Zimski sportovi

Montreal u finalu Zapadu, Kingsi izborili sedmu utakmicu

Željka Jurkas • četvrtak, 15.05.2014.
Montreal u finalu Zapadu, Kingsi izborili sedmu utakmicu

U rekordnom devetom susretu u sedmim utakmicama doigravanja Habsi i Bruinsi su pružili još jednu uzbudljivu igru. Mr. Playoffs je ponovno pravi kada je to najpotrebnije i gura Habse u finale Istoka. S druge strane, Kingsi su se pobrinuli da oba polufinala Zapada ne završe u šest utakmica, i zatvorivši Duckse odveli su seriju u sedmu utakmicu...

Boston Bruins – Montreal Canadiens 1:3 [3:4]

“Jedva čekam izaći na led pred tu publiku, buku i energiju u dvorani. Jedva čekam da im sve to oduzmem“, bila je izjava P.K. Subbana nakon šeste utakmice u Bell Centru. Bezobrazno i bahato, rekli su mnogi, gotovo priča bez pokrića za igrača koji voli biti pod svjetlima reflektora, pogotovo uzme li se u obzir ogromno iskustvo Bruinsa u igranju sedmih utakmica i očekivanje da će znati ući sa svojom najboljom igrom i na svome ledu zaustaviti Montreal.

No, Boston je, kao i brojne momčadi ovog doigravanja, pao u vlastitu zamku. Samo pojaviti se s iskusnijom momčadi na vlastitom ledu, nije dovoljno. Još jednom su podcijenili Habse i još jednom im se to obilo u glavu, ali ovoga puta nema novog pokušaja, a Subban je napravio točno ono što je i rekao da hoće.

“Mislim da smo večeras, nakon što smo u sedmoj utakmici pobijedili Boston Bruinse u njihovoj dvorani, zaradili poštovanje. Ono se zaslužuje, i večeras smo to svakako ispunili“, rekao je trener Habsa, Michel Therrien.

Cjelokupnoj igri Bruinsa svakako nije pomoglo što je njihov kapetan, Zdeno Chara, koji od svih aktivnih igrača ima najviše odigranih sedmih utakmica (11), pružio jednu od najlošijih partija u dugo vremena. Treći gol Habsa, tri minute prije kraja, kada su domaćini zaostajali samo za gol i jednim sretnim udarcem mogli sami sebi stvoriti dodatnu šansu, pripisuje se Danielu Brieru, ali je od klizaljke Chare prevario Tuukku Raska i otišao u gol za kraj svake nade.

Carey Price pružio je još jednu briljantnu izvedbu. Na 30 udaraca koji su prošli njegovu obranu, pustio je samo jedan pak u gol. Jarome Iginla pospremio je udarac Toreyja Kruga dvije minute prije kraja druge trećine na powerplayu. Tim golom domaćini su prepolovili vodstvo gostiju i osigurali napetu zadnju trećinu u kojoj je sve moguće.

Početno ispitivanje još nije bilo niti završeno kada su se Habsi prvi puta našli na semaforu. Brandon Prust osvojio je pak na ogradi, proslijedio za Briera koji još jednom zaslužuje svoj nadimak, „Mr. Playoffs“, pronalazi taman dovoljno prostora za progurati pak do Dalea Weisea koji je taman došao do mreže.

Briere se do ove utakmice nije iskazao u dobu godine u kojem bi trebao eksplodirati, s četiri boda u osam susreta, i već su dolazile sumnje da li je napokon ostario i usporio. No, da sreća mazi najbolje još jednom se pokazalo točnim, a Briere i dalje ostaje važan faktor u doigravanju.

Kaos u redovima Bruinsa, poglavito obrane rezultirao je velikom prilikom i drugim golom Habsa. Sredinom druge trećine dva nesupijela pokušaja izbacivanja paka iz zone ostavila su Davida Desharnaisa na trenutak samoga u sredini lijevog kruga s izborenim pakom. Desharnais ne puca sam prema Rasku koji ga čeka, već s druge strane vidi samoga Maxa Paciorettyja koji ne promašuje.

