Tenis

Neočekivano se oprostili Nishikori i Wawrinka, lagan start za Nadala i Đokovića

Branimir Korać • utorak, 27.05.2014.
Neočekivano se oprostili Nishikori i Wawrinka, lagan start za Nadala i Đokovića
Foto: EPA

Prva veća iznenađenja na ovogodišnjem Roland Garrosu dogodila su se u ponedjeljak. Iz turnira su ispali Stanislas Wawrinka i Kei Nishikori koji su upisali poraze na koje nisu računali. Novak Đoković i Rafael Nadal nisu imali takvih problema, oni su se tek zagrijali...

Kada je izašao raspored za ponedjeljak, neki su podignuli obrvu ugledavši Rafaela Nadala van središnjeg terena. Međutim, njega to baš i nije pogodilo. Igrao je protiv Robbieja Gineprija, igrača koji mu u nikakvom slučaju ne može niti zaprijetiti i glatko je slavio sa 6:0, 6:3, 6:0. Nakon meča nije tražio objašnjenje, pokazivao ljutnju ili nešto treće. Realno, možete zamisliti kako bi neki reagirali. Branitelj naslova u prvom kolu van središnjeg terena.

"Svaki nastup na Roland Garrosu za mene je velika čast i poseban osjećaj. Uopće nije važno gdje igram, Chatrier, Lenglen, neki drugi teren, važno je da sam ovdje. Krenuo sam na Lenglenu i to je u redu, to je također sjajan teren", rekao je Nadal. O meču? Što reći kada slavi 6:0, 6:3, 6:0.

Po prvi put ove godine na teren u Parizu izašao je Novak Đoković. Po nekima prvi, a po nekima drugi favorit, nebitno, jedan od glavnih kandidata za osvajanje Roland Garrosa. Prvi protivnik bio je Joao Sousa, Portugalac koji nije imao previše šanse. U teškim uvjetima i na teškom terenu Đoković nije dopustio neko čudo.

"Jako teški uvjeti, teren nije u najboljem stanju u ovom trenutku. Naravno, uzevši u obzir količinu kiše koja je padala proteklih dana, nije ga baš tako lako održati u idealnom stanju. Znam da ljudi daju sve od sebe", rekao je Đoković.

62 neprisiljene pogreške i 37 winnera, naravno, s takvom statistikom se ne može do pobjede. Stanislas Wawrinka je tako upisao potpuno neočekivani poraz protiv Guillerma Garcije Lopez. Još dok su prva dva seta bila ravnopravna i nije čudno da Garcia Lopez otkine neki tijesni set, treći i četvrti bili su užasni za pobjednika Australian Opena.

"Meč uopće nije bio dobar. Pokušavao sam pronaći igru, pokušavao pronaći agresivnost, pokušavao pronaći bilo što i nisam uspio. Ovo je veliko razočaranje, jako sam tužan, ali sada to ne mogu promijeniti. Moram shvatiti što radim krivo, vidjeti što moram promijeniti i razmišljati o budućnosti, a ne o ovom meču jer rezultat ne mogu promijeniti", govorio je Wawrinka.

Vrlo razočaran Pariz napušta i Kei Nishikori. Još tamo prije 20-ak dana sve je izgledalo savršeno za njega, igrao je sjajan tenis, pokazao veliki napredak na zemljanoj podlozi i već tada je viđen kao jedan od potencijalnih kandidata za odlazak daleko u Roland Garrosu. Onda je stiglo polufinale Madrida protiv Ferrera, iznimno iscrpljujući meč nakon kojeg se nije oporavio. Načeti kuk javio se u finalu protiv Nadala i ta ozljeda pokazala se kobnom. Martin Kližan iskoristio je sve probleme s kojima se Nishikori suočavao u zadnjih desetak dana te ga je eliminirao već u prvom kolu.

Lud, zbunjen, normalan

Nicolas Mahut poražen je od Mihaila Kukuškina u meču koji je odigrao vrlo loše. Za kraj užasnog dana pobrinuo se i engleski novinar koji je na pressicu očito "pao kao s Marsa" i šokirao Francuza. Razgovor je išao otprilike ovako:

Novinar: Čestitam.

Mahut: Čestitate jer sam izgubio?

Novinar: Izgubili ste, u redu, što se dogodilo?

Mahut: Jeste li vi ozbiljni? Jeste li gledali meč?

Novinar: Nisam gledao, rekli su mi da ste pobijedili, oprostite.

Mahut: Molim vas dalje pitanja na francuskom...

