Zimski sportovi

Nakon dvadeset godina ponovno u finalu

Željka Jurkas • petak, 30.05.2014.
Nakon dvadeset godina ponovno u finalu
Foto: EPA

Finale Istoka doigravanja NHL-a dobilo je svoju zadnju utakmicu. New York Rangersi osvojili su Prince of Wales Trophy nakon minimalne pobjede i duela odličnih vratara...

New York Rangers – Montreal Canadiens 1:0 [4:2]

Prije sinoćnje utakmice prosjek golova u oba finala konferencija bio je 6.9 po utakmici. Nitko, unatoč činjenici da na obje strane stoje izvrsni vratari, nije očekivao da će u Madison Square Gardenu samo jedan pak završiti u mreži. Nakon ozljede prvog vratara Habsa, rookie Dustin Tokarski odlično se snašao gurnut u vatru doigravanja. U šestoj utakmici finala konferencije, pri zaostatku od 3:2 u seriji, bio je jedan od rijetkih koji su odigrali na potrebnom nivou i držao svoju momčad u igri gotovo do samoga kraja.

“U potpunosti su nas nadigrali“, komentirao je na kraju susreta Max Pacioretty čija momčad je uputila gotovo duplo manji broj udaraca na vrata Henrika Lundqvista, nego domaćini prema Tokarskom.

Iako je obranio svega 18 udaraca za svoj deveti shutout karijere u doigravanju (čime se izjednačio na klupskom prvom mjestu s Mikeom Richterom), „Kralj“ je itekako bio jedan od stupova momčadi. S nekoliko spektakularnih obrana zaustavio je i ono malo što su Habsi uspjeli stvoriti u igri. Lundqvistu je ovo bila 42. pobjeda u utakmicama doigravanja čime je preuzeo vodstvo po broju pobjeda u klupskoj povijesti nad Richterom.

U petoj utakmici serije, Lundqvist je prije polovice poslan na klupu, a sinoć je još jednom pokazao da zna odgovoriti na izazov i da je na utakmicama nakon povlačenja obično na razini više i jedan od najboljih pojedinaca na ledu.

“Smatram da je ovo bila naša najbolja utakmica doigravanja“, kratko je rekao trener Rangersa Alain Vigneault kojemu će ovo biti druga momčad koju vodi u finale Stanley Cupa.

Jedini gol na utakmici pao je pred sam kraj druge trećine. Derek Dorsett i Ryan McDonagh osvojili su pak u lijevom kutu, dodali Brianu Boyleu iza mreže na desnoj strani, koji pronalazi Dominica Moorea, neometanog u naletu iz desnog kruga do mreže, i Tokarski ostaje nemoćan.

Nakon primljenog gola, u zadnjoj trećini, momčad kojoj sezona i serija ovisi o pobjedi u šestoj utakmici, uputila je svega pet udaraca na vrata u svih 20 minuta. Naspram 13 domaćina koji su bili u vodstvu.

Eliminacijom Montreal Canadiensa i zadnja kanadska momčad ispala je iz utrke za Stanleya. New York ide u veliko finale prvi puta nakon dvadeset godina, što je ujedno i zadnji puta kada su osvojili naslov. Tamo čekaju pobjednika Zapada iz serije Los Angelesa i Chicaga. Kingsi trenutno vode 3:2 u seriji, a šesta utakmica se igra večeras u Staples Centru u Los Angelesu. Koja god od dvije momčadi Zapada prođe u finale, imat će prednost domaćeg leda. Finalna serija koja odlučuje o novom prvaku počinje 4. lipnja 2014.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2014. u 12:23
    Još sad da im se Kingsi pridruže u finalu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2014. u 10:25
    Dorsett, Markov... to su samo imena :)
    Obrisan korisnik
  • thomann30.05.2014. u 10:18
    Andrej Markov i Ryan McDonagh osvojili su pak u lijevom kutu, dodali Brianu Boyleu iza mreže na desnoj strani, koji pronalazi Dominica Moorea, neometanog u naletu iz desnog kruga do mreže, i Tokarski ostaje nemoćan...Markov baš i ne igra za Rangerse..
    thomann