Tenis

Šarapova i Bouchard prve polufinalistice Roland Garrosa

Kristijan Musa • utorak, 03.06.2014.
Šarapova i Bouchard prve polufinalistice Roland Garrosa
Foto: EPA

Poznate su prve dvije sudionice polufinala drugog Grand slama sezone Roland Garrosa. Maria Šarapova je uspjela doći do novog polufinala u Parizu nakon dvosatne borbe protiv Španjolke Garbine Muguruze, dok je njegova naredna protivnica Kanađanka Eugenie Bouchard još neizvjesnije premostila još jednu španjolsku tenisačicu, Carlu Suarez Navarro.

Ruska tenisačica Maria Šarapova se uspjela plasirati u svoje peto polufinale na Roland Garrosu, nakon dvosatne borbe protiv jedne od najugodnijih iznenađenja ženskog dijela turnira, Španjolke Garbine Muguruze Blanco.

Četverostruka Grand slam pobjednica i osvajačica French opena 2012. je u tri seta svladala neugodnu mladu Muguruzu, koja je u ranoj fazi turnira svladala braniteljicu naslova Serenu Williams, spriječivši time jedno spektakularno četvrtfinale, koje bi ujedno bilo i repriza prošlogodišnje završnice.

Muguruza je još pokazala da se nalazi u odličnoj formi, budući da je prvi set odigrala sjajno. Naime, Španjolku je u prvoj dionici poslužio servis. Prvi servis joj je bio na 68%, dok se Šarapova zaustavila na ipak nedovoljnih 55%. Osim toga Ruskinja je imala tri dvostruke i šest neprisiljenih pogrešaka više od protivnice. Sve to kulminiralo je jednim uvjerljivim setom Muguruze, koja je za manje od pola sata prepustila samo jedan jedini gem renomiranoj protivnici.

Šarapova je izgledala bolje na terenu na početku drugog seta. Napravila je rani break te tome dodala još dvije break lopte za 4:1, no Muguruza je uspjela to vratiti, napraviti re-break i vratiti se u set. U 11. gemu je Muguruza povela s 30:0, no Sharapova je sa četiri vezana poena došla u priliku da servira za drugi set. Iskoristila je treću set loptu i izborila odlučujuću dionicu.

Nakon što je izgubila drugi set nakon sat vremena borbe, Muguruza je očito psihološki potonula u trećem. Šarapova u trećem gemu oduzima servis protivnici, no u narednom gemu je napravila prevagu. U najdužoj igri na cijelom meču Muguruza je propustila iskoristiti pet break lopti te poslije toga jednostavno nije imala snage za povratak. Šarapova radi nova dva breaka te prolazi u novo Grand slam polufinale pobjedom 1:6 7:5 6:1.

Za plasman u novo finale Pariza Šarapova će igrati protiv sve bolje Kanađanke Eugenie Bouchard. Nošena sjajnom publikom Kanađanka je nakon još veće četvrtfinalne borbe premostila još jednu španjolsku predstavnicu, , „krvnicu“ hrvatskog iznenađenja turnira, Ajle Tomljanović.

U prvom setu su i jedna i druga igrale veoma dobro, no Španjolka je bila ta koja je bolje otvorila meč i izgledalo je kao da će ona biti ta koja će povesti u setovima. Imala je break prednosti gotovo cijelim tijekom seta te je povela s 5:3. Na 5:4 je i servirala za set, imala je set loptu, no Bouchard radi break te potom vodi set u odlučujuću igru. Tamo je Bouchard ipak bila s(p)retnija i sa 7:4 u tie-breaku povela s 1:0 u setovima.

Drugi set je počeo s dva breaka, no pri 2:2 Kanađanka je stala i do kraja dionice kao da je igrala samo Suarez Navarro. Suarez Navarro osvaja naredna četiri gema i odvodi meč u posljednji, treći set. Tek je tamo uslijedila borba. Suarez Navarro radi break, kojega je potvrdila servisom te je u jednom trenutku povela sa 4:1. Kanađanka potom radi seriju od tri gema, da bi pri 5:5 napravila break i u narednom gemu servirala za meč i plasman u polufinale. U gemu isprepletenim nervozom Bouchard, glasnim navijanjem pariške publike definitivno naklonjene Kanađanki te dvjema pogreškama linijskih sudaca Bouchard koristi treću meč lopte izborivši tako polufinalni ogled s Marijom Šarapovom.

Ruskinja i Kanađanka su se i prošle godine susrele u Roland Garrosu. No, tada je bilo riječ o drugom kolu i uvjerljivoj pobjedi Šarapove, ali je sada riječ o polufinali i znatno drugačijoj Bouchard. Bouchard je potvrdila da zaista napreduje te je nakon polufinala Australian opena istim tempom nastavila i u drugom Grand slamu sezone.

Roland Garros, WTA, četvrtfinale:
Maria Šarapova (Rusija, 7) – Garbine Muguruza Blanco (Španjolska) 1:6 7:5 6:1
Eugenie Bouchard (Kanada, 18) – Carla Suarez Navarro (Španjolska, 14) 7:6(4) 2:6 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2014. u 02:29
    imponira mirnoća bouchard, oba seta koja je dobila je bila u velikom rezultatskom deficitu. ima itekakve šanse protiv šarapove, a ne vidim razlog zašto nebi iosvojila RG.
    Obrisan korisnik
  • Zdren04.06.2014. u 00:29
    "...dvjema pogreškama linijskih sudaca..." nisam gledao meč, može pojašnjenje?
    Zdren
  • Totalna_Pasiva04.06.2014. u 00:10
    Dajte molim vas i muški izvještaj, zašto ste zanemarili RG?
    Totalna_Pasiva
  • Obrisan korisnik03.06.2014. u 18:20
    Bravo Bouchard, mala...odi do kraja!
    Obrisan korisnik