Košarka

Velimir Perasović odveo Valenciju do trećeg trofeja pobjednika Eurokupa

Branimir Korać • četvrtak, 08.05.2014.
Velimir Perasović odveo Valenciju do trećeg trofeja pobjednika Eurokupa
Foto: Kristijan Komarica

Valencia pod trenerskom palicom Velimira Perasovića u dva susreta bila je bolji protivnik od Unicsa iz Kazanja i zaslužila je naslov osvajača Eurokupa. Možda u Europi nije bila toliko uvjerljiva kao u španjolskom prvenstvu, ali u ključnim utakmicama Perasovićeva momčad bila je na svom vrhuncu...

Velimir Perasović stigao je do svojeg najvećeg trenerskog uspjeha. Osvajao je s Cibonom Kup i PH, s Tau Ceramicom je bio na završnom turniru Eurolige, ali ovako velik trofej nije osvojio.

Do njega je stigao apsolutno zasluženo eliminiravši prvo Himki koji je bio u velikom naletu i u nijednom natjecanju nije znao za poraz. Zatim je u finalu u oba susreta potpuno nadigrao Andreu Trinchierija i njegov Unics, po mnogima najjaču momčad koja je ušla u natjecanje.

U prvom susretu u Valenciji domaćin je imao i više od 30 poena prednosti te je mogao lakoćom riješiti pitanje ukupnog pobjednika već nakon prvog susreta. Međutim, Unics se uspio vratiti u igru i odnijeti u Rusiju podnošljivijih 13 poena zaostatka.

Ipak, vrlo brzo su uništene sve nade Unicsa. U uzvratni dvoboj Valencia je ušla puno mirnije i odlučnije, Unicsovi igrači bili su vrlo brzopleti i nervozni i gosti su otišli na prednost koju je moguće dostići na ovakvoj razini samo u teoriji.

Nakon prvih deset minuta bilo je čak 16:4 za Valenciju, u drugoj dionici 32:14 i kada se tome doda 13 poena razlike iz prvog susreta, bilo je jasno tko će podići trofej.

Podigao ga je i Justin Doellman, fantastično krilo koje igra sezonu života. Doellman je potpuno sazrio, igra izrazito racionalno i protivnici ga vrlo teško mogu zaustaviti. Na drugoj strani je bio MVP Eurokupa Andrew Goudelock, no Sam van Rossom i Oliver Lafayette su odradili dobar posao na njemu i uspjeli ga usporiti.

"Ova momčad je zaslužila ovaj naslov prvaka, igrala je jako dobro, tijekom cijele sezone ljudi su uživali u našem nastupu. Što se mene tiče, čak i da nismo osvojili trofej, ovi bi momci bili prvaci. Finale se igralo u najbolje vrijeme za nas, mislim da u ovom trenutku igramo svoju najbolju košarku. Unics je sjajna momčad, ali mi smo jednostavno došli u odličnom izdanju. Od njega smo izgubili u prve dvije utakmice, ali tada su nam nedostajala četiri igrača. Danas smo kompletni i odlični. Meni ova titula znači više nego nastup u Euroligi sljedeće sezone. To je trofej koji se mora respektirati, koji je vrlo teško osvojiti", govorio je Perasović nakon susreta.

Valenciji je ovo treći osvojeni naslov pobjednika Eurokupa čime je zasjela na vrh ispred Lietuvos Rytasa koji je dva puta osvajao ovo natjecanje.

Justin Doellman je proglašen MVP-em finala, a susret je završio s 26 poena (9/14) i pet skokova dok je Rafa Martinez dodao 14 poena (4/8). Kod poraženih Andrew Goudelock je ubacio 22 poena (5/12), a Ian Vougioukas 11 poena (3/5).

Eurokup, finale:
Unics Kazan - Valencia 73:85 (67:80)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10808.05.2014. u 23:33
    Bravo Peras! Gen-pool Jugoplastike još je aktivan!
    narada108
  • Obrisan korisnik08.05.2014. u 16:46
    Nek Repeša odradi cijeli ovaj ciklus (zaslužio je rezultatima), a onda Peras, a onda Rimac !!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2014. u 15:04
    Svaka čast Perasu nadam se da će u repku uskoro...
    Obrisan korisnik
  • mala truba08.05.2014. u 13:34
    BRAVO
    mala truba
  • Obrisan korisnik08.05.2014. u 12:06
    Trener koji pokazuje kako se radom, radom i radom slaže ekipa koja postiže rezultat. Radio je to gdje god je bio. Napravio je to i s Cibonom i sad to radi s Valencijom. Nadam se da ćemo ga jednog dana vidjeti na kormilu repke. Naravno, kad ode Radić i društvo ali to je priča za neku drugu temu.
    Obrisan korisnik