Tenis

Haasa i Almagra zaustavile ozljede, Ferrer i Murray krenuli prema planu

Branimir Korać • utorak, 27.05.2014.
Haasa i Almagra zaustavile ozljede, Ferrer i Murray krenuli prema planu
Foto: EPA

Odrađen je i ostatak prvog kola u muškoj konkurenciji na Roland Garrosu bez nekih senzacionalnih rezultata. Svakako se očekivalo prolaz Nicolasa Almagra i Tommyja Haasa, međutim ozljede su bile jače. Najviše rangirani nositelj ovog dana, David Ferrer, prošao je lakoćom...

Prošlogodišnji finalist David Ferrer nije imao problema na startu. Protivnik mu je bio Igor Sijsling što je samo po sebi značilo laganiji posao za Ferrera jer je protivnik bio ipak igrač koji voli neke druge podloge. Španjolac je tako u karakterističnom stilu tjerao Nizozemca u pogreške i rutinski odradio posao.

"Lijepo je biti ponovno ovdje i igrati na Chartieru. Bilo je malo vjetrovito pa je bilo teže kontrolirati lopticu, ali sam zadovoljan jer sam bio koncentriran tijekom cijelog meča što mi je za početak bilo najvažnije", rekao je Ferrer.

Premijerni ovogodišnji nastup na Roland Garrosu odradio je i Andy Murray. Britanac je zadovoljavajuće odradio posao protiv Andreja Golubjeva, izgubio je jedan set, no pobjeda nije dolazila pod znak pitanja. Golubjev je odradio dobar dio posla, dosta lopti je "porazbacao" i Murrayu olakšao posao. Sada ga očekuje susret protiv Marinka Matosevica s kojim je često radio.

"Marinko je super dečko, zanimljiv karakter u svakom slučaju. Zovu ga 'Mad Dog' i iz vremena koje sam provodio s njim, stvarno mogu potvrditi da je nadimak pogođen", uz smijeh je prokomentirao Murray.

Tenisu se vratio, tj. praćenju mečeva s tribina i John Tomic, otac Bernarda Tomica. Pravim imenom Ivica, bio je suspendiran na godinu dana zbog fizičkog napada na bivšeg trenera svojeg sina, no sada se prvi put pojavio na tribinama nakon tog događaja. Nije imao puno toga dobroga za vidjeti, Richard Gasquet nije imao milosti. Tomic je odigrao užasna dva seta, u trećem je pružio jači otpor, ali svejedno nije mogao protiv favoriziranog protivnika.

"On je favorit, igra pred svojim navijačima, stvarno sam se mučio s njegovom igrom. Igrao sam jako, jako loše u prva dva seta, ali se nadam kako će se sreća okrenuti kada dođemo na travu. Ovo mi je najlošija podloga i jako teško se krećem, srećom još kratko vrijeme i mijenjamo podlogu", rekao je Tomic nakon meča.

16. nositelj Tommy Haas možda je odigrao svoje posljednje poene na Roland Garrosu. Igrač kojeg kroz cijelu karijeru prate ozljede i problemi, morao je predati meč Estoncu Jürgenu Zoppu u prvom setu dok je vodio s 5:2. Problem je predstavljalo rame.

Bolje sreće nije bio niti Nicolas Almagro koji je prekinuo muku kada je zaostajao 5:0 u prvom setu protiv Jacka Socka. Almagro ima probleme s ozljedom stopala, gotovo uopće se nije mogao kretati i na kraju je morao predati.

"Znao sam da neću biti na 100 posto, ali sam se nadao da ću biti na barem 60-80 posto i pokušati takav proći dalje. Međutim odmah sam osjetio bol i bila je stravična, bilo je nemoguće nastaviti igrati", objasnio je Almagro kojeg problemi sa stopalom muče već gotovo dva mjeseca.

