Nogomet

Hajduk u Maksimiru, velika borba za ostanak u Osijeku, Rijeci i Zadru

subota, 17.05.2014.
Hajduk u Maksimiru, velika borba za ostanak u Osijeku, Rijeci i Zadru
Foto: Kristijan Komarica

Četiri današnje utakmice, među njima i najveći hrvatski derbi, zaključit će 36. kolo MAXtv Prve lige, ali i staviti točku na i čitave sezone...

Nakon što su poraženi i u uzvratnom susretu finala Kupa nogometaši Dinama okreću se posljednjem kolu domaćeg prvenstva koje im donosi gostovanje hajduka. Iako je susret bez ikakvog rezultatskog značaja jasno je da svaki dvoboj naša dva najveća kluba izaziva poseban interes javnosti.

"Čeka nas zadnja utakmica prvenstva i veliki derbi, rezultatski utakmica nije od velike važnosti, u smislu bodova i odlučivanja o nečemu," izjavio je u najavi trener Zoran Mamić i dodao: "To su utakmice prestiža i velikog rivaliteta i želimo sezonu završiti na najbolji mogući način i pobjedom potvrditi naslov prvaka."

Osim već standardnih problema s ozljedama derbi će vrlo vjerojatno propustiti i Ademi, a od prve minute bi svoje mjesto trebao naći Halilović koji se utakmicom protiv Hajduka oprašta od Dinama prije odlaska u Barcelonu: "Oproštajna mi je utakmica, mislim da će biti posebna jer je protiv Hajduka i dat ću sve od sebe protiv da pobijedimo," zaključio je.

Nedostaju: Taravel, Addy, Fernandes, Pamić i Ademi (ozljede), Šimunović (kartoni)

Još jednu tešku sezonu punu oscilacija nogometaši Hajduka završavaju gostovanjem na Maksimiru kod novog-starog prvaka i najvećeg rivala, Dinama. Nastup u Europi Splićani su davno osigurali tako da već duže vremena sve svoje utakmice igraju uglavnom za prestiž. Ova protiv Dinama ipak nosi posebnu težinu pošto je riječ o najvećem hrvatskom sportskom derbiju.

"Motivirani smo i spremni za utakmicu. Zanima nas samo naša priča, ostala je jedna utakmica i idemo gore s najboljim namjerama. Želimo biti što bolji i učinkovitiji, igrat će naš najbolji sastav. Želimo se prikazati u najboljem mogućem izdanju", kazao je u najavi dvoboja Hajdukov pomoćni trener Hari Vukas.

Žalba trenera Igora Tudora odbijena je tako da i dalje stoji kazna od šest utakmica zabrane vođenja seniorske momčadi. Na Maksimiru će Tudor odraditi treću, a ostale tri početkom iduće sezone. Što se sastava za maksimirsku utakmicu tiče, Vukas je već najavio kako će igrati oni najbolji, a među njima, između ostalih, neće biti kartoniranog kapetana Maloče ni Andrijaševića.

Nedostaju: Kalinić, Andrijašević, Anđelković, Stipica, Bencun (ozljede), Maloča (kartoni)

Najvažnija utakmica otkad je HNL-a. Tog naziva su svjesni svi u Osijeku, klubu koji se do sad borio za Europu, nastupao vrlo dobro u njoj, pa i osvojio hrvatski Kup. No, ispadanje iz prve lige bilo bi ravno noćnoj mori.

"Ono što ja mogu obećati je da ćemo mi ostaviti srce na terenu, napast ćemo ih od početka, teško da ću igrače moći zadržati, jer je želja velika i ne sumnjam u naš uspjeh i u našu pobjedu", najavio je Tomislav Rukavina, trener bijelo-plavih.

Osijek ove sezone još nije savladao svoje sutrašnje goste. Dva puta su poraženi u Sigetu, a u Osijeku te dva puta u prijateljskim susretima, pobjednika nije bilo. No, čak i bod bio bi dovoljan i to u velikom broju scenarija. No, u klubu su svjesni nečega što je potvrdio i Rukavina.

"Ako ne možemo savladati izravnog konkurenta na svom terenu, niti ne zaslužujemo ostanak u ligi", nekoliko je puta tijekom proteklog tjedna potvrdio trener Osijeka.

Nedostaju: Vitaić, Lulić (ozljede)

Pred ekipom Hrvatskog Dragovoljca je utakmica kakvoj su se nadali prije posljednjeg kola. Sami odlučuju u svojoj sudbini te bi pobjedom izborili minimalno dodatne kvalifikacije za ostanak u prvoj ligi. No, protivnik je ekipa Osijeka koja ima niz od četiri domaće pobjede, a kod kuće su poraženi samo jednom u posljednjih deset susreta.

Trener crnih Davor Mladina već je nekoliko puta naglasio kako je njegova momčad sposobna zabiti nekoliko golova svakome, što su više puta i dokazali, no isto tako su više puta dokazali i da mogu još više primiti. No, Mladina je uvjeren kako su kvalitetnija ekipa od Osijeka.

Iz Hrvatskog Dragovoljca su nekoliko puta naglasili kako se boje suđenja, što je izuzetno zanimljivo, nakon što su svi svjedočili suđenju u njihovoj prethodnoj utakmici protiv Splita te također tvrde kako ne sumnjaju u svoju pobjedu ukoliko suđenje bude pošteno.

