Tenis

Monfils se vratio pa potpuno pao, briljantan nastup Nadala u posljednja dva seta

Branimir Korać • četvrtak, 05.06.2014.
Monfils se vratio pa potpuno pao, briljantan nastup Nadala u posljednja dva seta
Foto: EPA

Poznati su svi sudionici polufinala Roland Garrosa u obje konkurencije. U muškoj konkurenciji očekivano su do polufinala došli Andy Murray i Rafael Nadala, a po prvi puta u polufinalu kod žena igrat će Simona Halep i Andrea Petkovic...

Monfils se vratio pa pao, Nadal briljirao

Sjajan meč odigrali su Andy Murray i Gael Monfils. Fantastičan početak susreta Murraya pa nakon toga veliki povratak Monfilsa i potpuni raspad Francuza u petom setu. Sve to začinjeno navijačkom atmosferom na glavnom terenu.

Francuzi su s velikim nestrpljenjem očekivali ovaj susret i nadali su se Monfilsovom prolasku u polufinale, međutim nije izdržao. Nakon gubitka svojeg servis gema na početku seta, počeo je srljati iz pogreške u pogrešku i Murray je brže nego se nadao završio set.

Počelo je sjajno po Murraya koji se bolje snašao po vrlo vjetrovitom vremenu, međutim kako se vjetar smirivao, tako je Monfils igrao sve bolje. U konačnici je Francuz sjajnom igrom poravnao na 2-2 u setovima i zakomplicirao meč.

"Jako težak meč, uvjeti na terenu su se mijenjali, u početku je bilo vrlo vjetrovito, a kasnije hladno i sporo. On je u trećem setu značajno podignuo svoju igru i izgubio sam set iako nisam igrao loše. Četvrti set bio je za zaborav, ali sve u svemu, bio je to vrlo zanimljiv dvoboj", rekao je Murray koji je tražio prekid meča zbog slabe vidljivosti kod 2-2 u setovima, no na kraju može biti sretan što meč nije prekinut.

Rafael Nadal je daleko od idealnog fizičkog stanja, ali to se na njegovoj igri ne vidi. David Ferrer na zemlji nikada nije ugodan protivnik, no u ovom dvoboju nije imao što tražiti, posebno nakon prvog seta.

Prvi set Ferrer je odigrao fantastično, uzeo ga je sa 6:4, a onda je uslijedio potpuni preokret. Nadal je igrao sve bolje, a ono što je odigrao u trećem i četvrtom setu vjerojatno bi bilo dovoljno za deveti naslov pobjednika Roland Garrosa, bez obzira na sve Ferrerove pogreške.

"U drugom setu Nadal je počeo igrati puno bolje, vrlo malo je griješio, a ja sam figurativno bacio ručnik. Iako obično to ne radim, razmišljao sam kako nemam šanse za povratak u meč. Mislio sam da se protiv Nadala ne mogu vratiti, on je tako dobar igrač. Izgubio sam koncentraciju, napravio sam neuobičajeno puno pogrešaka, naravno, pogreške su sastavni dio sporta, ali ovo, treći set je nešto što želim što prije zaboraviti", rekao je Ferrer.

Roland Garros, tenisači, četvrtfinale:
Andy Murray (Velika Britanija, 7) - Gael Monfils (Francuska, 23) 6:4, 6:1, 4:6, 1:6, 6:0
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - David Ferrer (Španjolska, 5) 4:6, 6:4, 6:0, 6:1

Petkovic i Halep po prvi put u polufinalu

Njemačka je čekala od 1999. godine na polufinalisticu u Roland Garrosu. Tada je Steffi Graf posljednji put otišla ovako daleko, a sada je to uspjela Andrea Petkovic.

Petkovic je odigrala bolje i koncentriranije od Errani kojoj je tako svejedno imala servis ili ne. Na svom servisu uhvatila je tek 33 posto poena, gotovo jednako kao i na reternu.

Kišni i vjetrovit dan u Parizu pomaknuo je početak programa za dva i pol sata, no Petkovic to nije smetalo. Stigla je do svojeg prvog polufinala na Grand Slamu u karijeri i tako potvrdila da je povukla ispravan potez kada je odlučila nastaviti tenisku karijeru.

"Nadala sam se da bi joj se servis mogao potpuno raspasti ako budem jako agresivna. To je bio moj plan i u tome sam uspjela. Moram reći da mi je danas baš sve išlo od ruke, uopće nisam razmišljala o polufinalu, samo sam bila usredotočena na to što moram raditi. Psihički sam se osjećala fantastično. Kod 6:2, 5:2 sam sjela i pomislila, zar ćeš se sada stisnuti, nećeš", govorila je Petkovic.

S identičnih 6:2, 6:2 slavila je i Simona Halep protiv Svetlane Kuznjecove. Iako je Kuznjecova već tri puta iskusila polufinale u Roland Garrosu i 2009. godine osvojila turnir, a Halep je ovo bilo tek drugo četvrtfinale na Grand Slamu ikad, Rumunjka je bila priličan favorit.

Halep igra sezonu karijere, na Australian Openu je stigla do četvrtfinala i najavila velike stvari, podbacila nije niti u Parizu. Protiv Kuznjecove je očekivano dominirala i potvrdila da je danas bolja igračica.

"Prije četvrtfinala u Melbourneu nisam znala kako se ponašati na terenu i kako se nositi s pritiskom. Bila sam vrlo nervozna i nisam mogla igrati svoju igru. Presretna sam da sam preskočila tu prepreku u Parizu. Uživat ću u sljedećem meču jer je to moj najbolji rezultat u karijeri", dodala je Halep.

Roland Garros, tenisačice, četvrtfinale:
Andrea Petkovic (Njemačka, 28) - Sara Errani (Italija, 10) 6:2, 6:2
Simona Halep (Rumunjska, 4) - Svetlana Kuznjecova (Rusija, 27) 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Totalna_Pasiva05.06.2014. u 13:46
    Pa ne bih se složio da je Nadal bio toliko briljantan koliko je Ferrer pao u zadnja 2 seta. Kao što je i sam rekao spustio je gaće nakon 2. seta.
    Totalna_Pasiva
  • litleben05.06.2014. u 12:58
    Očito nisi nikada igrao tenis. Pogotovo na tri dobivena seta.
    litleben
  • Obrisan korisnik05.06.2014. u 09:05
    Hehe, nitko se ne odmara tako što produžuje meč i stvara sebi veći pritisak i mogućnost da izgubi
    Obrisan korisnik
  • litleben05.06.2014. u 09:01
    Ne bih ja baš rekao da je Murray bio na konopcima. Meni je više izgledalo, kako se, nakon gubitka trećeg seta, odlučio odmoriti i tako, bez rizika dobiti meč.
    litleben
  • Obrisan korisnik05.06.2014. u 02:59
    monfils se nakon dolaska na 2-2 u setovima u glavi vec presaltao na cetvrtak i razradjivao taktiku za sutrasnji nastavak meca, a imao je murraya na konopcima boksackim rjecnikom...
    Obrisan korisnik