Nogomet

"Zeleni stadion" u zelenom ekosustavu Pantanal ugostit će Svjetsko prvenstvo

Sportnet • petak, 16.05.2014.
"Zeleni stadion" u zelenom ekosustavu Pantanal ugostit će Svjetsko prvenstvo

Brazilski grad Cuiabá, koji se nalazi u samom središtu južnoameričkog kontinenta, ugostit će četiri utakmice grupne faze natjecanja na novoizgrađenom stadionu Arena Pantanal. Stadion je izgrađen kao nasljednik popularnog stadiona Verdao (the Big Green), a ime je dobio po velikoj zelenoj ekozoni Pantanal, koja se proteže kroz tri države i sadrži preko 4.700 različitih vrsta biljaka i životinja.

Cuiabá

Cuiabá, glavni grad brazilske države Mato Grosso, smješten je u samom geografskom centru Južne Amerike. Naime, udaljenost od Cuiabe do Atlantskog i Tihog oceana iznosi oko 2.000 kilometara. Grad se nalazi nedaleko granice s Bolivijom, a osnovan je 1719. godine za vrijeme zlatne groznice. Od 1818. Cuiabá je glavni grad federalne države Mato Grosso.

Država Mato Grosso dio je prostranog ekosustava Pantanal (po kojem je stadion Arena Pantanal dobio ime), koji se proteže kroz Brazil, Boliviju i Paragvaj, a sadrži preko 4.700 različitih vrsta biljaka i životinja. Upravo zbog ogromne raznovrsnosti flore i faune na tom području, ne čudi što je grad Cuiabá popularno znan kao Zeleni grad, odnosno, Južna vrata Amazone. Također, poznat je i kao najtopliji brazilski glavni grad u kojem temperatura preko ljeta zna biti i iznad 40 stupnjeva.

Budući da je grad osnovan u 18. stoljeću kao postaja za iskop zlata u unutrašnjosti zemlje, zadržao je granični mentalitet i duh. Upravo je izolacija glavni razlog otežanog ekonomskog razvitka grada jer je suočen s nedostatkom radne snage. Međutim, u posljednjih 30 godina populacija Cuiabe dramatično je porasla, poradi vladinog plana razvitka unutrašnjosti države. Od kraja 70-tih godina prošlog stoljeća do danas, populacija grada je porasla s 57.000 na 544.737, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2010.

Cuiabá je brazilski centar za trgovinu stokom. Na grad su kroz povijest veliki utjecaj imale europska, afrička i autohtona južnoamerička kultura, zbog čega je Cuiabá poznata po mnogim muzejima i povijesnim građevinama koje su proglašene brazilskom nacionalnom baštinom. Također, grad sadrži mnogo arheoloških nalazišta. Cuiabá se ističe i svojom specifičnom kuhinjom, glazbom i plesom.

Najpopularniji nogometni klub iz Cuiabe je Mixto Esporte Clube. Tigre, kako popularno nazivaju Mixto Esporte, drži rekord od 7 naslova prvaka države Mato Grosso. Trenutno se ne natječe u najvišem rangu brazilskog nogometa u kojem je nastupao od 1976. do 1987.

Cuiabá je i dom Arene Pantanal, koja predstavlja, kao što je već ranije naznačeno, jedan od najvećih ekosustava na svijetu. Upravo je Pantanal glavni razlog zašto je Cuiabá izabrana kao jedan od grada-domaćina nadolazećeg Svjetskog prvenstva – cilj je iskoristiti promotivni potencijal SP-a i privući eko-turiste iz cijeloga svijeta u to florom i faunom iznimno bogato područje.

Arena Pantanal

Arena Pantanal

Kapacitet: 42.968

Cijena izgradnje: 240 milijuna dolara

Utakmice:
Čile – Australija
Rusija – Južna Koreja
Nigerija – Bosna i Hercegovina
Japan - Kolumbija

Na Areni Pantanal odigrat će se četiri utakmice grupne faze natjecanja. Stadion je izgrađen posebno za Svjetsko prvenstvo, na mjestu na kojem se donedavno nalazio stadion Jose Fragelli, popularno znao kao Verdao, odnosno, Big Green. Kapacitet novoizgrađenog stadiona je 42.968. Arena Pantanal je napravljena tako da joj se kapacitet može smanjiti nakon završetka SP-a. Nakon završetka velikog natjecanja, Arena će, stoga, biti idealna za održavanje raznih priredaba, koncerata, sajmova i slično, ali i za utakmice lokalnih klubova poput Mixto Esportea i Operaria.

Prethodnik Arene Pantanal, Jose Fragelli, bio je najvažniji stadion u državi Mato Grosso na kojem je brazilska reprezentacija odigrala nekoliko prijateljskih utakmica, posljednju u ožujku 2002. protiv Islanda (6:1). Stadion je izgrađen 1976., a primao je 45.000 gledatelja. Nadimak mu je bio Verdao (Big Green), zbog zelene boje koja je dominirala na i izvan stadiona, ali i velike zelene ekozone Pantanal u kojoj se država Mato Grosso nalazi.

Stoga ne čudi da je zbog te regije, bogate florom i faunom, novi stadion dobio i njeno ime. Prilikom izgradnje Arene Pantanal najviše se pazilo na ekološku održivost novog stadiona. Održiv pristup primijenjen je za svaki detalj prilikom izgradnje. Drva za izgradnju kupljena su od certificiranog izvora, a proizvedeni otpad i smeće bili su reciklirani te su se koristili u drugim građevinskim projektima. Također, cijelo vrijeme prilikom izgradnje pazilo se i nadgledavalo kakvoću zraka i zemlje.

Tako da je Arena Pantanal postala dostojni nasljednik zelenog i popularnog Verdaoa.

Autor: Niko Rukavina

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco18.05.2014. u 10:31
    lijep grad i lijep stadion
    Tonco