"Sretan sam što sam uopće završio meč. Jako sam razočaran što moj nastup nije bio baš najbolji. Nisam baš previše trenirao zadnjih dana i znao sam da će se ovo dogoditi. Stvarno nemam sreće, prate me te ozljede, u Madridu sam u finalu imao pobjedu u rukama i zaustavila me. Teško je, ali to je valjda moj teniski život. Zaliječit ću ozljedu, ali sigurno će doći neka druga", pesimistično je zvučao Nishikori.

Tommy Robredo upisao je očekivanu pobjedu protiv Jamesa Warda. Britanac je odlično otvorio meč, uzeo prvi set, a onda je došlo do 50-minutnog kišnog prekida nakon čega se sve okrenulo. Robredo je zaigrao puno bolje i otišao do pobjede u četiri seta.

"Počeo sam jako dobro, imao sam prilike i u drugom setu i borio se za povratak u meč nakon gubitka trećeg seta. Pružio sam si priliku i zadovoljan sam kako sam se nosio. Nije bilo lako, koristio je svoj snažni forhend kako bi me izbacivao iz terena i da sam ga u tome uspio spriječiti, sigurno bi drugačije završilo. Iz Pariza nosim pozitivno iskustvo i nadam se da ću ga prenijeti na travu gdje imam više šansi. Dat ću sve od sebe i vjerujem u nekoliko pobjeda", rekao je Ward.

Kiksao nije niti Ernests Gulbis koji je odradio kako sam kaže prosječan meč protiv Lukasza Kubota. Gulbis je slavio u četiri seta i tvrdi kako će mu trebati vremena da uhvati pravu igru.

"Kasno sam došao u Pariz, tek u subotu navečer. Nicu sam odabrao u zadnji čas. Budimo iskreni, direktor turnira je isti kao u Marseilleu i obožava moj tenis. Pitao me još u Marseilleu želim li doći, ali nisam mogao obećati. Međutim nakon loših Madrida i Rima trener mi je rekao ili ćemo žestoko trenirati tjedan dana ili ćemo u Nicu. Nije bilo dvojbe, idemo u Nicu", rekao je Gulbis.

Feliciano Lopez nije dozvolio iznenađenje u susretu protiv Damira Džumhura. Jednostavno, bio je bolji kod tri seta, agresivniji i na kraju zaslužio pobjedu. Džumhur je iznenadio dobrim nastupom u Australiji, no iz Pariza odmah ide kući.

"Jako težak dan s puno kišnih prekida koji ti dosta odnose koncentraciju. U Pariz sam došao fizički odlično pripremljen, posebno nakon što mi je zemljana sezona zbog alergije počela prilično loše i želim ovdje dokazati da mogu još igrati jako dobro", rekao je Lopez.

Dobar meč odigrao je Roberto Bautista Agut koji je bio puno agresivniji i precizniji od Paola Lorenzija. Bautista Agut je očekivano dominirao susretom i kontrolirao situaciju na terenu i Lorenzi nije imao previše šanse.

30. nositelj Vasek Pospišil poražen je od Tejmuraza Gabašvilija i tako i dalje čeka na svoju prvu pobjedu u Roland Garrosu. Treću godinu zaredom upisao je poraz odmah na startu, a ovaj put nije bio blizu pobjede. Upisao je čak 55 neprisiljenih pogrešaka, više nego dvostruko više nego winnera.

"Nije to bilo ono što sam htio. Neću govoriti o ozljedi leđa, Leđa su puno bolje, ali imam još neke demone s kojima se moram boriti. Nikako se nisam mogao koncentrirati, bila je to kombinacija mnogočega, a najveće razočaranje je to što nisam mogao sam sebe prepoznati na terenu", govorio je Pospišil.

Češki derbi pripao je mladom i talentiranom ljevorukom Jiriju Veselyju koji je u tri seta svladao Lukaša Rosola. Vesely je slavio u tijesnom dvoboju u kojem je prvi set riješio glatko u svoju korist, a zatim je u drugom i trećem imao nijanse na svojoj strani. Rosol nije bio daleko od barem seta, čime bi potpuno zakomplicirao meč, no na kraju je Vesely slavio.

"Jedino se pobjeda računa, posebno nakon ovakvog meča u kojem smo toliko darivali jedan drugog. Bilo je nešto lakše jer Lukaša jako dobro poznajem i znam što mogu od njega očekivati stoga sam lakše mogao izabrati pravu taktiku. Protiv narednog protivnika neće biti tako jednostavno odrediti kako igrati", rekao je mladi Čeh.

