Zimski sportovi

NY Rangersi u finalu Istoka, Hawksi u finalu Zapada

Željka Jurkas • srijeda, 14.05.2014.
NY Rangersi u finalu Istoka, Hawksi u finalu Zapada

Prvi susret večeri, prva sedma utakmica polufinala konferencija otišla je na stranu momčadi koja se 17. puta u povijesti kluba vraćala iz zaostatka od 3:1 u seriji. U drugome susretu, prvi puta ove postsezone domaći led Minnesote vidio je poraz. Patrick Kane ostaje igrač za najveće trenutke...

Pittsburgh Penguins – New York Rangers 1:2 [3:4]

Henrik Lundqvist ostaje kralj sedmih utakmica. Postavio je novi NHL rekord pobijedivši u pet uzastopnih. Nakon fenomenalne serije koju je okrunio s 35 obrana, gotovo vlastoručno održavši New York Rangerse u prednosti u Consol Energy Centru, pri izlasku s leda sve što je imao za reći je bilo:“Ovo je timski sport. Cijela momčad je zaslužna. Ja sam odradio svoj dio, ali i dečki naprijed su morali odraditi svoj.“ Brad Richards, koji u cijeloj svojoj karijeri ne zna za poraz u sedmoj utakmici (ukupno njih 7 i time je izjednačen samo s Redom Kellyjem), pobrinuo se za taj dodatni gol viška koji će odvesti goste u finale konferencije.

Na jedinom powerplayu u drugoj trećini, svega par minuta nakon što su domaćini izjednačili rezultat, Derek Stephan je iz lijevog kruga probao dodati pak ispred gola, no odbio se sa strane gdje ga skuplja Martin St. Louis i savršeno dodaje samome Richardsu koji ne promašuje.

Utakmici od samoga starta nije falilo ničega i opravdala je očekivanja velike eliminacije. Brzina, pritisak, akcije i udarci popraćeni obranama samo su se povećavali kako je vrijeme protjecalo. Pogledom na statistiku, prevaga je bila na strani domaćina, ali realno u potpunosti je ona to bila samo u zadnjoj trećini. Koliko god jako Pensi ušli u sam start utakmice, Rangersi su opet uspjeli ući jače.

St. Louis Blues

Bivši trener Caroline, Kirk Muller postat će pomoćni trener Kenu Hitchocku.

Brže su reagirali i u petoj minuti susreta iskoristili pogrešku obrane Pensa stvorivši bijeg 2-na-1 u kojem je Marc-Andre Fleury ostao nemoćan. Dan Boyle i Dominic Moore u tri dodavanja prošli su od neutralne zone do gola i Boyle kroz noge Fleuryja pogađa za prvo vodstvo na utakmici.

Domaćini na kratko izjednačavaju rezultat jedinim pogotkom koji je prošao Lundqvista. Početkom druge trećine Jevegenij Malkin prebacuje pak od Rangersovog gola do Ollija Maatte na vrhu lijevoga kruga. Lundqvist brani Maattin udarac, ali Jussi Jokinen kupi odbijanje i bez problema prolazi „Kralja“.

Veliku ofenzivu Pensa u drugoj polovici utakmice zaustavio je prije svega Lundqvist koji je postavio zid na vratima i sve više frustrirao napadače domaćina. Sve što su bacili na njega, zaustavio je, i sve greške svoje obrane ispravio.

New York Rangersi su prvi puta u povijesti pobijedili Pittsburgh Penguinse u doigravanju, a Penguinsi su drugi puta u četiri godine izgubili vodstvo u seriji od 3:1. Rangersi su jednu od najofenzivnijih momčadi lige ostavili na svega tri gola u zadnja tri susreta.

Kapetan Sidney Crosby zabio je ukupno jedan gol u svih 13 susreta ovogodišnjeg doigravanja. To je samo vrh najočitijih problema u kojima se momčad Pittsburgha našla i koji su u konačnici doveli do još jednog razočaravajućeg ispadanja. Od sezone kada su zadnji put osvojili Stanleyja, momčad koja je realno trebala biti jedan od glavnih kandidata za završnu borbu u nadolazećim godinama, nije to uspjela niti jednom. A porazi iz godine u godinu sve očitije pokazuju na manjak discipline, zalaganja i prilagodbe.

Nakon prošlogodišnjeg velikog fijaska protiv Bruinsa, mnogi su ostali začuđeni manjkom promjena u ljetnim mjesecima. Ove godine, ako je suditi prema reakcijama vlasnika, to neće biti slučaj. Pitanje je vremena kada će prve glave početi padati, a ona koja se najviše traži je glavnog trenera Dana Bylsme. Hoće li se stati samo na promjeni trenerskog sastava ili ući u dublje promjene unutar momčadi koja to svakako treba, vrijeme i kreativnost sa salary capom i novopotpisanim ugovorima će najbolje pokazati. GM Ray Shero ima ugovor na još dvije sezone, no obzirom na gorespomenute ugovore i stanje u AHL filijali pitanje je hoće li vlasnici imati razumijevanja.

