Tenis

Ivan Dodig i Ivo Karlović u Rimu bolji od dvojice klasičnih "zemljaša"

Vedran Babić • ponedjeljak, 12.05.2014.
Ivan Dodig i Ivo Karlović u Rimu bolji od dvojice klasičnih "zemljaša"
Foto: EPA

Hrvatski predstavnici u prvom kolu Masters 1000 turnira u Rimu ugodno su iznenadili protiv tenisača kojima je zemlja daleko najdraža podloga. Ivan Dodig u dva je seta izbacio Federica Delbonisa, dok je Ivo Karlović u tie breaku trećeg seta bio bolji od Pabla Carrena Buste...

Ivan Dodig ostvario je vrlo dobru pobjedu u prvom kolu Masters 1000 turnira u Rimu. Sa 6:3, 6:4 svladao je Federica Delbonisa, koji je na ATP ljestvici samo četiri mjesta slabije rangiran od njega (44-40).

Dodig je u prvom setu dvaput oduzeo servis i jednom ga izgubio. Poveo je 4:2, potom je Argentinac uzvratio break, ali je Dodig još jednom stigao do prednosti. U drugoj dionici Delbonis je poveo 2:0 sa servisom, a onda je Dodig nanizao četiri gema i priveo meč kraju bez većih poteškoća.

U svom debitantskom susretu u Rimu Dodig je zabio devet asova te je osvojio 78% poena na prvom servisu. Delbonis, koji je ove godine osvojio zemljani turnir u Sao Paulu, imao je samo 58% poena osvojenih poslije prvog servisa i 39% poslije drugog.

Dodigov omjer pobjeda i poraza ove sezone sada iznosi 8-12 (3-4 na zemlji), a dodatno će ga pokušati poboljšati protiv 13. nositelja Fabija Fogninija ili Lukaša Rosola.

Nakon Dodiga, na istom je terenu nastupio i Ivo Karlović te je i on bio uspješan. Pobijedio je kvalifikanta Pabla Carrena Bustu 3:6, 6:3, 7:6 (4). Prvi set Karlović je izgubio iako je u toj dionici imao visokih 75% prvog servisa. U ranoj fazi drugog seta "Div sa Šalate" spasio je dvije break lopte, a onda je kod 3:2 oduzeo servis Španjolcu i zadržao ga do kraja. U trećem setu Ivo je bio opasniji protiv servisa, no break lopti nije bilo. U 13. igri jedini mini-break dogodio se za vodstvo Karlovića 3-2.

35-godišnji Zagrepčanin tako je prekinuo niz od četiri poraza te je ostvario prvi trijumf na zemlji u glavnom turniru na ATP razini još od Houstona 2011. godine. Tada je ispao u polufinalu te je do danas doživio 11 uzastopnih poraza.

U meču koji je trajao točno dva sata Karlović je protiv 68. tenisača svijeta zabio 12 asova te je osvojio 83% poena na prvom servisu. Carreno Busta na kraju je osvojio dva poena više od Karlovića (93-91), no taj mu podatak neće puno značiti.

U drugom kolu Karlović ide na 12. nositelja Grigora Dimitrova, koji je porazio Edouarda Roger-Vasselina 4:6, 6:3, 6:4.

U prvom kolu konkurencije parova Marin Čilić i Santiago Gonzalez porazili su Vaseka Pospisila i Dmitrija Tursunova 6:4, 6:7 (3), 10-5. Čilića u utorak čeka ogled prvog kola u singlu protiv kolumbijskog kvalifikanta Santiaga Giralda, prošlotjednog četvrtfinalista Madrida.

ATP Masters 1000 Rim, 1. kolo:
Dodig (Hrvatska) - Delbonis (Argentina) 6:3, 6:4
Karlović (Hrvatska) - Carreno Busta (Španjolska, Q) 3:6, 6:3, 7:6 (4)

Parovi, 1. kolo:
Čilić/Gonzalez (Hrvatska/Meksiko) - Pospisil/Tursunov (Kanada/Rusija) 6:4, 6:7 (3), 10-5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • teniosac12.05.2014. u 18:53
    Dodig bu dobil Rosola,Karlović će protiv Dimitrova morati imati jako visok postotak prvog servisa ak misli imati šanse..
    teniosac
  • Zdren12.05.2014. u 16:01
    Bome su obojica priredila manja iznenađenja. Bit će poprilično teško u sljedećem kolu.
    Zdren