Tenis

Šokantan kraj za Na Li, Simona Halep krenula vrlo uvjerljivim nastupom

Branimir Korać • srijeda, 28.05.2014.
Šokantan kraj za Na Li, Simona Halep krenula vrlo uvjerljivim nastupom
Foto: EPA

Program prvog kola dovršile su i tenisačice, a najveće iznenađenje priredila je domaća igračica Kristina Mladenovic eliminacijom druge igračice svijeta Na Li...

Po prvi put u povijesti osvajači Australian Opena ispali su u prvom kolu Roland Garrosa. Stanislas Wawrinka eliminiran je od strane Guillerma Garcia-Lopeza, a Kristina Mladenovic nadigrala je Na Li. Pobjeda Mladenovic pravi je šok, Na Li je razmišljala o tituli, a onda je poražena od igračice koju je, realno, trebala lakoćom svladati.

"Problem sam ja. Mislim da nisam na terenu ništa dobro radila. Uopće nisam pratila plan igre, nisam imala nikakvu ideju što i kako treba raditi. Poklonila sam prolaz", rekla je druga igračica svijeta.

Četvrta nositeljica Roland Garrosa Simona Halep krenula je snažno i poslala poruku ostalim igračicama. Alisa Klejbanova nije protivnica za podcijeniti, dobivala je i teže bitke od ovih teniskih, ali Halep ju je pomela s terena uz samo dva izgubljena gema. Halep je osvojila 11 gemova u nizu i imala je priliku pobijediti 6:0, 6:0, no u završnici meča je posustala. "U tom trenutku sam pomislila kako bih mogla slaviti 6:0, 6:0 i to nije bilo dobro. Opustila sam se i meč se produžio", rekla je Halep.

Jelena Janković završavala je meč započet dan ranije. Pri 5:7, 5:1 nju i Sharon Fichman prekinuo je mrak, a na povratku na teren Janković je brzinski i rutinski odradila posao. dopustila je u utorak protivnici svega tri gema i glatko je slavila.

Ana Ivanović potvrdila je visoku formu glatkom pobjedom protiv Caroline Garcije. Na kraju je Garcia završila meč u suzama sa svega četiri osvojena gema uz svega osam winnera i čak 34 neprisiljene pogreške.

"Očekivala sam jako težak meč, posebno što ona igra sjajno na zemlji i ovo nam je bio prvi međusobni dvoboj pa nisam znala kako se postaviti. Međutim uspjela sam na terenu napraviti sve ono što sam dogovorila s trenerom, krenula sam dobro i agresivno i osjećala sam da imam potpunu kontrolu tijekom cijelog meča", rekla je Ivanović.

Teško razdoblje u privatnom životu i raskid zaruka ostavili su, posve razumljivo, veliki trag na Carolini Wozniacki. Dodajmo tu i probleme s koljenom i manjak mečeva i ne čudi što je upisala poraz. Yanina Wickmayer već dugo ne igra ništa spektakularno, ali sada je iskoristila sve probleme Wozniacki i prošla u drugo kolo.

Sloane Stephens je popila dosta kritika u posljednje vrijeme zbog nekonstantne igre i velikih amplituda tijekom mečeva. Paul Annacone je ustvrdio kako puno rade na ispravljanju toga, dosta se trude, ali da Stephens jednostavno tek mora sazrijeti. "Dosta radimo na tome i to je nešto čega sam svjesna. Stvarno ne mogu objasniti zašto igram tako dobro na Grand Slam turnirima, a onda loše na ostalim turnirima, da znam u čemu je problem, odmah bih to ispravila", tvrdi Stephens koja je uspjela eliminirati Kineskinju Shuai Peng u dva seta.

Najstarija igračica na Touru Kimiko Date Krumm upisala je poraz od Anastasije Pavljučenkove. Ništa neočekivano za treću najstariju igračicu koja je nastupila na Roland Garrosu. 43-godišnja Japanka spasila je četiri meč lopte u trećem setu, no petu nije uspjela i Pavljučenkova bilježi očekivani prolaz.

Sorana Cirstea je imala čak 51 neprisiljenu pogrešku, ali unatoč tome slavila je protiv Alexandre Wozniak. Kanađanka je imala meč loptu u drugom setu kod 5:4, no Bekhend je poslala u mrežu i nakon toga susret se potpuno okrenuo i Cirstea je uzela pobjedu.

"Samo jedan poen od pobjede, jako sam razočarana i ne mogu to sakriti. Prva dva seta bila su teška borba, Sorana je igrala dobro. Kada sam ulazila u meč, znala sam da igram protiv jako dobre igračice čvrstih udaraca. Razočarana sam što meč nije otišao na moju stranu, ali opet zadovoljna sam što sam uspjela spojiti tri pobjede u kvalifikacijama. Prošle su već dvije godine otkako sam zadnji put igrala na crvenoj zemlji."

Osvajačica Roland Garrosa iz 2009. godine, Svetlana Kuznjecova plasirala se u drugo kolo pobjedom bez većih problema protiv Gruzijke Sofije Šapatave. Potpuno očekivano, Gruzijka nije igrača koji bi trebala stvoriti ikakve probleme za Kuznjecovu.

