Zimski sportovi

Chicago uzeo prvu pobjedu na Zapadu

Željka Jurkas • ponedjeljak, 19.05.2014.
Chicago uzeo prvu pobjedu na Zapadu

U svom trećem nastupu u isto toliko godina u finalu Zapada, Los Angeles drugu godinu u nizu odmjerava snage s Chicagom. Upitani o sličnostima, oba trenera su izjavila da smatraju da ove sezone imaju bolje i kompletnije momčadi. Prošle postsezone Chicago je u pet utakmica riješio seriju. Ovogodišnja serija započela je u United Centru uzbudljivom i izjednačenom utakmicom koja garantira puno odličnog hokeja...

Bitka prvaka

Prvi puta od 2006., početka salary cap ere, dvije momčadi se susreću godinu za godinom u finalu konferencije. Prošlogodišnji prvaci, Chicago Blackhawksi ponovno će odmjeriti snage s prvacima od prije dvije godine, Los Angeles Kingsima. Nagrada je posljednji korak u lovu na najsjajniji trofej hokeja.

Hawksi su kroz šest utakmica riješili najprije St. Louis Bluese, a nakon njih Minnesotu u jedinoj seriji polufinala koja nije otišla u sedam utakmica. Za razliku od njih, Kingsi su obje serije rješavali u sedam susreta. Chicago je imao par dana odmora više, zadnju utakmicu su igrali u utorak, dok su Kingsi gostovali u Honda Centru u petak navečer.

U regularnom dijelu sezone Chicago je pobijedio u sva tri susreta, a u zadnje dvije sezone drže prednost 9:2, uključujući doigravanje.

Prve dvije linije vode igru Chicaga, a ozljedom Andrewa Shawa raspodjela realizacije još više je smanjena. Patrick Kane je vodeći strijelac sa šest golova, dok je Marian Hossa najefikasniji s 11 bodova. Kapetan Jonathan Toews ima pet golova i toliko asistencija, a četiri od pet golova su bili pobjednički.

Linija Anže Kopitara gotovo tradicionalno stvara najviše problema protivnicima, a dolaskom Mariana Gabornika postali su najaktivniji duo Kingsa. Kopitar u samo jednoj utakmici doigravanja nije upisao bod, a Gabornik vodi Ligu s devet golova u doigravanju. Iako nemaju veliku širinu u napadu, kada je najpotrebnije svi pridonose.

Iako se stil igre Kingsa zasniva na odličnoj obrani i time ona na prvi pogled ima prednost, bilo kakva rasprava o obranama u ovoj seriji ne može proći bez kandidata za Norris Trophy Duncana Keitha i njegovog partnera Brenta Seabrooka koji ima jednak broj bodova kao i Hossa. Drugi par - Johnny Oduya i Niklas Hjalmarsson vjerojatno čine najbolji drugi par Lige. S druge strane, Drew Doughty i Jake Muzzin vode obranu Los Angelesa. S ozljedama veterana Willija Mitchella i Robyna Regehra obrana bi se s vremenom mogla naći u sve većim problemima, pogotovo ako Slava Vojnov nastavi podbacivati u ovogodišnjem doigravanju.

O Jonathanu Quicku ne treba trošiti riječi. Godine kada su Kingsi osvojili Stanleyja neslužbeni konsenzus je bio da ga je Quick osvojio, a svi njegovi nastupi od tada se mjere prema tom nizu utakmica. U ovom doigravanju pokazao je obje strane – i kako može ukrasti već gotovo izgubljenu utakmicu, ali i kako može primiti nevjerojatne golove. Statistički prima 2.72 gola po utakmici.

Corey Crawford i dalje ostaje osporavan kao vratar najvišeg kalibra, iako su nebrojeno puta njegovi suigrači naglašavali da je bio najbolji pojedinac prošlogodišnjeg doigravanja. Ove sezone postavio je impresivan postotak od 93.1% obranjenih udaraca, a u prosjeku prima 1.97 golova po utakmici.