Nedostaju:

Rijeka u posljednje kolo ulazi s osiguranim drugim mjestom, osam bodova ispred Hajduka, a 11 iza Dinama, tako da joj susret sa davljenikom Slavenom ne može ništa promijeniti. Ipak, trener Matjaž Kek nakon trijumfa u Kupu protiv Dinama sezonu želi završiti u stilu.

''Napravit ćemo sve kako bi protiv Slavena sezone došli do pozitivnog rezultata te zaključili ovu dobru sezonu. Za nama je serija od četiri utakmice u 11 dana i jako se osjeti istrošenost, posebno emotivna. No pravi sportaši idu preko toga, a mene veseli želja igrača da još jednom razvesele naše navijače'', rekao je Kek.

Rijeku još uvijek muče stare ozljede, no u kadru će biti svi igrači koji su odradili utakmice protiv Dinama. Na konferenciji se nakon trenera pojavio i Rijekin desni bek Ivan Boras.

''Ozbiljno ulazimo u ovu utakmicu. Želimo se na najbolji način oprostiti od Kantride i naših navijača te tako potvrditi ove lijepe trenutke u kojima klub i grad žive.''

Nedostaju: Marić, Knežević, Maleš, Sharbini (ozljede)

Slaven Belupo ne može više direktno ispasti, no bilo bi lijepo, slažu se u Koprivnici, da se izbjegnu i kvalifikacije. Za to međutim treba odigrati sjajno na Kantridi, protiv momčadi koja je klasu pokazala i više no jasno u utorak, ponijevši Rabuzinovo Sunce.

"Riječani su trenutačno naša najbolja momčad, nalaze se u odličnoj formi što su pokazali osvajanjem kupa i sigurno nas očekuje jako težak posao", kazao je trener Elvis Scoria. "Naš je cilj da budemo na razini naših posljednjih nastupa i pokažemo da zaista vrijedimo. Mislim, da se imamo pravo nadati. Na Kantridi ćemo igrati maksimalno borbeno i napadački jer samo tako možemo do rezultata koji priželjkujemo."

Scoria je također naglasio kako je njegova momčad u psihički dobrom stanju nakon susreta sa Zadrom i da se uopće neće zamarati rezultatima ostalih utakmica. U utakmici na sve ili ništa, Scoria neće imati svog najiskusnijeg igrača, Davora Vugrinca, zbog ozljede.

Nedostaju: Vugrinec, Crepulja, Grgić

Posljednje kolo je biti ili ne biti za Zadrane, nakon osam uzastopnih poraza nalaze se na pretposljednjem mjestu na tablici i u susret zadnjeg kola ulaze s mišlju jedino o pobjedi. Na Stanove stiže rasterećena Istra 1961, a Milin i igrači mogu pobjedom barem osigurati izbjegavanje posljednje pozicije.

"Trebamo zaboraviti sve loše što nam se događalo zadnje vrijeme. Ovo je utakmica sezone, nismo zaboravili igrati i to ćemo danas i pokazati. Zadar zaslužuje prvoligaša i ne sumnjam da će ga imati i sljedeće sezone", rekao je branič Mato Neretljak u najavi susreta.

Milin u ovom susretu neće moći računati na ove sezone najraspoloženijeg igrača Josipa Ivančića, koji ima tri žuta kartona, kao ni na Josipa Bilavera, no u dvoboju ovakve važnosti svih 11 igrača udarne postave mora od početka opravdati povjerenje i spasiti klub sad kad je doveden u ovakvu situaciju.

Nedostaju: Bilaver, Ivančić (kartoni)

Sezona u kojoj je izbjegnuta borba za ostanak i u kojoj su došli do polufinala Kupa zeleno-žuti završavaju u Zadru protiv istoimenog domaćina koji spašava prvoligaški status. Trener Pamić je već odavno mislima u novoj sezoni, već nekoliko utakmica koristi za uvježbavanje i isprobavanje juniora, a to treba očekivati i na Stanovima.

"Već danima razmišljam kako će to izgledati kad Zadru gori pod nogama, da mora pobijediti, kako će se snaći naši mladići. Jasno da bi stvar trebalo povući 70% iskusnika, ali mladići imaju šansu da pokažu što mogu jer pritiska i razloga za paniku ne vidim kod nikoga", rekao je Pamić uoči dvoboja.

S nekim igračima već je raskinut ugovor, neki ga nisu produžili, a drugi su dobili poštede. Zadnju utakmicu, koja Istri 1961 ništa ne znači, stoga će odraditi sljedeća jedanaestorica kako je najavio Pamić: Dreven - Pavlović, Vučko, Budicin, Heister - Obšivač, Batarelo - Dadić , Ivanović, Kramarić - Mance. "Nakon šest poraza, pet uzastopnih neizgubljenih utakmica bilo bi idealan temelj za optimističan početak priprema. Mladima bi to podiglo samopouzdanje i približilo ih seniorima gdje ih želim vidjeti i na ljeto", zaključuje Paminjo.

Nedostaju: Woon, Radonjić (pošteda), Havojić (kartoni), Yoon, Pilipović (raskinuti ugovori)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:26+5584
2Rijeka 3672:35+3773
3Hajduk 3658:42+1662
4Split 3641:41052
5Lokomotiva 3657:59-252
6Istra 1961 3645:56-1144
7Zadar 3635:67-3235
8Osijek 3638:62-2433
9Slaven Belupo 3646:65-1932
10Hrvatski dragovoljac 3641:61-2030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 14:08
    Odličnu sezonu završit pobjedom - AJMO RIJEKA!!!!
    Obrisan korisnik