Zimski sportovi

Debakl Habsa u otvorenju finala Istoka

Željka Jurkas • nedjelja, 18.05.2014.
Debakl Habsa u otvorenju finala Istoka

Treći krug doigravanja NHL-a, finala konferencija, počela su susretom na Istoku. Velika priča je bila nemogućnost pobjede Rangersa u Bell Centru i negativan niz vratara Henrika Lundqvista koji u toj areni nije upisao pobjedu zadnjih pet godina. No, prvi susret je ponudio posve drugačiju sliku...

Novi dvoboj Originalnih šest

Obje momčadi, i New York Rangersi i Montreal Canadiensi, izborile su finale konferencije u sedmoj utakmici u seriji u kojoj nisu bili favoriti. Obje momčadi u potpunosti su nadigrale svoje dosadašnje protivnike onda kada je bilo najpotrebnije, a vratari su u nemali broj navrata ukrali utakmicu.

Ovo je prvi susret u doigravanju u zadnjih 18 godina, a prijašnjih 14 susreta su podijelili na sedam pobjeda svakome. U bližoj povijesti, Habsi drže impresivan rekord pobjeda u Bell Centru – zaključali su mrežu u pet od zadnjih sedam susreta. Zadnjih pet susreta ove dvije momčadi završio je sa shutoutom.

Najveći dvoboj koji ćemo gledati, i koji će vjerojatno odlučiti seriju, je onaj među vratnicama. U reprizi finala Olimpijskih igara u Sočiju, Carey Price i Henrik Lundqvist još jednom će odmjeriti snage. Obojica su bili ključni igrači svojih momčadi u dosadašnjem dijelu. Brojčano, blaga prednost je na strani Lundqvista koji dozvoljava 1.99 golova po utakmici, dok Price prima 2.15 golova.

Specijalne momčadi malo više naginju Montrealu. Rangersi su se jako dugo mučili sa svojim powerplayom i u konačnici, na kraju serije s Pittsburghom ga uspjeli probuditi, ali daleko je to od potrebne efikasnosti. S druge strane, powerplay Habsa je bio ubojito oružje protiv Bruinsa. Penalty kill obje momčadi je podjednak.

Ključ pobjede, osim u vratarima, kod obje momčadi leži u dubini. Sve četiri linije morat će pridonositi jednako. Osim toga, obje momčadi igraju značajno bolje nakon što se prve upišu na semafor. Dakle, jaki start (i brzi što se Canadiensa tiče), odlučit će tempo i smjer utakmica.

Montreal Canadiens – New York Rangers 2:7 [0:1]

Bell Centar i prednost domaćeg leda je trebao biti jedan od njihovih aduta u finalu Istoka. Nitko nije mogao niti zamisliti rasplet kakav smo odgledali jučer popodne.

U potpunoj dominaciji New Yorka, od utakmice u kojoj su gosti vodili s golom razlike i koja se još uvijek možda mogla preokrenuti, u sedam minuta palo je pet golova u mrežu Careyja Pricea i Petera Budaja koji je ušao umjesto njega. Iz sedam udaraca.

Pa, iako igra nije bila na toliko dramatično različitim nivoima kako rezultat sugerira, ovo je najgora predstava Montreala u ovogodišnjem doigravanju. Uz to, Price je početkom druge trećine sudjelovao u neugodnom sudaru s Chrisom Kreiderom, nakon kojeg je ipak ostao među vratnicama, ali je nakon druge pauze ostao na klupi. Trener Habsa, Michel Therrien je rekao nema govora o ozljedi.

Sedmorica igrača upisala u strijelce, Martin St. Louis prvi, a Rick Nash zadnji. Time je Nash nakon najduže pauze u karijeri, 15 utakmica, zabio svoj prvi gol.

Rene Bourque zabio je prvi gol za domaćine sredinom druge trećine prepolovivši vodstvo St. Louisa i Matsa Zuccarella. Drugi, i posljednji na utakmici zabio je Lars Eller dok je Bourque odsluživao kaznu.

Dva gola Rangersa u zadnjoj minuti druge trećine konačna su kapitalizacija odlične igre i kontrole paka, a iduća tri, na početku treće, više iskorištavanje potpunog mentalnog, i disciplinskog, raspada domaćina. I dok momčad s Priceom nije izgledala sjajno, i tek kao izblijedjela sjena dosadašnje momčadi doigravanja, momčad koja se u zadnjoj trećini pojavila s Budajom izgubila je svaki pojam discipline i dopustila Rangersovom powerplayu da pronađe svoju igru (što bi ih u konačnici moglo jako puno koštati) te jedva čekala da vrijeme istekne.

Rangersi, na krilima novog zaleta koji je preokrenuo seriju protiv Penguinsa, ulaskom u utakmicu odmah su nametnuli tempo i jako brzo došli do početnog vodstva. Prije nego su se domaćini uspjeli regrupirati, na semaforu je stajalo 2:0. “Nemojte gledati rezultat, on ne govori puno. Imali smo sreću. Uzeli smo moment na našu stranu i pak je pronalazio mrežu. Ovo je pobjeda i samo to. Znamo da će biti puno drugačije do kraja“, zadovoljan, ali oprezan bio je Brad Richards, strijelac četvrtog gola za Rangerse.

Lundqvist obranio je 20 udaraca na vrata u svojoj prvoj utakmici u gotovo dvije i pol godine u Bell Centru.

Druga utakmica se igra u ponedjeljak, a Therrien vidi nešto pozitivno što će uzeti iz poraza:“Nitko ne želi izgubiti, ali ovo će nas vratiti na zemlju. Mi, kao grupa, moramo biti spremni igrati svaku večer i dati svoj maksimum ako želimo pobijediti. Ovu utakmicu moramo ostaviti iza nas i krenuti dalje. Ovo je bila dobra lekcija.“

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • boristurk18.05.2014. u 14:22
    .
    boristurk