Zimski sportovi

Video: Kingsi dominantno ušli u finale Zapada

Željka Jurkas • subota, 17.05.2014.
Video: Kingsi dominantno ušli u finale Zapada

Zadnji susret polufinala konferencija NHL-a odigran je noćas u Honda Centru u Anaheimu. Kraljevi sedmih utakmica još jednom su uspjeli i ušli u treće uzastopno finale konferencije, a dvojica finskih velikana, Teemu Selanne i Saku Koivu opraštaju se od NHL-a (najvjerojatnije)...

Anaheim Ducks – Los Angeles Kings 2:6 [3:4]

Los Angeles Kingsi znaju kako se to radi. Od samoga starta pobrinuli su se da ostanu na savršenih 6:0 u eliminacijskim utakmicama ove postsezone i osiguraju reprizu i revanš prošlogodišnjeg finala Zapada. Chicago Blackhawksi ih čekaju u nedjelju u prvoj utakmici u United Centru.

Rookie vratar John Gibson izgledao je samouvjereno i zaustavio prva dva udarca na samom početku prve trećine. I nakon toga su kola krenula nizbrdo. Kingsi su navaljivali sa svih strana i namjestivši preciznije nišan, Justin Williams, Jeff Carter, i Mike Richards zabili su svaki po gol za veliku prednost na prvom odmoru. Williamsu je ovo šesti gol u sedmim utakmicama čime se izjednačio s Wayneom Gretzkyjem na drugom mjestu svih vremena.

Gibson se vratio na vrata Ducksa u drugoj trećini, ali gol Anžea Kopitara na samom početku ga šalje na klupu, a umejsto njega ulazi Jonas Hiller. Deset minuta nakon što je ušao, Marian Gaborik zabija peti gol Kingsa, a zadnji, šesti, zabit će šest minuta prije kraja Tanner Pearson.

Vijesti iz Lige

Pittsburgh Penguinsi su otpustili GM-a Raya Shera.
Zenon Konopka, napadač Buffalo Sabresa suspendiran je na 20 utakmica zbog pozitivnog testa na nedozvoljene supstance.
San Jose Sharksi neće produživati ugovor s Danom Boyleom.
AHL filijala Calgary Flamesa, preselit će se u Glen Falls i preimenovati u Adirondack Flames.

Svi strijelci Kingsa neporaženi su u svim sedmim utakmicama kojima su igrali. Ukupni skor je 27:0.

Ducksi su se ipak uspjeli probuditi u drugoj polovini utakmice. Na samom kraju druge trećine, Kyle Palmieri prvi prolazi Jonathana Quicka, a u četvrtoj minuti treće Corey Perry zabija drugi gol. Perry i kapetan Ryan Gatzlaf našli su se na ledu na tri od šest golova Kingsa.

Jonathan Quick odradio je još jednu vrhunsku izvedbu kada je bilo najpotrebnije. Između ostalog, obranio je kazneni udarac Perryja na sredini prve trećine pri vodstvu od dva gola.

Ovim porazom dvojica velikana u redovima Ducksa, 39-godišnji Koivu i 43-godišnji Selanne najvjerojatnije se opraštaju od igranja u NHL-u.

“Nisam htio da me itko prije pita išta o mojoj zadnjoj utakmici. Fokus je trebao biti na utakmici, ovoj utakmici. Znao sa da će biti ili veliki tulum ili velikom razočaranje. Ispalo je veliko razočaranje. Ali kada se sve smiri, bit ću sretan. Imam jako puno prekrasnih uspomena koje će biti sa mnom do kraja mog života. Nikad nisam mogao niti sanjati da ću imati ovakvu karijeru. Na tome sam jako zahvalan“, zaključio je za kraj Selanne.

Za Anaheim Duckse na početku regularne sezone nitko nije znao kamo bi ih svrstao. Ova relativno mlada momčad je mogla otići u bilo kojem smjeru, a kako je sezona odmicala, a oni se izvrsno nosili, ne samo sa stalnim pritiskom, već i s ozljedama, promakli su se u jednu od vodećih momčadi Lige, da bi im na samome kraju Presidents' Trophy promakao za jedan bod. Postali su favoriti za prvaka Zapada, a već u prvom krugu doigravanja pokazali da bi im nonšalacija mogla otežati put. Igrajući protiv druge wild card momčadi, Dallas Starsa, nakon jakog početka, olako su shvatili gostovanja u kojima su domaćini grizli još jače. Iste greške ponavljale su im se i kroz drugu seriju. Nemogućnost spajanja igre kroz cijelu utakmicu, bilo kao slabi start ili raspad na kraju, u konačnici su ih koštali sezone. No, razloga za pretjeranu brigu nemaju. S iznimkom Selannea i Koivua, većina ključnih igrača, kako veterana, tako i mladih, im je pod ugovorima. Stabilna i čvrsta momčad bi tijekom ljeta mogla poraditi na obrani (osim očekivanog potpisivanja Samija Vatanena), možda na dodavanju napadača i svakako na poziciji vratara. Uz dva rookija u doigravanju vidjeli su da im je budućnost svijetla i osigurana, ali obojica još uvijek trebaju nekog iskusnog.

Kingsi nakon dva kruga koja su završavali u sedam utakmica odlaze u seriju s nešto odmorenijim Blackhawksima. Ozlijeđena plava linija bi svakako mogla postati problem kako serija napreduje, dok s druge strane, očekivanim povratkom Andrewa Shawa Chicago postaje kompletan. Ove dvije momčadi susreću se u finalu Zapada drugi put zaredom. Obje znaju što je potrebno za pobjedu i niti jedna se ne predaje dok svo vrijeme ne istekne. Prema svemu sudeći očekuje nas duga serija u kojoj bi, zbog odmorenosti i možda tek nijansu lakšeg puta, Chicago mogao biti u prednosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 22:55
    LA idemo po stanleya, vrijeme je plaćanja dugova od prošle sezone, Srušite Blackhawks
    Obrisan korisnik