Zimski sportovi

Golom rookieja Bruinsi izjednačili seriju u produžetku, Ducksi uzeli pobjedu u Staplesu

Željka Jurkas • petak, 09.05.2014.
Golom rookieja Bruinsi izjednačili seriju u produžetku, Ducksi uzeli pobjedu u Staplesu

Drugi susret drugoga kruga u Bell Centru drugi je u povijesti između Habsa i Bruinsa koji je otišao u produžetak nakon što nije postignut gol kroz tri trećine. Prvi puta u ovom doigravanju Habsi su izgubili na domaćem ledu. Ducksi su sjajnom kontrolom neutralne zone smanjili zaostatak u seriji i uzeli prvu utakmicu u Staples Centru...

Montreal Canadiens – Boston Bruins 0:1 OT [2:2]

Vratari su ukrali četvrti susret Bruinsa i Habsa u drugom krugu doigravanja. Obrana za obranom, od kojih nemali broj spektakularnih uz pokoji doprinos okvira, u čvrstoj utakmici u kojoj su obje momčadi dale svoj maksimum punih 60 minuta odlučena je na samom početku produžetka.

Toronto Maple Leafs

Leafsi su produžili ugovor glavnog trenera Randyja Carlylea, a otpustili njegova tri pomoćnika.

Kako to obično bude, jedno sretno odbijanje i najnevjerojatniji strijelac izjednačili su seriju u Bell Centru. Matt Fraser, 23-godišnji rookie pozvan iz AHL filijale Bruinsa, Providence Bruinsa, u četvrtak, našao se u toj drugoj minuti produžetka iza gola Careyja Pricea. Johnny Boychuk puca s plave i Price odbija pak u ogradu iza gola. Carl Soderberg radi gužvu pred vratima i pokušava pospremiti odbijanac, no Price je opet na mjestu i odbija pak. Tu dolazi Fraser koji sa strane prati cijelu akciju, kupi zadnji odbijanac i backhandom zaobilazi Pricea i posprema pak u mrežu.

“Pak je letio okolo i ja sam ga udario šo sam jače mogao u nadi da će pogoditi nešto. Price je jako dobar vratar i ne daje puno odbijanaca. Ovo je vjerojatno bila sreća, ali pak je našao mrežu. To je situacija o kojoj sam puno puta sanjao dok sam odrastao i igrao na vanjskom ledu. Svako dijete sanja o postizanju gola u produžetku“, presretan je bio strijelac jedinog gola na utakmici.

Fraser je šesti igrač u povijesti koji je u svojoj prvoj utakmici NHL doigravanja upisao gol u produžetku za pobjedu od 1:0, a prvi koji ima postignute golove u produžetku doigravanja u AHL-u i NHL-u u istoj sezoni. Boston je dobio Frasera od Dallas Starsa u sklopu zamjene za Tylera Seguina prošlog ljeta. Tri od dosadašnjih šest pobjedničkih golova za Bruinse ovog doigravanja došli su od igrača iz te zamjene (Reilley Smith i Fraser), a ako računamo da su Starsi 1995. izabrali Jaromea Iginlu za svoj prvi izbor na Draftu, čak četiri pobjednička gola došla su od bivših Starsa.

Carey Price obranio je 34 udarca, a Tuukka Rask 33 za svoj drugi shutout ovog doigravanja.

“Bila je ovo teško izborena utakmica između dvije jako dobro pripremljene momčadi. Izgubili smo bitku kod mreže na pobjedničkom golu, ali osim toga zadovoljan sam prikazanim“, prokomentirao je trener domaćina, Michel Therrien.

Los Angeles Kings – Anaheim Ducks 2:3 [2:1]

Nakon zadnje utakmice u Honda Centru i šeste pobjede u nizu Kingsa, svi u taboru Ducksa su se složili da je treća utakmica serije ključna i da ju nipošto ne smiju izgubiti. Izvedbom na ledu pokazali su da su to i ozbiljno mislili te su prvi puta nadigrali Kingse i u dramatičnoj završnici izvukli pobjedu.

Philadelphia Flyers

Paul Holmgren je promoviran u predsjednika, a na njegovo mjesto GM-a promaknut je Ron Hextall.

Cijena pobjede je možda bila visoka jer su izgubili vratara Frederika Andersena i krilo Matta Beleskyja. Oba igrača izašla su s leda u zadnjoj trećini s ozljedama donjeg dijela tijela. Trener Ducksa, Bruce Boudreau započeo je utakmicu s rookijem na vratima unatoč tvrdnjama da je Jonas Hiller zadovoljio u svoja prva dva susreta protiv Kingsa. Razlog zašto je Andersen stajao među vratnicama je poprilično jednostavan – ove sezone je triput pobijedio Kingse, od toga dvaput na njihovom ledu, dok Hiller nije imao pobjedu u Staples Centru u svih sedam utakmica koliko je odigrao.

Tri powerplay gola, dva u tri poteza i zadnji klasično dodavanje na mrežu i ubacivanje protiv kojeg Jonathan Quick ništa nije mogao, doveli su Duckse na gol prednosti. Corey Perry pospremio je prvi, a Teemu Selanne drugi za goste, dok je u igri između njih Jeff Carter izjednačio susret u petoj minuti druge trećine. Nakon toga igralo se preko 20 minuta bez pogotka, da bi se u samoj završnici Kingsi probudili i gotovo izjednačili već izgubljenu utakmicu.

“Odličan je osjećaj zabiti protiv njih jer je svaki potez bitka. I za svaki centimetar leda se treba boriti i platiti cijenu. Nastavit ćemo s pritiskom, mi smo momčad koja ne odustaje. Imamo puno karaktera i širine u sastavu i nećemo odustati“, rekao je nakon susreta Price koji je zabio svoj treći gol ovog doigravanja. Kapetan Ryan Getzlaf i rookie Patrick Maroon su mu bili asistenti. Getzlaf je bodovno premašio Selannea u klupskoj povijesti doigravanja, a Maroon je izjednačio rekordan bodovni niz rookija u doigravanju (6 utakmica koje je postavio Warren Rychel 1993.).

S manje od tri minute do isteka vremena, Ben Lovejoy je primio pak na desnoj strani Kingsove zone i uz malu zadršku iz desnog kruga pucao visoko i prevario Quicka. Trebao je to biti gol za kraj koji će potopiti nade Los Angelesa, no na kraju se pokazao kao pobjednički, jer Kingsi nisu odustali, a Mike Richards prikazao je zavidnu koordinaciju ruku i očiju i 30 sekundi prije kraja vratio razliku na jedan gol.

“Nismo dali sve od sebe. Bili smo preblagi, nismo bili precizni i kontrola paka nije bila dobra. Oni su kapitalizirali dva powerplaya... No, to je samo jedna utakmica. Moramo naučiti iz nje, poboljšati se i izjednačiti njihovu igru iz očaja“, zaključio je Richards.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!