Kingsi će svojom defenzivnom igrom s puno fizičkog aspekta, uz najbolju obranu Lige, pokušati zaustaviti brze Hawkse s ogromnim ofenzivnim talentom. Obje momčadi su do sada pronalazile rješenja i obje znaju zapeti kada je najpotrebnije i kada se serija lomi. Malo je vjerojatno da će sudionik Finala biti odlučen prije šeste utakmice.

Chicago Blackhawks – Los Angeles Kings 3:1 [1:0]

Puno tjesnije nego što to rezultat sugerira Blackhawksi su ostvarili prvu od četiri potrebne pobjede za odlazak u veliko finale. Brandon Saad, Keith i Toews zabili su svaki po gol, a Crawford je održao domaćine u utakmici, naročito u drugoj trećini, obranivši 25 udaraca.

Chicago je očekivano krenuo jako i brzo. S puno pritiska i energije tjerali su Kingse da ih love do sredine prve trećine. Taman kada su gosti izjednačili igru, Brandon Bollig lako pada nakon sučeva zvižduka i Alec Martinez mora na klupu. Tri sekunde prije isteka powerplaya Nick Leddy puca s plave, a Saad odbija pak u gol.

Unatoč primljenom pogotku, Kingsi ne posustaju s pritiskom. Na samom početku druge trećine, u gužvi i naletu pred vratima Quicka, Toewsu je poništen gol i utakmica se okreće na stranu gostiju. U petoj minuti Kingsi odlično iskorištavaju promjenu u redovima Chicaga. Tanner Pearson pronalazi gotovo samog Tylera Toffolija ispred vrata koji ne promašuje.

“Mislim da smo dovoljno dobri. Nemamo se razloga predati. Moramo nastaviti s ritmom i čvrstom igrom. Moramo pobijediti drugu utakmicu i dobrom igrom nastaviti u Staples Centru“, rekao je Toffoli čiju liniju je pohvalio trener Darryl Sutter.

Crawford kroz cijelu drugu trećinu skida nemoguće i održava momčad na životu. Kingsi u najvećem dijelu dominiraju u kontroli paka i upućuju gotovo triput više udaraca na vrata (17:6). No, Hawksi su ti koji uspješno realiziraju.

Pobjednički gol još je jedno odbijanje koje Quick nikako nije mogao vidjeti. Chicago se izborio za pak na sredini, Keith je pucao s plave, a od palice Trevora Lewisa pak se odbio i postao neobranjiv.

“Svaki gol pomaže. Petorica smo na ledu, nema razloga zašto petorica ne bi bili u akciji i zabijali“, kratko je svoj doprinos prokomentirao Keith.

Zadnja trećina je bila najizjednačenija, s prilikama na obje strane, a većina igre odvijala se u neutralnoj zoni. Kingsi su tražili gol izjednačenja, ali Hawksi su dobro blokirali prilike te četiri minute prije kraja zabili još jedan gol za sigurniju završnicu. U bijegu 3-na-1 Oduya je dodao pak Toewsu, koji u ovakvim situacijama ne promašuje, i ipak prolazi Quicka i upisuje se na semafor.

Ovečkin ozlijeđen

Igrajući na Svjetskom prvenstvu u Minsku za reprezentaciju Rusije, Alex Ovečkin, kapetan Washington Capitalsa ozlijeđen je u utakmici protiv Njemačke. Nakon udarca Markusa Kinka na sredini leda iznesen je s ozljedom desne noge i prevezen u bolnicu. Izgleda da ozljeda nije toliko ozbiljna kako se na prvi pogled činilo, Ovečkin se vratio u hotel reprezentacije i preko twitter profila potvrdio da je dobro. Službene obavijesti zasad nema.

Price upitan

Iako je trener Habsa, Michel Therrien, nakon prvog susreta finala Istoka s New York Rangersima tvrdio da prvi vratar Carey Price nije ozlijeđen, Price je proveo svega pet minuta na ledu prije nego je izašao s treninga. Službeno nema odluke hoće li moći nastupati u drugoj utakmici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!