Najčudniji meč dosadašnjeg dijela turnira odigrali su Facundo Bagnis i Julien Benneteau. Četiri i pol sata trajala je bitka iako se nakon sat vremena igranja činilo da će igrači vrlo brzo u hotel. Bagnis je projurio kroz prva dva seta i uzeo ih uz samo tri izgubljena gema. Međutim, onda jednako "poludio" Benneteau i izborio peti set. Tamo je slijedila bitka od 144 minute, a pobjedu je odnio Bagnis s čak 18:16. Benneteau je imao meč loptu kod 11:10 koju nije iskoristio, a onda je u završnici ipak otišao u poraz i zaključio ovaj maraton.

Thomaz Bellucci je talentiran igrač, ali igrač s velikim amplitudama tijekom susreta. Pokazao je to i u dvoboju protiv Benjamina Beckera, u meču koji je trebao i brže završiti slavio je tek u pet setova.

"Moglo je biti i puno lakše. Dozvolio sam mu povratak u meč nakon vrlo lošeg gema u trećem setu i uspio se vratiti i izboriti peti set. Ipak sam se uspio psihički oporaviti jer sam znao da moram ići od gema do gema. Break na zemlji ne znači ništa, znao sam da je ključno da fizički ne padnem i sretan sam što nisam imao nikakvih problema", tvrdi Bellucci.

Roland Garros, tenisači, prvo kolo:
Benoit Paire (Francuska) - Alejandro Falla (Kolumbija) 6:3, 6:4, 7:6(4)
Robin Haase (Nizozemska) - Nikolaj Davidenko (Rusija) 7:5, 6:4, 6:2
Martin Kližan (Slovačka) - Kei Nishikori (Japan, 9) 7:6(4), 6.1, 6.2
Mihail Kukuškin (Kazahstan) - Nicolas Mahut (Francuska) 6:3, 6:7(4), 6:3, 6:4
Tobias Kamke (Njemačka) - Miloslav Mečir (Slovačka) 7:5, 7:6(2), 7:6(1)
Jiri Vesely (Češka) - Lukaš Rosol (Češka) 6:2, 7:6(5), 7:5
Kenny De Schepper (Francuska) - Albert Montanes (Španjolska) 3:1 predaja Montanes
Tommy Robredo (Španjolska, 17) - James Ward (Velika Britanija) 4:6, 6:4, 6:2, 6:4
Jürgen Melzer (Austrija) - David Goffin (Belgija) 6:4, 5:7, 7:5, 6:4
Novak Đoković (Srbija, 2) - Joao Sousa (Portugal) 6:1, 6:2, 6:4
Alejandro Gonzalez (Kolumbija) - Michael Russell (SAD) 6:2, 6:4, 6:7(6), 6:1
Facundo Bagnis (Argentina) - Julien Benneteau (Francuska) 6:1, 6:2, 1:6, 3:6, 18:16
Feliciano Lopez (Španjolska, 26) - Damir Džumhur (BiH) 6:3, 7:6(8), 6:3
Tejmuraz Gabašvili (Rusija) - Vasek Pospišil (Kanada, 30) 6:4, 6:2, 6:3
Roberto Bautista Agut (Španjolska, 27) - Paolo Lorenzi (Italija) 6:3, 7:5, 6:2
Thomaz Bellucci (Brazil) - Benjamin Becker (Njemačka) 6:2, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Robbie Ginepri (SAD) 6:0, 6:3, 6:0
Ernests Gulbis (Latvija, 18) - Lukasz Kubot (Poljska) 4:6, 6:4, 7:5, 6:1
Fabio Fognini (Italija, 14) - Andreas Beck (Njemačka) 6:4, 6:4, 6:1
Leonardo Mayer (Argentina) - James Duckworth (Australija) 5:7, 6:2, 6:4, 7:6(2)
Adrian Mannarino (Francuska) - Yen Hsun Lu (Kineski Tajpeh) 6:2, 6:1, 6:1
Dominic Thiem (Austrija) - Paul-Henri Mathieu (Francuska) 6:4, 7:6(3), 6:2
Donald Young (SAD) - Dudi Sela (Izrael) 6:1, 2:6, 6:1, 6:0
Guillermo Garcia Lopez (Španjolska) - Stanislas Wawrinka (Švicarska, 3) 6:4, 5:7, 6:2, 6:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Totalna_Pasiva27.05.2014. u 12:46
    Najviše mi je žao Nishikoria koji je igrao sjajno u Madridu i da nije te ozljede siguran sam da bi i ovdje daleko dogurao. Al kao što i sam kaže, kad te neće moš se jebat.
    Totalna_Pasiva