Nogomet

Francuska, Nizozemska i Argentina traže sreću u Veseloj Luci

Piše:Josip Piršljin • srijeda, 28.05.2014.
Francuska, Nizozemska i Argentina traže sreću u Veseloj Luci

Dom svjetskog klupskog prvaka iz 2006. godine na predstojećem Mundijalu ugostit će možebitnog svjetskog prvaka 2014. U Porto Alegreu, odnosno na stadionu Beira-Rio nastupit će tri ugledne reprezentacije s najvišim ciljevima. Jedan je to od impresivnijih stadiona u Brazilu na atraktivnoj lokaciji pored rijeke u gradu s dugotrajnom nogometnom tradicijom.

Porto Alegre

Najjužniji grad u kojem će se održati Svjetsko prvenstvo je Porto Alegre, odnosno Vesela Luka. S više od milijun i pol stanovnika deseti je po veličini grad u Brazilu, a ujedno je i glavni grad pokrajine Rio Grande do Sul. Još u prvoj polovici 18. stoljeća osnovali su ga imigranti iz Portugala i Italije, no veliki je broj doseljenika iz Njemačke i Poljske.

Karlovac se može pohvaliti da je grad na četiri rijeke, no kod Porto Alegrea se spajaju njih čak pet u Lagunu pataka (Lagoa dos patos). Najviše je povezan s rijekom Guaiba koja stvara prekrasan krajolik zajedno s mnogobrojnim drvećem, grad je u Brazilu poznat kao jedan od najzelenijih.

Porto Alegre ima dugačku i bogatu nogometnu tradiciju. Već je jednom bio domaćin Svjetskog prvenstva. 1950. godine u ovom su se gradu natjecale najbolje reprezentacije svijeta, a tadašnji Stadion eukaliptusa primao je samo 20.000 gledatelja.

U gradu vlada veliko rivalstvo između Gremija i Internacionala. Dvije su to momčadi koje su u više navrata osvajale brazilsko prvenstvo, no od zadnjeg je prošlo dosta vremena. Plavo-crni Gremio dva je puta bio prvakom države (1981. i 1996.) i četiri puta je osvajao Copu Libertadores. Crveno-bijeli Internacional je, pak, u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća tri puta osvojio domaću ligu, a kontinentalno natjecanje 2006. (kada je i pobijedio Barcelonu u finalu Svjetskog klupskog prvenstva) i 2010. godine.

Estadio Beira-Rio

Iako je službeni naziv zdanja na kojem će se odigrati pet utakmica Mundijala Estadio Jose Pinheiro Borda, poznatiji je po imenu Estadio Beira-Rio. Čovjek po kojem nosi naziv portugalski je arhitekt koji je sudjelovao u izgradnji u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

Raspored utakmica:

15. lipnja, 21:00 Francuska - Honduras
18. lipnja, 18:00 Australija - Nizozemska
22. lipnja, 21:00 Južna Koreja - Alžir
25. lipnja, 18:00 Nigerija - Argentina
30. lipnja, 22:00 osmina finala 1G - 2H

1969. godine je stadion pored rijeke Guaibe otvoren, a zamijenio je dotrajali Stadion eukaliptusa na kojem su se igrale utakmice Svjetskog prvenstva 1950. Beira-Rio je dom Internacionala, velikana brazilskog nogometa i svjetskog klupskog prvaka 2006. godine. Klub je ujedno i vlasnik stadiona, te je i financirao njegovu obnovu.

Poslije detaljnog preuređenja kapacitet stadiona smanjen je na 51.300, duplo manje od rekordne posjete davne 1972. kada je reprezentacija pokrajine Rio Grande do Sul u ekshibicijskom susretu odigrala 3:3 s nacionalnom selekcijom Brazila pred 106.554 gledatelja.

Danas se u sklopu stadiona mogu pronaći barovi, trgovine, bazeni, teretane, a tu je i kapelica. Na tribinama je čak pet tisuća VIP sjedala, a stadion ima dva videozida, svaki je površine 100 m2. Beira-Rio će ugostiti pet utakmica, u grupama B, E, F i H, te jedan dvoboj osmine finala.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!