Tenis

Briljantni Haas izbacio Wawrinku, novi maraton Nadala, preokret Đokovića

Vedran Babić • četvrtak, 15.05.2014.
Briljantni Haas izbacio Wawrinku, novi maraton Nadala, preokret Đokovića
Foto: FaH

ATP Masters 1000 turnir u Rimu dospio je do četvrtfinalne faze. Rafael Nadal ponovno je na terenu proveo skoro tri sata na putu do pobjede, Novak Đoković oporavio se od gubitka prvog seta, dok je Tommy Haas priredio najugodnije iznenađenje izbacivši Stanislasa Wawrinku. Među posljednjih osam prošli su i David Ferrer i Grigor Dimitrov...

Drugi dan u nizu Rafael Nadal izgubio je set na putu do pobjede. Nakon trosatne borbe protiv Gillesa Simona u srijedu kasno navečer, niti 24 sata kasnije Španjolca je čekao Mihajl Južni. Rus je osvojio prvi set i imao rani break u drugom (2:0), ali je Nadal uspio na vrijeme uhvatiti "radnu temperaturu" i slaviti. Završilo je 6:7 (4), 6:2, 6:1 poslije dva sata i 44 minute igre.

"Igrao sam sa strašću i motivacijom iako osjećaj nije bio savršen. To je uvijek dobra vijest jer kada imate puno šansi i kada se borite, pronaći ćete rješenje", izjavio je Nadal, čiji će sljedeći suparnik biti Andy Murray, koji je svoj 27. rođendan proslavio pobjedom nad Jürgenom Melzerom 7:6 (1), 6:4. Austrijanac je prokockao rani break prednosti i potom četiri break lopte kod 4:4, a 13. igra uvjerljivo je pripala Britancu. Drugu dionicu Murray je otvorio breakom, Melzer se vratio na 3:3, ali je u sljedećem gemu ponovno izgubio svoj servis.

"Bit će veliki izazov igrati protiv Nadala uoči Roland Garrosa. Moći ću vidjeti gdje je moja igra i gdje moram napredovati. Nisam dugo igrao protiv njega. Zapravo, nisam ni jednom igrao dok me trenirao Ivan Lendl. I moja i njegova igra promijenile su se u posljednje tri godine", izjavio je Murray.

S obzirom na to da su obojica članovi užeg svjetskog vrha, pomalo nevjerojatno zvuči podatak da su se Nadal i Murray posljednji put susreli krajem 2011. godine u finalu Tokija. Slavio je tada Murray i smanjio zaostatak u međusobnim susretima na 13-5. Trebali su se sastati u polufinalu Miamija 2012. godine, ali je Nadal predao zbog borbe. Na zemlji je Nadal slavio u sva četiri okršaja, a Murray je samo jednom (Monte Carlo 2011.) osvojio set. Na Roland Garrosu 2011. Murray je igrao svoje posljednje polufinale na zemlji. Tada ga je pobijedio baš Nadal.

Drugi nositelj Novak Đoković oporavio se od lošeg ulaska u meč protiv Philippa Kohlschreibera. Nijemac je osvojio prva četiri gema, kasnije i prvi set, no Đoković je uzvratio osvojivši iduća dva prilično uvjerljivo (4:6, 6:2, 6:1). Pobjednik Rima 2008. i 2011. godine u četvrtfinalu igra protiv Davida Ferrera. Peti nositelj drugi je tjedan u nizu bio bolji od Ernestsa Gulbisa. Nakon madridskih 7:6 (3), 6:3, u Rimu je bilo 6:2, 6:3 za Španjolca.

Njemački veteran Tommy Haas impresionirao je rimsku publiku izbacivši trećeg nositelja Stanislasa Wawrinku 5:7, 6:2, 6:3. Švicarac je imao break početkom drugog seta (2:1), ali ga nije uspio zadržati. Treću dionicu odlučio je jedan break, kod 4:3 za 36-godišnjeg Nijemca, koji je u Rimu igrao finale sada već davne 2002. godine.

"Morate biti koncentrirani i dobro se postavljati za svaku loptu. Ovi momci danas su jako brzi i snažni, mogu vas probiti iz bilo kojeg djelića terena. Ne želim biti igrač koji će svaki poen igrati s 20 i više izmjena. Nemam više izdržljivosti kao prije. Moram miksati igru i sretan sam kako sam to danas odradio. To mi je bila taktika", otkrio je Haas nakon prve ovogodišnje pobjede nad tenisačem iz Topa 10.

Grigor Dimitrov revanširao se Tomašu Berdychu za prošlotjedni poraz u Madridu. Bugarin je slavio 6:7 (3), 6:2, 6:2, a poslije meča izjavo je: "Bilo je lijepo uzvratiti mu za poraz u Madridu. Danas je sve išlo u mom smjeru. Pokazao sam da se mogu natjecati na visokom nivou. Za to sam radio i trudio se. Naučio sam iz prošlotjednog meča." U četvrtfinalu Dimitrov igra protiv Haasa.

Protivnik Jeremyja Chardyja, koji je porazio Ivana Dodiga, bit će osmi nositelj Milos Raonic. Kanađanin je sa 7:6 (5), 6:4 nadjačao Jo-Wilfrieda Tsongu spasivši pritom svih pet break lopti. Prije ove sezone Raonic nije imao ni jednu pobjedu u Rimu.

ATP Masters 1000 Rim, osmina finala:
Nadal (Španjolska, 1) - Južni (Rusija, 14) 6:7 (4), 6:2, 6:1
Murray (VB, 7) - Melzer (Austrija) 7:6 (1), 6:4
Haas (Njemačka, 15) - Wawrinka (Švicarska, 3) 5:7, 6:2, 6:3
Dimitrov (Bugarska, 12) - Berdych (Češka, 6) 6:7 (3), 6:2, 6:2
Raonic (Kanada, 8) - Tsonga (Francuska, 11) 7:6 (5), 6:4
Ferrer (Španjolska, 5) - Gulbis (Latvija) 6:2, 6:3
Đoković (Srbija, 2) - Kohlschreiber (Njemačka) 4:6, 6:2, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • raz_bojnik16.05.2014. u 15:49
    Tommiju se rame raspada, ovo mu je sigurno zadnja sezona. Doktor tenisa za čilića i slične.
    raz_bojnik
  • Obrisan korisnik15.05.2014. u 23:23
    Haas je bio veci talent od Federera, nazalost ozlijede su ga sprijecile da bude u samom vrhu tenisa. Haas moze do kraja
    Obrisan korisnik