Nizozemka Kiki Bertens po prvi put u karijeri dohvatila je drugo kolo Roland Garrosa. Nakon što je uspješno odradila posao u kvalifikacijama, svladala je Rumunjku Alexandru Cadantu u dva seta. Bertens je bila puno agresivnija i nije ju zaustavilo niti čak 26 neprisiljenih pogrešaka u prvom setu. S druge strane Cadantu nije toliko napadala, a kada je napala, obično je griješila i nastavila je s lošom formom. Rumunjka u posljednjih 17 mečeva ima samo tri pobjede od čega su dvije došle u Florianopolisu protiv Ce i Pfizenmaier. "Sretna sam da sam izvukla pobjedu. Nakon prvog seta bilo je dosta tenzija, očajnički sam željela tu prvu pobjedu i zato sam bila dosta nervozna pri kraju meča."

Ždrijeb je već u prvom kolu ponudio zanimljiv dvoboj između Camile Giorgi i Bojane Jovanovski. Giorgi igra sve bolji tenis i to je pokazala i u ovom susretu u kojem je nadigrala Jovanovski i stigla do pobjede. Talijanka je diktirala igru, uglavnom osvajala ili davala poene i na kraju je u takvom nastupu bila uspješnija. Kako bi rekao Del Boy Trotter - Who Dares Wins. Jovanovski je tijekom susreta imala svojih prilika, propustila je svih osam break lopti i ostala bez drugog kola.

Oporavak i problema s bolesti i ozljedom napokon su iza Heather Watson. Britanka igra sve bolji tenis, konačno je potpuno spremna i to pokazuje i u Parizu. Nastup je otvorila glatkom pobjedom protiv Barbore Zahlavove Strycove što će joj biti odličan uvod u susret protiv Simone Halep. "Neću prilagođavati svoju taktiku protiv Simone nego ću probati biti još agresivnija. Protiv igračica koje su tako visoko na ljestvici, morate zarađivati poene, one ne časte. Ne trebate se nadati pogreškama jer one ne raspucavaju loptice", rekla je Watson.

Pobjedu je upisala i Polona Hercog koja je odigrala dobar meč protiv mlade Slovakinje Jane Čepelove. Hercog je pokazala kako se polako vraća u formu. "Jako sam zadovoljna svojom igrom. Uvjeti su bili malo bolji nego u ponedjeljak što mi je svakako odgovaralo. Cijelim tijekom meča bila sam agresivnija i nisam dopuštala protivnici da uđe u ritam. Ovo je moj najdraži Grand Slam, tu se najbolje osjećam i sretna sam ovom pobjedom", rekla je Hercog.

Roland Garros, prvo kolo:
Kiki Bertens (Nizozemska) - Alexandra Cadantu (Rumunjska) 7:6(5), 6:1
Anastasia Pavljučenkova (Rusija, 24) - Kimiko Date Krumm (Japan) 6:3, 0:6, 6:2
Camila Giorgi (Italija) - Bojana Jovanovski (Srbija) 6:4, 6:3
Simona Halep (Rumunjska, 4) - Alisa Klejbanova (Rusija) 6:0, 6:2
Teliana Pereira (Brazil) - Luksika Kumkhum (Tajland) 4:6, 6:1, 6:1
Svetlana Kuznjecova (Rusija, 27) - Sofia Šapatava (Gruzija) 6:3, 6:1
Heather Watson (Velika Britanija) - Barbora Zahlavova Strycova (Češka) 6:3, 6:4
Sorana Cirstea (Rumunjska, 26) - Alexandra Wozniak (Kanada) 6:7(3), 7:5, 6:2
Kristina Mladenovic (Francuska) - Na Li (Kina, 2) 7:5, 3:6, 6:1
Silvia Soler-Espinosa (Španjolska) - Chanelle Scheepers (Južna Afrika) 6:2, 6:3
Polona Hercog (Slovenija) - Jana Čepelova (Slovačka) 6:2, 6:3
Sloane Stephens (SAD, 15) - Shuai Peng (Kina) 6:4, 7:6(8)
Ana Ivanović (Srbija, 11) - Carolina Garcia (Francuska) 6:1, 6:3
Jelena Janković (Srbija, 6) - Sharon Fichman (Kanada) 5:7, 6:1, 6:3
Yanina Wickmayer (Belgija) - Carolina Wozniacki (Danska, 13) 7:6(5), 4:6, 6:2
Dinah Pfizenmaier (Njemačka) - Estrella Cabeza Candela (Španjolska) 4:6, 6:3, 6:3
Kirsten Flipkens (Belgija, 21) - Danka Kovinić (Crna Gora) 7:6(6), 6:2
Magdalena Rybarikova (Slovačka) - Ursula Radwanska (Poljska) 4:6, 6:4, 3:0 predaja Radwanska
Maria-Teresa Torro-Flor (Španjolska) - Klara Koukalova (Češka, 30) 7:6(4), 6:2
Ekaterina Makarova (Rusija, 22) - Shelby Rogers (SAD) 6:2, 6:3
Coco Vandeweghe (SAD) - Iveta Melzer (Češka) 7:6(6), 6:2
Sara Errani (Italija, 10) - Madison Keys (SAD) 7:5, 3:6, 6:1
Lucie Šafarova (Češka, 23) - Mandy Minella (Luksemburg) 6:3, 7:5
Casey Dellacqua (Australija) - Lourdes Dominguez Lino (Španjolska) 7:5, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2014. u 03:13
    Trijade zbrajaju dolare
    Obrisan korisnik