"Ako se ovako nastavi, tko zna, teško je svaki tjedan ići od doktora do doktora da bi se osposobilo za odigrati pokoji meč do kraja. Frustrirajuće je. Osjetio sam nešto u ramenu kod jednog udarca i to je bilo to. Više nisam mogao napraviti nikakvu kretnju rukom. Nitko ne poznaje tijelo bolje od vas, teško je to nekome objasniti. Sada mi je potreban odmor uz pravilnu rehabilitaciju i vidjet ćemo hoću li se moći vratiti", razočarano je zvučao Haas koji je imao ogromnu priliku za prolaz u drugo kolo protiv također ozljedama načetog Zoppa.

Južnoafrikanac Kevin Anderson napravio je dobar posao protiv Stephanea Roberta. Anderson je dobro servirao, a to je preduvjet uspjeha uvijek kada je on u pitanju. Robert je imao vrlo malo šansi, u cijelom meču tek dvije break prilike dok je s druge strane Anderson imao njih 18.

Osvajač Düsseldorfa Philipp Kohlschreiber na krilima tog rezultata doputovao je u Pariz i nastavio s dobrim igrama. Pere Riba nije bio ozbiljna prepreka. Španjolac je nešto odigrao u prvom setu, no kako je meč više odmicao, to je Kohlschreiber bio sve uvjerljiviji i sigurniji te je na kraju glatko slavio.

"Došao sam odlično pripremljen i u odličnom raspoloženju. Nakon što sam osvojio turnir, uzeo sam dva dana odmora i to je pomoglo. Trebalo je malo vremena da uhvatim ritam, ali kasnije je bilo jednostavno. Mislim da mogu puno napraviti", rekao je Nijemac.

Obzirom na formu koju su pokazivali u posljednje vrijeme, manje iznenađenje je pobjeda Andreasa Seppija protiv Santiaga Giralda. Giraldo je igrao odlično od prelaska na zemlju, međutim Seppi je ovdje bio bolji i koristio je brojne pogreške Kolumbijca. Čak 57 neprisiljenih pogrešaka Giralda u tri seta je puno previše i s takvom igrom nije niti mogao očekivati prolaz.

Dalje su otišli Gael Monfils i Fernando Verdasco koji su protiv veterana upisali očekivane pobjede. Verdasco je eliminirao servis-volej Francuza Michaela Llodru, a Monfils Rumunja Victora Hanescua. Obojica su malo "štekali" u pojedinim fazama meča, ali su se izvukli. Verdasco je nakon tijesne pobjede protiv Llodre kratko prokomentirao: "Ne znam kako bi bilo da smo otišli u četvrti set. Njegova igra nikako ne odgovara ovoj podlozi, ubrzava igru i morate biti iznimno koncentrirani."

Lleyton Hewitt upisao je poraz na startu od argentinskog zemljaša Carlosa Berlocqa. Berlocq je vrlo neugodan na ovoj podlozi, praktički cijelu karijeru je i izgradio uspjesima na zemljanim terenima i protiv Hewitta izuzev u prvom setu nije imao problema. Puno je spremniji i kvalitetniji zemljaš što je na kraju znao iskoristiti. Hewitt je tako na svojem 14. Roland Garrosu upisao rani poraz, a ovo mu je ujedno bio i 60. Grand Slam turnir na kojem je nastupio čime je poravnat s Rogerom Federerom na trećem mjestu Open Ere. Ispred su samo Fabrice Santoro sa 70 i Andre Agassi sa 61 nastupom.

206. igrač svijeta Axel Michon iskoristio je pozivnicu i u svom debiju na Grand Slamu prošao je u drugo kolo svladavši Amerikanca Bradleya Klahna, 130 mjesta bolje rangiranog igrača. "Prepun sam emocija, sam nastup ovdje za mene je ispunjenje sna. Hvala i organizatoru, znam da je moj napredak vrlo spor, ali hvala svima koji su me podržavali i imali strpljenja", u dahu je govorio Michon.

Razočarao je Argentinac Federico Delbonis koji je odigrao loš meč protiv Dušana Lajovića. Delbonis je ušao u meč kao favorit, a onda je doživio gladak poraz. "Nisam odigrao svoj najbolji meč, ali to ne umanjuje zasluženost pobjede Lajovića koji je kriv zato što sam se neugodno osjećao na terenu. Bio je bolji, pokušao sam okrenuti meč, ali nisam mogao."