Bruinsi, osvajači Presidnets' Trophyja bili su jedni od glavnih kandidata za naslov prvaka. Većina prognoza vidjela ih je u finalu Stanley Cupa s komentarima da im nema ravnih na Istoku. Obzirom na to, ispadanje u polufinalu konferencije, i još k tome od mrskih rivala, sigurno neće dobro sjesti. No, velikih razloga za brigu nema. Ovo je momčad izgrađena da još dugi niz godina bude u samom vrhu i svaki razgovor o favoritima ne može proći bez spominjanja njihovog imena. Jednako tako, kao što su i pokazali tijekom ove serije, znaju se prilagoditi i znaju iskontrolirati emocije. Sigurno je da će na pogreškama učiti, a ako uspiju vidjeti da nisu samo izgubili, već su posve nadigrani u zadnjim susretu, ovako nešto im se neće događati.

Canadiensi, u još jednom dvoboju Originalnih šest, očekuju New York Rangerse koji su u sedam utakmica svladali Pittsburgh Penguinse. Finale Istoka počinje u subotu, a sigurno je da nas čeka veliki dvoboj vratara, Pricea s jedne, a Henrika Lundqvista s druge strane. Bit će to repriza finala Olimpijskih igara, što se vratarskog dvoboja tiče, a nikoga neće začuditi ako utakmice ostanu na minimalnom broju golova.

Los Angeles Kings – Anaheim Ducks 2:1 [3:3]

Kingsi ostaju na životu. Uz odličnu izvedbu Jonathana Quicka i klasičnu igru domaćini su zatvorili Duckse i isforsirali treću sedmu utakmicu ovogodišnjih polufinala konferencija. Jedina momčad koja je uspjela riješiti seriju u šest je Chicago koji čeka pobjednika ove serije u nedjelju. Sedma utakmica na rasporedu je u petak u Honda Centru.

Quick je pobijedio Johna Gibsona koji je na 23 udarca pustio dva paka u mrežu. No važnije, skinuo je sve udarce u zadnjih sedam minuta koji su sijevali iz svih pozicija prema vratima Kingsa. Penalty kill domaćina obavio je veliki dio posla zaustavivši svih pet situacija Anaheima.

Powerplay nam je bio očajan. Koliko pravih prilika smo stvorili? Niti jednu. Nismo se dobro kretali, nismo dobro baratali pakom. U ostatku smo bili dobri, ali što se toga tiče, vraćamo se na početak“, komentirao je trener Ducksa, Bruce Boudreau.

Domaćini Staples Centra prvi su se upisali na semafor u devetoj minuti prve trećine golom Jakea Muzzina na odlično proigravanje Anžea Kopitara. Vodstvo su udvostručili šest minuta prije kraja druge trećine kada je Justin Williams dugim dodavanjem pronašao Trevora Lewisa koji prolazi cijelu neutralnu zonu i s vrha lijevog kruga puca između nogu Gibsonu. Gibson reagira, ali djelić sekunde prekasno, i pak prolazi u mrežu.

Minutu i pol nakon drugog gola Kingsa, Ducksi prvi (i jedini) put prolaze Quicka. Kyle Palmieri obilazi cijeli gol dovoljno brzo da se Quick s jedne vratnice ne stiže postaviti na drugu i utakmica se vraća na gol razlike.

Kingsi su ponovno jako dobro zatvorili prvu liniju Anaheima, a ovo je prva utakmica serije u kojoj kapetan Ryan Getzlaf nije upisao bod.

“Ovo je izgledalo kao naša igra, zabili smo par puta i onda zatvorili utakmicu. Ali još uvijek možemo igrati puno bolji hokej. Igrali smo i prije. Znamo da će biti teže. Sedme utakmice su uvijek uzbudljive, ali očito i najteže na pobijediti. U petak ćemo morati izaći s najboljom igrom“, rekao je Anže Kopitar koji u 13 utakmica doigravanja ima 17 bodova i samo u jednoj nije bio efikasan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 01:51
    Hehe dobar naslov :-) .. Znači Rangersi čekaju pobjednika finala zapada kojeg igraju Ducksi (iskreno se nadam), Hawksi i Habsi .. Trebala je objasniti kako se igra finale sa tri ekipe :-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2014. u 22:43
    Autore, naslov kaže Montreal u finalu ZAPADA???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2014. u 22:42
    Uf, bilo je i sreće, na 2-1 boston pogađa stativu na poluprazan gol a za 3-1 pak se odbija od klizaljke Chare. Kako je nhl odmah odličan kada ispadne boston :) Još i odlično finale istoka, montreal - ny rangersi. Bilo bi fora da u finale uđe ny i la ili kanadska momčad :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2014. u 16:57
    odletjeli laganini Pensi i Bruinsi,e to mi je drago pa nek igraju finale oni koji su bili otpisani i prije negoli je playoff poceo..
    Obrisan korisnik