Rangersi u finalu Istoka očekuju pobjednika današnje sedme utakmice između Boston Bruinsa i Montreal Canadiensa. Ono što je već sada očito je da će u svoju igru trebati uvesti puno više reda i kontrole, a napose izbaciti prevelika dodavanja unutar neutralne zone. Iako Penguinsi to nisu znali kazniti, i Habsi i Bruinsi su momčadi koje lako presijecaju malo manje precizna ili predaleka dodavanja i nerijetko ih preokreću u vodstvo. Za uspjeh u seriji Rangersi će i dalje trebati Lundqvista na jednakoj razini kao u zadnja tri susreta polufinala.

Prolaskom Rangersa u finale Tampa Bay Lightning je dobila njihov izbor prvoga kruga na ovogodišnjem Draftu.

Minnesota Wild – Chicago Blackhawks 1:2 OT [2:4]

Minnesota Wild nije davala niti milimetra. Ostavili su sve što su imali na ledu, ali u konačnici iskustvo se pokazalo presudno. Kane, naviknut na postizanje velikih ključnih golova, ponovno je pronašao način.

Sa četvrtim golom karijere u produžetku doigravanja, rekordom za Chicago, odveo je Hawkse u finale Zapada i srušio neporaženu tvrđavu Wilda. Sredinom produžetka pokupio je neobično odbijanje paka iza vrata Wilda i nakon prve obrane Ilje Brizgalova prestigao Matta Cooka na odbijanac za svoj treći pobjednički gol ovog doigravanja.

Brizgalovu se ništa ne može zamjeriti, s 25 obrana u par navrata je držao domaćine u utakmici i zaustavio velike prilike Chicaga. S druge strane, Corey Crawford još jednom postaje jedan od ključnih igrača Hawksa. Pa, iako su u većini slučajeva svi skloniji veličati strijelce, njegovi suigrači itekako dobro znaju koliko posla odradi:“Radi što je uvijek i radio. Sjajan je vratar i mi mislimo da je jedan od najboljih u Ligi“, rekao je Kane.

Domaćini su diktirali igru gotovo cijelu utakmicu i propustili nebrojene prilike, da je gotovo okrutan način na koji su izgubili. “Vidjeli smo koliko je teško u ovo doba sezone i kako se svake večeri treba igrati. Izgubili smo od jako dobre momčadi, ali nismo bili bez prilika. U niti jednom trenu nismo mislili da ne možemo pobijediti. Ništa nije gore od ovakvog poraza. Ne bi se smjelo gubiti ovako“, bilo je sve što je mogao prokomentirati Zach Parise.

Hawksi su s(p)retnim pogotkom u drugoj minuti uzeli vodsvo. Kris Versteeg pokupio je pak na desnoj strani ograde i ubacio ga pred gol gdje se odbio u mrežu pored Brizgalova koji ga je još uvijek tražio.

Izjednačenje je došlo preko jednog od tri finska centra u momčadi Wilda. Erik Haula zabio je svoj četvrti gol doigravanja zahvaljujući brzini i dobrom čitanju igre. U trećoj minuti druge trećine, Matt Cooke odbio je pak od ograde, ravno u neutralnu zonu gdje Haula pobjeđuje Johnnyja Oduyu, ubacuje u brzinu više i sam pred Crawfordom nema problema s realizacijom.

Ispadanje u drugom krugu doigravanja, pogotovo sama završnica kako se to dogodilo, sigurno neće biti zadovoljavajuća za trenere i igrače, ali Wild je u ovoj godini napravio ogroman korak naprijed. Mladi igrači promaknuli su se u jedne od ključnih figura i pokazali da se na njih svakako mora računati. Uz pomoć veterana koji postaju sve uigraniji, kockice se slažu i momčad iz „State of Hockeyja“, kako vole tepati Minnesoti, polako, ali sigurno postaje jedna od onih koji će u narednim sezonama stvarati velike probleme ustaljenim kandidatima za naslov. Ovoga ljeta dobit će dodatnih $7.5 M prostora i za očekivati je da će se pozabaviti vratarskom situacijom ili dovesti napadača s osjećajem za gol.

Chicago čeka pobjednika serije Los Angeles Kingsa i Anaheim Ducksa. Danas je na rasporedu šesta utakmica, a Ducksi vode 3:2. Koja god od dvije momčadi se našla kao protivnik u finalu Zapada, sigurno je jedino da će se razina fizičke igre podići.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.05.2014. u 17:28
    Penguinsi bi morali u teski remont,nesto kao i Barca u nogometu...jer kako objasniti da se raspanu nakon 3-1 u seriji,da im najbolji igrac(Crosby)zabije 1(!) jedini gol u cijelom playoffu,a najbolji je svjetski igrac,a i da jos nisu shvatili kako Fleury na golu odavno vise nije onaj Fleury od prije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik