivu prednost. Budućnost je u 48. minuti pa u 52. minuti igrala s igračem manje, te se Györu otvarao prostor da privede utakmicu kraju prije no što ona službeno završi.

U 54. minuti to se i dogodilo. Heidi Loke pogodila je za 19:25 i bilo je jasno da Budućnost više ništa ne može učiniti. Igračice više nisu bile oprezne pa je tako Aniko Kovacsics zbog namjernog udaranja Knežević u lice s obje ruke dobila crveni karton, a Loke isključenje. Dragana Cvijić je u jednom od napada dvije minute prije kraja zaradila udarac te je napustila teren na medicinskim nosilima.

Utakmica je na kraju završila rezultatom 21:27, ali u posljednje dvije minute ekipe praktički nisu niti igrale već su samo odradile utakmicu do njenog isteka. Görbicz je kao i obično sa sedam pogodak bila najbolji strijelac Györa. Slijede ju Amorim i Orban koje su dodale po četiri. Jedine dvije igračice u redovima Budućnosti koje su bile raspoložene su Neagu koja je zabila sedam i Dalby koja je upisala pet pogodaka. Woltering je na kraju skupila 12 obrana, a Haraldsen jednu manje.

Liga prvakinja - Final Four

finale

Budućnost21:27Györi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvakinja - Final Four

finale

Budućnost21:27Györi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2014. u 23:21
    prve 2 utakmice su nebitne jer Gyor nije igrao u svojoj dvorani + problemi s nekim igračicama tada a u gostima im je utakmica bila totalno nebitna.. dovoljno je pogledat samo sastav te ekipe.. pa to su Galacticosice u ženskom rukometu
    Obrisan korisnik