Tenis

Čist dan za nositelje, Federer, Berdych i Raonic lakoćom do drugog kola

Branimir Korać • ponedjeljak, 26.05.2014.
Čist dan za nositelje, Federer, Berdych i Raonic lakoćom do drugog kola
Foto: EPA

Prvi dan Roland Garrosa u konkurenciji tenisača nije donio iznenađenja. Nositelji su uspješno odradili posao, nitko nije posrnuo i ostvarili su očekivano...

Tek zagrijavanje imao je Roger Federer koji jednostavno nije mogao izgubiti od Lukaša Lacka. Slovak je posljednju pobjedu na zemlji ostvario prije više od četiri godine, od tada je izgubio deset susreta u nizu na ovoj podlozi, a posljednji meč na zemlji odigrao je prije godinu dana. U takvom odnosu snaga Federer je mogao izgubiti samo uz teže fizičke probleme. Tako je i bilo, čisto zagrijavanje za Federera i prolaz u drugo kolo za samo sat i pol.

Lacko je nakon poraza i meča u kojem nije imao nikakve šanse, poručio kako Federer neće osvojiti Roland Garros. "Roger još uvijek ima trenutke kada igra jako dobro, ali i trenutke kada počne griješiti i davati vam lagane poene. Oni najbolji to mogu iskoristiti i neće mu biti lako. Može li osvojiti Roland Garros? Ne vjerujem", kaže Lacko.

Tomaš Berdych izazvao je više pozornosti zbog svojeg modnog izričaja nego kvalitete meča. Protivnik je bio takav da Čeh nije niti trebao imati problema i glatko je slavio u tri seta. Peter Polansky nije uspio dogurati u nijednom setu do tie-breaka i upisao je planirani poraz.

"Nisam imao baš laganog protivnika. Mislim da je u prvom setu imao dosta samopouzdanja i igrao je u dobrom ritmu jer u biti nije imao što za izgubiti. Igrao je vrlo solidno i sretan sam što sam izvukao pobjedu. Pobjeda u tri seta uz prilično dobru igru, zadovoljan sam", rekao je Berdych.

Prvi tenisač koji je izborio drugo kolo na ovogodišnjem Roland Garrosu bio je učenik Ivana Ljubičića, Milos Raonic. Kanađanin crnogorskih korijena svladao je talentiranog Australca Nicka Kyrgiosa u tri seta pogodivši čak 27 as servisa, nešto netipično za zemljanu podlogu. Raonic već duže vrijeme igra jako dobar tenis, značajno je napredovao na zemlji i potvrdio je to i u ovom susretu.

"Osjećam se jako dobro i ostvario sam sve što sam zamislio u ovom meču. Prvo kolo je uvijek nezgodno jer ne znate što možete očekivati, no kada je bilo najpotrebnije, igrao sam na pravoj razini i jako sam zadovoljan svojim nastupom", rekao je Raonic.

Dosta se namučio John Isner iako je igrao samo tri seta. Pierre-Hugues Herbert odigrao je solidan meč i natjerao Isnera na rješavanje setova u samoj završnici. U cijelom meču Isner je imao jednu jedinu break loptu i realizirao je u završnici trećeg seta. Na putu do pobjede pogodio je 23 asa i nije krio zadovoljstvo prolazom.

"Sve znate, mogao sam još uvijek biti na terenu. Vrlo je važno da sam slavio u tri seta. Ti dugački mečevi u pet setova na mene djeluju puno teže nego na ostale tenisače stoga sam zadovoljan da sam to izbjegao", tvrdi Isner.

Pobjedu u tri seta ostvario je i Jo-Wilfried Tsonga koji je također imao problema u prva dva seta, a onda odigrao treći set puno bolje. Taj treći set vjerojatno je najbolje Tsongino izdanje na zemlji ove sezone i nešto što mu daje dosta samopouzdanja.

"Odigrao sam vrlo dobar meč, odradio ono što sam i trebao. Moglo je biti puno nezgodnije za mene, posebno u prvom i drugom setu stoga sam zadovoljan. Nisam gledao daleko u ždrijeb, znam da je Đoković u mojem dijelu, ali prvo moram doći u drugi tjedan, a tek onda možemo razgovarati o nekim velikim planovima", rekao je Francuz.

15. nositelj Mihail Južni bio je u velikim problemima protiv mladog Španjolca Pabla Carrena Buste koji je nakon sat vremena provedenih na terenu najavljivao iznenađenje. Imao je 2-0 u setovima, međutim Rusa je vratio u meč osvojeni treći set nakon čega je zaigrao značajno bolje. U petom setu Carreno Busta je potpuno pao i opasni zemljaš ipak nije iznenadio iskusnog Rusa.

