Zimski sportovi

Shutout Fleuryja za izjednačenje, Hawksi dominirali Wildom

Željka Jurkas • ponedjeljak, 05.05.2014.
Shutout Fleuryja za izjednačenje, Hawksi dominirali Wildom
Foto: EPA

U nedjelju popodne drugi puta su se susreli Blackhawksi i Wild u United Centru, a navečer su Rangersi i Penguinsi odigrali svoj drugi susret u Consolu. Hawksi su upisali petu pobjedu na domaćem ledu gdje ostaju neporaženi u ovom doigravanju, a Marc-Andre Fleury je upisao 50. pobjedu i sedmi puta zaključao vrata u doigravanju...

Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 4:1 [2:0]

Dosljednost, riječ koja najbolje opisuje, s jedne strane najveći manjak Wilda, a s druge jednu od većih snaga Hawksa. Odličan Corey Crawford koji je ostao gotovo nerješiv za goste i pravovremeni golovi (jedna od karakteristika domaćina), pogurali su Chicago do druge pobjede u seriji i miran put u Minnesotu.

“Još uvijek idemo jednu po jednu utakmicu. U svaku utakmicu želimo ući s idejom da ćemo pobijediti. Ponekad ide kako želimo, a ponekad ne. Mislim da nas u gostima čekaju veliki izazovi, tako da se samo fokusiramo na idući susret. Tražit će od nas našu najbolju igru, to je sigurno“, rekao je nakon susreta kapetan Hawksa Jonathan Toews, strijelac prvoga gola.

Na samome kraju druge trećine, jedine koja se gotovo igrala u zoni Hawksa, s manje od minute do kraja, Brandon Saad pronašao je mrežu Ilje Brizgalova na samom kraju powerplaya. Time je Saad još jednom donio prevagu na stranu domaćina u trećini u kojoj je druga momčad dominirala.

Najizjednačenija, zadnja trećina započela je prvim i jedinim golom Wilda. Cody McCormick napokon je pronašao rješenje za Crawforda i doveo utakmicu na željenih gol razlike. Idućih petnaest minuta igra se izmjenjivala s jedne na drugu stranu, ali obrane su bile na mjestima i pritisak nije popuštao. Bryan Bickell i Marian Hossa pobjegli su tri minute prije kraja obrani Wilda, i u situaciji 2-na-1 bez većih problema ponovo matirali Brizgalova. Saad će dodati još jedan gol u praznu mrežu za konačnih 4:1.

Utakmica je započela jakim startom Hawksa koji su prilagodili svoju igru momčadi iz Minnesote te su im u svih 20 minuta dozvolili tek dva udarca na vrata Crawforda. Oba udarca došla su izvana, s više od deset metara. Najbolji prikaz koliko loše je igrala obrana, jedan od temelja momčadi Wilda, je i prvi gol. Hossa je pobjegao prema Brizgalovu, obrana Wilda odustala od praćenja akcije, Brizgalov je upisao ogromnu obranu na 1-na-1, ali Toews, koji je u stopu pratio Hossu, nalijeće na odbijeni pak i posprema ga za vodstvo domaćina.

“Pritisak uvijek postoji, a povećava se kada zaostajemo. Hawksi su prvi zabili i taj pritisak je samo rastao. Već tri utakmice hvatamo rezultat“, prokomentirao je trener Wilda Mike Yeo prije svega nemogućnost zabijanja svoje prve linije.

Najbolje što je Wild uspio napraviti je neutraliziranje Patricka Kanea. S druge strane, Bickell se, nakon hvatanja zaleta, vratio u formu doigravanja i sigurno će ponovno postati jedan od ključnih igrača.

Pittsburgh Penguins – New York Rangers 3:0 [1:1]

Izgleda da je poraz u produžetku pred vlastitom publikom u prvoj utakmici serije bio upravo ono što je momčadi Pensa trebalo da se sabere i proigra. Fleury je zaradio svoj sedmi shutout karijere, a momčad ispred njega odigrala punu utakmicu na najvišem nivou.

Teško bi bilo reći da je Fleury nadigrao Henrika Lundqvista, unatoč primljena dva gola, ali je sigurno da su Pensi nadigrali Rangerse. Pritisak koji nije popuštao unatoč vodstvu i brzina bile su glavne odlike pobjede.

“Samo sam svaki put probao zaustaviti idući udarac, držati nas u igri. Igrali smo jako dobro i mislim da smo bili brzi. Nije mi ovo bila najzaposlenija noć, ali samo sam probao sve zadržati“, rekao je Fleury, prva zvijezda susreta.

Nakon prve trećine bez pogodaka (u kojoj su u prvih deset minuta domaćini čak triput bili na penalty killu), Kris Letang je odlučio utakmicu na samoj sredini druge. Jevgenij Malkin unio je pak u zonu Ragsa, dodao Letangu koji je bio u desnom krugu i pokušao dodati pak na palicu Chrisa Kunitza ispred mreže. No, pak se odbio od Dana Girardija i prevario „Kralja Henrika“.

Nakon pogotka igra na obje strane nije posustajala i izmjenjivanje traje gotovo do samoga kraja. Derek Dorsett zarađuje isključenje pet minuta prije isteka vremena, a Pensi iskorištavaju treći powerplay na utakmici i Jussi Jokinen posprema odbijanac Jamesa Neala za sigurnije vodstvo i mirniju završnicu.

Malkin dodaje još jedan u praznu mrežu u zadnjoj minuti utakmice.

Da se radi o umoru u redovima Rangersa, trener Alain Vigneault je odmah odbacio rekavši da mu se nije činilo da je Lundqvist naročito umoran, a ako on kao najzaposleniji na ledu to nije bio, onda niti drugi nemaju pravo na izgovor. Novi pokušaj Rangersi imaju već večeras u MSG-u, a ono što hitno treba popravak je svakako igra momčadi powerplaya.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.05.2014. u 15:13
    crosbya nema ali je jučer odigrao jako dobro..ogromno zalaganje cijele ekipe i samo je Lundqvist spasio Rangerse od katastrofe..kad Pensi ovako igraju mogu svakoga dobiti ali problem su te oscilacije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2014. u 14:46
    problem Pensa je taj sto Fleury ne brani konstantno dobro,kao sto je bio slucaj sinoc...prosle 2 sezone je takoder branio toplo-hladno i tako nemogu bas daleko,Lundqvist s druge strane brani dobro konstantno i tu bi mogla biti prevaga..neznam sto je s Crosbyem,nigdje ga nema dosada u playoffu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik