Rukomet

Larholm deset sekundi prije kraja donio prvi europski naslov Pick Szegedu protiv Montpelliera

Jelena Bagarić • nedjelja, 18.05.2014.
Larholm deset sekundi prije kraja donio prvi europski naslov Pick Szegedu protiv Montpelliera
Foto: EPA

Mađarski Pick Szeged novi je osvajač EHF Cupa. Na Final Fouru u Berlinu, u finalu su bili bolji od francuskog Montpelliera koji se više puta vraćao u utakmicu, no pobjedu je Mađarima u posljednjih trenucima donio Jonas Larholm. Ovo je prvi europski naslov za Pick Szeged u nekome od europskih klupskih natjecanja. U susretu za treće mjesto, domaćin Füchse Berlin identičnim je rezultatom kao i Szeged (29:28) svladao rumunjsku Constantu.

Pick Szeged – Montpellier Agglomeration 29:28 (16:14)

Rukometaši mađarskog do prvaka, Pick Szegeda novi su osvajači EHF Cupa te druga mađarska ekipa koja je u 2014. godini osvojila jedan od trofeja po ingerencijom Europske rukometne federacije. U veoma neizvjesnoj utakmici došli su do pobjede nad francuskim Montpellierom.

Često finala počinju nervozno, a tako je bilo u ovom finalnom susretu Szegeda i Montpelliera. Obje momčadi puno su griješile, no prva je prednost stekla momčad Pick Szegeda. Prednost ipak nije prelazila dva pogotka. Čak i kada je obrana Montpelliera ojačala i napad Mađara postao bezidejan, u napadu su Francuzi bili bespomoćni jer je Roland Mikler na vratima branio fenomenalno.

S druge je pak strane od većeg zaostatka francusku momčad spašavao Thierry Omeyer. Na kraju se na odmor između dva poluvremena otišlo s dva pogotka prednosti u korist Pick Szegeda, no utakmica je još bila daleko od kraja.

Iako je Omeyer branio dobro na vratima Montpelliera, na poluvremenu je zamijenjen s Arnaudom Siffertom. S druge je pak strane Szeged ostao „vjeran“ Mikleru koji je nastavio briljirati. Obrana je dobro funkcionirala, a u napadu su igrači Szegeda čekali sigurnu priliku da postignu pogodak. Podigli su svoju prednost na plus tri (21:18), a imali su čak četiri šanse da ju još povećaju no nisu uspjeli budući da su počeli činiti puno tehničkih pogrešaka.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Sve to kaznila je francuska momčad, u 51. minuti došli su do izjednačenja (23:23) i odvela završnicu utakmice u neizvjesnost. Pick Szeged više nije bio tako siguran u napadu, a ni obrana nije tako dobro funkcionirala. Situacija se pogoršala kada su ostali s dva igrača manje na terenu i činilo se da će Francuzi prelomiti u svoju stranu, dogodilo se suprotno. Szeged je zabio pogodak .

Dvije minute prije kraja činilo se da je utakmica završena, Mađari su vodili 28:25, no Montpellier se nije predao i uspio je izjednačiti. Pitanje pobjednika riješilo se u posljednjih deset sekundi kada je Jonas Larholm realizirao sedmerac koji je Pick Szegedu donio pobjedu. U pobjedničkoj momčadi najefikasniji je bio Ferenc Ilyes koji je postigao sedam pogodaka, a Larholm je postigao dva manje. Kod Montpelliera istaknuo se Dragan Gajić s deset postignutih pogodaka i time je osigurao i naslov najboljeg strijelce ovogodišnjeg izdanja EHF Cupa.

HCM Constanta – Füchse Berlin 28:29 (14:13)

Slično kao i finalna utakmica, odvijala se i ona za treće mjesto koja se odigrala dva i pol sata ranije. Domaće berlinske Lisice su u veoma neizvjesnoj utakmici ipak uspjele doći do pobjede pred punom Max Schmeling dvoranom.

Otvaranje susreta također je pripalo vratarima obiju momčadi koji su dobro branili. S jedne strane Peter Stochl, a s druge Mihai Popescu. No, prednost je ipak bila na strani Rumunja koji su bolje igrali, ali nisu se uspijevali u potpunosti odlijepiti. S minimalnom prednošću su igrači Constante otišli na odmor najviše zahvaljući vrataru i Mihaiu Tomi.

Na vratima Lisica drugo poluvrijeme započeo je Silvio Heinevetter, no niti njegove obrane nisu spašavale berlinsku momčad od rezultatskog zaostatka. U 43. minuti Constanta je vodila s 21:17 pa je trener Lisica pozvao time-out. Igra Füchsea se poslije minute odmora poboljšala, ali ne znatno jer je i dalje vodstvo bilo na strani Rumunja. Ipak, pet minuta prije kraja zahvaljujući Ikeru Romeru domaćini su došli do izjednačenja (25:25).

U posljednjih pet minuta vodila se prava bitka na terenu, ali pitanje pobjednika riješio je s crte sedam metara Romero. Ostalo je još vremena za napad Constante, ali uspjeli su ga spriječiti i slavlje je moglo početi. Najbolji strijelac Berlinčana bio je Romero s osam pogodaka, a slijedi ga Sven – Sören Christophersen koji je dodao šest. Iuliu Alexandru Csepreghi za Constantu je postigao šest pogodaka, a Toma i Sadoveac upisali su pet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik19.05.2014. u 01:18
    Bravo susjedi!
    lambik