Aleksandr Dolgopolov nije bio baš najsretniji kada je saznao ždrijeb za prvo kolo. Albert Ramos, klasičan španjolski zemljaš, igrač protiv kojeg se mora puno raditi za pobjedu prijetio je, ali ne toliko i na terenu. Prva dva seta bila su prilično ravnopravna, potrajala su gotovo dva sata, a onda se situacija promijenila, Dolgopolov je počeo pogađati i Ramos je ispraćen iz turnira.

Malo zadovoljstva napokon i za Jerzyja Janowicza. Iako je pobjeda protiv Dominikanca Victora Estrelle nešto što bi za Janowicza trebalo biti pod normalno, način na koji ju je proslavio pokazuje koliko mu znači. Razlog? Janowicz nije znao za pobjedu od 13. veljače nakon čega je nanizao čak devet uzastopnih poraza.

"Lijepo je ponovno pobjeđivati, ova pobjeda mi je jako važna. Dobro se osjećam, dobro treniram i još sam u turniru. Puno mi ovo slavlje znači za samopouzdanje i ne mogu dočekati drugo kolo. Uvijek sam motiviran i uvijek se borim bez obzira na sve. Znao sam da će jednom doći kraj toj crnoj seriji", rekao je Janowicz koji je pobijedio prvog Dominikanca u glavnom ždrijebu Roland Garrosa još od 1956. godine.

Nije bilo dvojbe u susretu između Dmitrija Tursunova i Potita Staracea. Bez obzira što se Talijan najbolje snalazi upravo na zemljanoj podlozi, nije bio ozbiljan protivnik za Tursunova koji je manje-više rutinski stigao do pobjede uz odličan omjer winnera i neforsiranih pogrešaka 50-15.

Kazahstanac ili bolje rečeno Ukrajinac s kazahstanskom putovnicom Aleksandr Nedovyesov svladao je u četiri seta Indijca Somdeva Devvarmana. Indijac teško da može biti favorit protiv bilo koga u ovom turniru, ova je podloga nešto na čemu se najslabije snalazi i da Nedovyesov nije imao čak 61 neforsiranu pogrešku, susret bi i brže završio. Ipak, dobra vijest za Nedovyesova je broj winnera, njih čak 87 što je prevagnulo u njegovu korist.

Roland Garros, tenisači, prvo kolo:
Milos Raonic (Kanada, 8) - Nick Kyrgios (Australija) 6:3, 7:6(1), 6:3
Mihail Južni (Rusija, 15) - Pablo Carreno Busta (Španjolska) 3:6, 1:6, 6:3, 6:4, 6:0
Aleksandr Nedovjesov (Kazahstan) - Somdev Devvarman (Indija) 5:7, 6:3, 7:6(4), 6:3
Jarkko Nieminen (Finska) - Michal Przysiezny (Poljska) 6:7(7), 6:4, 6:7(3), 6:3, 6:4
Radek Štepanek (Češka) - Facundo Arguello (Argentina) 6:7(8), 3:6, 6:4, 6:3, 6:2
Roger Federer (Švicarska, 4) - Lukaš Lacko (Slovačka) 6:2, 6:4, 6:2
Tomaš Berdych (Češka, 6) - Peter Polansky (Kanada) 6:3, 6:4, 6:4
Diego Schwartzman (Argentina) - Gastao Elias (Portugal) 6:4, 6:2, 7:5
Jerzy Janowicz (Poljska, 22) - Victor Estrella Burgos (Dominikanska Republika) 6:1, 6:4, 6:7(6), 6:4
John Isner (SAD, 10) - Pierre-Hugues Herbert (Francuska) 7:6(5), 7:6(4), 7:5
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 13) - Edouard Roger-Vasselin (Francuska) 7:6(4), 7:5, 6:2
Dmitrij Tursunov (Rusija, 31) - Potito Starace (Italija) 6:1, 7:5, 6:2
Sam Querrey (SAD) - Filippo Volandri (Italija) 7:6(3), 6:4, 6:3
Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina, 20) - Albert Ramos (Španjolska) 7:6(4), 6:4, 6:1
Jeremy Chardy (Francuska) - Daniel Gimeno-Traver (Španjolska) 7:5, 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2014. u 13:38
    Nole uzima i RG, Nadal je u padu, Federer teško može izdržat tempo. Možda nas iznenadi Ferrer al vjerojatno da će to Nole pokupit
    Obrisan korisnik