Tenis

Tursunov namučio Federera, Raonić nakon pet setova riješio Gillesa Simona

Kristijan Musa • subota, 31.05.2014.
Tursunov namučio Federera, Raonić nakon pet setova riješio Gillesa Simona
Foto: EPA

Odigrana je velika većina susreta trećeg kola gornjeg dijela ždrijeba muškog turnira na Roland Garrosu. Osim pobjede Novaka Đokovića nad Marinom Čilićem valja izdvojiti prolaz Rogera Federera protiv Dmitrija Tursunova, ali teže nego očekivano. Berdych se pak lagano obračunao s Bautista Agutom, dok je Tsonga u tri seta s turnira eliminirao Jerzyja Janowicza. Zanimljiv meč u pet setova odigrali su Gilles Simon i Miloš Raonić...

Roger Federer je pobjedom nad Dmitrijem Tursunovom oborio još jedan rekord u svojoj bogatoj teniskoj karijeri. Naime, ovim trijumfom srušio je rekord Guillerma Vilasa koji se 11 puta plasirao u četvrto kolo Roland Garrosa. Federeru je ovo 12. put, ali je ipak do njega stigao nešto teže nego što je to bilo očekivano.

Iskusni ruski tenisač nije igrač za otpisati, ali nisu se mnogi nadali takvome otporu kakav je upravo Tursunov pružio najuspješnijem tenisaču u povijesti. Prvi set se dugo lomio, i Tursunov je imao realne prigode da povede u dionicama, ali je kasni break Federera odlučio pobjednika prvog seta. U drugom je Tursunov bio nešto čvršći, ne dopustivši protivniku mnogo prilika na svoj početni udarac. U 12. gemu drugog seta Federer je stigao do tri break, ujedno i set lopte, no Tursunov je izborio 13. igru, koju je uspio pretvoriti u izjednačenje po setovima. No, Federeru kao da je trebao kojekakav izazov da zaigra bolji tenis. Treći set je izrazito uvjerljivo pripao Švicarcu, dok je jedan break nakon pregršt break lopti u četvrtoj dionici bio dovoljan za kulminaciju meča.

Pavić i Sa u osmini finala

Nakon Marina Draganje i Mate Pavić se plasirao u osminu finala Roland Garrosa u konkurenciji parova.

Mate Pavić je do tog podviga stigao u paru s Brazilcem Andreom Sa, a zajedno su svladali popularni filipinsko-britanski par Huey/Inglot u dva tie-breaka. Idući protivnici bit će im Marcel Granollers i Marc Lopez, dok su Draganja i Mergea saznali svoje protivnike. To je novoformirana španjolsko-austrijska kombinacija Feliciano Lopez/Jurgen Melzer.

“Na početku moje karijere, zemlja nije bila moja omiljena podloga. Najbolje rezultate ostvarivao sam na indoor i outdoor terenima s tvrdom podlogom, tako da su ljudi mislili da sam samo dobar igrač na takvoj vrsti podloge. No, sviđa mi se i ova podloga i uživam u rekordu koji sam ostvario“, rekao je Federer prokomentiravši navedeni rekord kojeg je oborio ovom pobjedom.

U narednom kolu Federer će igrati protiv Ernestsa Gulbisa. “Naravno, da je prepun samopouzdanja, budući da je prethodnog vikenda osvojio turnir te u istom ritmu ušao i u ovaj turnir. Osjećam da će to biti jako težak zahvat za mene, te da će to biti jedan zaista težak meč, jer sam s njim kroz povijest igrao jako tijesne mečeve“, dodao je Federer.

Gulbis je pak razbio svoje „prokletstvo“ na Grand slam turnirima, plasiravši se po prvi put nakon šest godina u četvrto kolo. Do tog rezultata stigao je uvjerljivom pobjedom nad Radekom Štepanekom od 6:3 6:2 7:5.

Šesti nositelj Tomaš Berdych i deseti nositelj John Isner odigrati će međusobni susret koji će odlučivati od četvrtfinalistu. Čeh je za plasman u četvrti krug svladao Španjolca Roberta Bautistu Aguta 6:1 6:2 6:7 6:4. Isner je pak za četvrti krug morao svladati Tommyja Robreda sa 7:6 7:6 6:7 7:5 u meču, u kojem je spasio svih 13 break lopti s kojima je bio suočen.

“Protivnik je jako, jako dobar, posebno na zemljanim terenima, stoga me posebice veseli ova pobjeda. Sretan sam s ishodom meča i načinom kako sam servirao“, izjavio je John Isner. Ukoliko bi Jack Sock i Donald Young uspješno apsolvirali svoje mečeve trećeg kola, što nije nemoguće, dobit ćemo čak tri Amerikanca u četvrtom kolu Roland Garrosa, prvi put nakon 19 godina.

Pet setova te tri sata i 18 minuta je bilo potrebno Milošu Raoniću da opravda ulogu favorita protiv domaćeg tenisača Gillesa Simona. Gledatelji na Phillip Chartrieru su mogli prisustvovati izvrsnom meču, kojeg je Kanađanin riješio sa 4:6 6:3 2:6 6:2 7:5. Raonić je postao prvi Kanađanin koji je prošao među 16 najboljih u Parizu, a tamo će igrati protiv boljeg iz meča Granollers-Kližan, koji je prekinut zbog kraja programa šestog dana turnira.

Posljednji sudionik četvrtog kruga iz gornjeg dijela ždrijeba je Jo-Wilfried Tsonga, koji je za nešto više od dva sata porazio Poljaka Jerzyja Janowicza sa 6:4 6:4 6:3 te će se u borbi za četvrtfinale sučeliti drugom igraču svijeta Novaku Đokoviću.

Roland Garros, muškarci, 3. kolo:
Ernests Gulbis (Latvija, 18) – Radek Štepanek (Češka) 6:3 6:2 7:5
Roger Federer (Švicarska, 4) – Dmitrij Tursunov (Rusija, 31) 7:5 6:7(7) 6:2 6:4
Tomaš Berdych (Češka, 6) – Roberto Bautista Agut (Španjolska, 27) 6:1 6:2 6:7(4) 6:4
John Isner (SAD, 10) – Tommy Robredo (Španjolska, 17) 7:6 (13) 7:6(3) 6:7(5) 7:5
Miloš Raonić (Kanada, 8) – Gilles Simon (Francuska, 29) 4:6 6:3 2:6 6:2 7:5
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 13) – Jerzy Janowicz (Poljska, 22) 6:4 6:4 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!