Zimski sportovi

Chicago poveo, Pensi i Rangersi idu u sedmu utakmicu

Željka Jurkas • ponedjeljak, 12.05.2014.
Chicago poveo, Pensi i Rangersi idu u sedmu utakmicu

Tradicija pobjeda na domaćem ledu ostala je netaknuta u izrazito izjednačenom susretu polufinala konferencije Zapad između Chicaga i Minnesote. Pravim radničkim golom kapetana momčad domaćina je povela u seriji 3:2. S druge strane, na Istoku, Rangersi su posve preuzeli inicijativu, izjednačili seriju i doveli je do odlučujuće sedme utakmice...

New York Rangers – Pittsburgh Penguins 3:1 [3:3]

Po tko zna koji puta (uglavnom su svi već prestali brojati zbog straha od depresije) u zadnjih par godina, igrači, i treneri, Penguinsa nakon velikih poraza i propuštenih prilika pričaju o tome kako će u idući susret sigurno ući s drugim, boljim mentalnim sklopom i kako će sigurno popraviti manjke tog poraza. I po tko zna koji puta ponovno sve ostaje na riječima.

Nakon što su propustili završiti seriju u Consolu u subotu, Pittsburgh Penguinsi gostovali su na šestoj utakmici u MSG-u u New Yorku. Gotovo preporođena momčad domaćina (kojoj je očito trebao samo mali poticaj da se vrati igri iz regularnog dijela sezone) od prvoga trenutka preuzela je led i diktirala tempo i smjer igre. Postali su školski primjer momčadi pred eliminacijom željne dokazivanja i pobjede. I što je još važnije, svi kompletno daju svoj maksimum.

Dok gosti još nisu niti pravo počeli klizati, a kamoli razmišljali o igri s pakom, Martin St. Louis zabio je svoj prvi gol serije. Na Majčin dan, uz svoju obitelj na tribinama. “Odmah smo postavili našu igru i bio je prekrasan trenutak kada je Marty zabio taj prvi gol. Samo gledati to, bilo je jako emocionalno, sve kroz što je prošao. Mislim da je cijelu momčad, pa i cijelu dvoranu, ponio taj trenutak“, prokomentirao je vratar Ragsa, Henrik Lundqvist koji je još jednom briljantnom izvedbom zaslužan za pobjedu.

Tri minute kasnije mreža Marc-Andre Fleuryja se ponovno trese. Carl Hagelin kupi svoje neuspjelo dodavanje Bradu Richardsu i iz lijevog kruga pronalazi rupu ispod ruke Pensovog vratara.

U prvoj trećini koju su u potpunosti kontrolirali domaćini, gosti iz Pittsburgha ipak dolaze do gola i prepolavljaju vodstvo. Točnije, obrana domaćina im više-manje poklanja gol. Udarac Brandona Suttera se od Johna Moorea odbija u klizaljku Kevina Kleina i ulazi u mrežu.

Nakon tog nesretnog gola, „kralj Henrik“ zaključava svoja vrata i postaje jedna od ključnih figura sve veće frustracije Penguinsa. Ukupno je skupio 36 obrana, od kojih su neke bile obrane 1-na-1. S druge strane, Fleury je nakon dva početna primljena gola puno bolje počeo kontrolirati pak te upisao nekoliko važnih obrana, no još jedno odbijanje koje nije uhvatio na vrijeme pred kraj druge trećine košta ga i trećeg paka u mreži.

Derick Brassard je pokazao odličnu snalažljivost i koordinaciju ruku i očiju u gužvi pred vratima Pensa. Uz sami okvir, uspio je preko Fleuryja na ledu, pronaći rupu i ugurati pak za ponovno vodstvo od dva razlike za domaćine.

Ono što najviše bode u oči u igri Pensa, je sve lošiji powerplay koji je i službeno pao ispod 15% efikasnosti. Treba dati zasluge obrambenoj igri Rangersa koja gotovo u potpunosti uspijeva zatvoriti i time izrazito frustrirati zvijezde u momčadi Pittsburgha. A nebrojeno puta smo vidjeli da kada oni više brinu o priči sa strane nego o igri koju trebaju prikazati, cijela momčad pati i uglavnom slijedi isti put.

Zadnja, sedma utakmica serije igra se u Consol Energy Centru, na Pensovom domaćem ledu u utorak. Povijest Pensima nikako ne ide u korist. Od osam susreta u kojima su trebali pobijediti serije u Consolu, uspjeli su to samo jednom. Od osam sedmih utakmica na domaćem ledu, dvaput su pobijedili. S druge strane, u zadnje dvije postsezone, Rangersi su pobijedili u devet od 11 eliminirajućih utakmica. Pobijede li u utorak bit će to prvi puta u povijesti, i iz 17. pokušaja, da preokreću seriju koju su gubili 3:1.

Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 2:1 [3:2]

Jonathan Toews, kapetan Blackhawksa, iz godine u godinu sve više srasta s ulogom i obilježjima kapetana momčadi. Četvrti puta ove postsezone, i prvi u seriji s Wildom napravio je korak više i postigao odlučujući gol.

U teško izborenoj utakmici, druga trećina je bila možda najbolja što je momčad Chicaga odigrala cijelo doigravanje i sve što je s 15 udaraca uspjela napraviti je izjednačenje početnog vodstva gostiju. Bryan Bickell pospremio je udarac Patricka Kanea u igri s igračem više.

U petoj minuti zadnje trećine, prva linija Hawksa napravila je veliku gužvu i paniku pred samim vratima Ilje Brizgalova. Nakon tri udarca, pak se odbija do Toewsa koji jedva ostaje na nogama i posprema ga u mrežu. Svakako nije bio najljepši gol, ali može stajati kao slika onoga što je potrebno za pobjedu u ovoj seriji – puno rada, borbe za svaki pak i prisutnost na mreži.

“Ovo je način na koji smo htjeli igrati već duže vrijeme. Pobjednički gol je bio jako ružan. Moja linija je dobro igrala i tražili smo način da pospremimo pak. Sve što smo uspjeli je taj jedan s boka mreže. Dobar je osjećaj da smo izdržali“, rekao je strijelac pobjedničkog gola, a prenijele službene stranice.

Wild je izašao u utakmicu puno jače od domaćina i nametnuo brzi tempo. Sav trud su naplatili jednim golom, točnije Erik Haula ga je sam realizirao. Prihvativši pak u svojoj zoni, sjurio se do Coreya Crawforda preko igrača Chicaga i iz drugog pokušaja zabio vodeći gol.

Crawford je, poglavito u zadnjoj trećini, držao momčad u igri i čuvao vodstvo kada je Minnesota sve ostavila na ledu ne bi li došla do izjednačenja. S druge strane, suočen s jednakim brojem udaraca (28), Brizgalov je odigrao na visokoj razini i imao par izvanrednih obrana, no jedan pak više u mreži u konačnici je bitku vratara odveo na stranu Crawforda.

“Loše je ovako izgubiti utakmicu, i očito, s ovakvim porazom smo frustrirani i ljuti. Ali mislim da ima puno toga u ovoj seriji s čime se možemo dobro osjećati. S time rečenim, moramo prepoznati greške i biti spremni u srijedu“, unatoč poraza, ne gubi nadu trener Wilda Mike Yeo. Serija se seli u Xcel Energy Centar gdje je Wild ove postsezone nepobjediv.

Foto - Robert Kowal, Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!