Sezona Matthewa Ebdena sam po sebi je vrlo loša, a dolazak na zemlju samo je mogao pogoršati stvari. Još kada ga je dočekao Urugvajac Pablo Cuevas, igrač orijentiran na ovu podlogu, bilo je jasno da nema što previše za očekivati. Sat i 20 je potrajao na terenu, nakon toga je Cuevas otišao proslaviti pobjedu. "U turniru koji je ovako fizički naporan, ključno je što brže završiti meč i vrlo sam zadovoljan s te strane. Svjestan sam da u nastavku turnira ne mogu očekivati ovako lagan posao i zato je bilo važno ne zadržavati se nepotrebno na terenu."

S nastupima su krenuli i muški parovi, a odličan start ubilježio je Mate Pavić koji s Brazilcem Andreom Saom pokušava ostvariti što bolji rezultat. Prvo kolo nije bilo teško, Britanac Ken Skupski i Novozelanđanin Michael Venus očekivano nisu imali šanse i zadovoljili su se s pet gemova. Sljedeće kolo donosi zasigurno težeg protivnika, Santiago Giraldo i Alejandro Gonzalez igrat će protiv Treata Hueya i Dominica Inglota za susret s hrvatsko-brazilskom kombinacijom.

Roland Garros, tenisači, prvo kolo:
Carlos Berlocq (Argentina) - Lleyton Hewitt (Australija) 3:6, 6:2, 6:1, 6:4
Axel Michon (Francuska) - Bradley Klahn (SAD) 6:1, 6:7(4), 5:7, 6:1, 6:4
Andreas Seppi (Italija, 32) - Santiago Giraldo (Kolumbija) 6:3, 7:5, 6:3
David Ferrer (Španjolska, 5) - Igor Sijsling (Nizozemska) 6:4, 6:3, 6:1
Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 28) - Pere Riba (Španjolska) 7:5, 6:4, 6:1
Denis Istomin (Uzbekistan) - Serhij Stahovski (Ukrajina) 6:3, 6:4, 2:6, 6:3
Juan Monaco (Argentina) - Lucas Pouille (Francuska) 6:3, 6:1, 6:4
Kevin Anderson (Južna Afrika, 19) - Stephane Robert (Francuska) 7:5, 6:3, 6:4
Andreas Haider-Maurer (Austrija) - Daniel Brands (Njemačka) 4:6, 4:6, 6:2, 6:3, 6:4
Richard Gasquet (Francuska, 12) - Bernard Tomic (Australija) 6:2, 6:1, 7:5
Simone Bolelli (Italija) - Andrea Arnaboldi (Italija) 6:4, 6:4, 6:2
Dušan Lajović (Srbija) - Federico Delbonis (Argentina) 6:3, 6:2, 6:3
Pablo Cuevas (Urugvaj) - Matthew Ebden (Australija) 6:1, 6:2, 6:3
Jürgen Zopp (Estonija) - Tommy Haas (Njemačka, 16) 2:5 predaja Haas
Nicolas Almagro (Španjolska, 21) - Jack Sock (SAD) 0:5 predaja Almagro
Andy Murray (Velika Britanija, 7) - Andrej Golubjev (Kazahstan) 6:1, 6:4, 3:6, 6:3
Fernando Verdasco (Španjolska, 24) - Michael Llodra (Francuska) 6:2, 7:6(4), 7:6(3)
Gael Monfils (Francuska, 23) - Victor Hanescu (Rumunjska) 6:2, 4:6, 6:4, 6:2
Marinko Matosevic (Australija) - Dustin Brown (Njemačka) 7:6(5), 6:4, 6:7(1), 7:5
Jan-Lennard Struff (Njemačka) - Albano Olivetti (Francuska) 6:1, 6:4, 6:4

Roland Garros, parovi, prvo kolo:
Mate Pavić/Andre Sa (Hrvatska/Brazil) - Ken Skupski/Michael Venus (Velika Britanija/Australija) 6:2, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!