Tenis

Šarapova okrunila sjajnu sezonu na zemlji drugom titulom na Roland Garrosu

Ante Zovko • subota, 07.06.2014.
Šarapova okrunila sjajnu sezonu na zemlji drugom titulom na Roland Garrosu
Foto: EPA

Ruskinja Marija Šarapova drugi je put u karijeri pobijedila na Roland Garrosu. U maratonskom meču, svojem trećem uzastopnom pariškom finalu, svladala je Rumunjku Simonu Halep sa 6:4, 6:7(5), 6:4.

Poslije tri sata briljantnih izmjena, bezbrojnih (dvostrukih) pogrešaka i breakova, Marija Šarapova došla je do svojeg petog Grand Slam naslova, drugog u Parizu poslije 2012.

Šarapova je sebi svojstvenom borbenošću nadoknađivala što je gubila uglavnom na vlastitom servisu. Imala je 12 dvostrukih pogrešaka, tri puta više od 22-godišnje Simone Halep, koja je lako mogla odvesti vodu na svoj mlin, ali je pokazala u svojem prvom Grand Slam finalu o kakvom se talentu i potencijalu radi. Uostalom, Halep je od prošlog Roland Garrosa osvojila sedam WTA naslova i s 57. mjesta WTA liste došla do četvrtog.

I za Šarapovu se poslije lanjskog poraza u finalu Pariza od Serene Williams puno toga promijenilo. Propustila je dobar dio sezone zbog ozljede ramena, dvaput mijenjala trenera i pala s četvrte na osmu poziciju. Doživjela je renesansu tijekom ovogodišnje zemljane sezone s omjerom 19-1 i tri osvojene titule.

Meč je trajao malo više od tri sata i ponudio je bezbroj amplituda u rezultatu, uglavnom zbog pogrešaka s obje strane. Čak četiri breaka viđena su u prvom setu koji je trajao 57 minuta. Šarapova je prvo dala prilika u prvoj igri dvostrukom pogreškom i to nije uspjela popraviti u kasnijoj izmjeni. U četvrtom gemu, na četvrtoj break-lopti, Ruskinja uspijeva vratiti izgubljeni servis poslije serije sjajnih winnera s obje strane.

Servis Šarapove i dalje bio neuvjerljiv, ali ga je ipak uspjela zadržati, a u šestom gemu sjajnim je lobom natjerala Halep da pošalje lopticu u mrežu i otvori dvije prilike za break. Prva je bila dovoljna i Šarapova je povela 4:2. U nekom drugom meču, prvi set u korist Šarapove bio bi sigurna oklada. No, pobjednica Pariza iz 2012. bila je u subotu jako nekonzistentna.

Četvrta dvostruka pogreška daje Halep dvije break-lopte kod 5:3 i četvrta nositeljica to nije propustila uzeti u drugoj prilici. Niti Halep nije bila oličenje konzistentnosti. Poslije iscrpljujućih izmjena, Šarapova je ponovno slomila servis Rumunjke i osvojila prvi set.

Šarapova je krenula u drugi set iznimno agresivno i brzo se isplatilo. U drugoj je igri natjerala Halep u defanzivu i osvojila dvije prilike za uzimanje servisa, što je rezultiralo vodstvom 2:0. Odnos snaga konstantno se mijenjao s jedne na drugu stranu i već u sljedećem gemu Halep se vraća. Prva dvostruka pogreška Šarapove Halep je dovela do 0:30, a potom je došla do dvije break-lopte, pritisnula protivnicu i smanjila na 1:2.

Halep je obranila svoj servis i činilo se da će Ruskinja prosuti sve dobro što je napravila. Naime, Šarapova je kod 2:2 napravila tri dvostruke pogreške, ali se obranila velikom borbenošću. Poslije par mirnijih gemova, činilo se da će takav biti i deveti. Šarapova je povela 40:15, ali je Halep izborila izjednačenje. Uslijedila je još jedna briljantna izmjena na kraju koje je Ruskinja zamalo promašila liniju i opet izgubila servis.

Rumunjki je nedostajalo hladokrvnosti da okonča drugi set u svoju korist. Poklonila je dvije break-lopte. Spasila je prvu, a kod druge nije imala sreće jer je loptica zapela na mreži i donijela poen za 5:5 Šarapovoj. Frustraciju je Halep očito iskoristila kao motivaciju i uzvratila velikim pritiskom na Šarapovu. Izborila je tri break-lopte. Šarapova je servisom spasila dvije, da bi potom prebacila osnovnu liniju i dala još jednu šansu 22-godišnjakinji da servira za set. No, od izjednačenja u setovima nije bilo ništa. Bilo je zato u gemovima. Halep nije uhvatila ni poena na svojem servisu. 6:6. Šarapova je imala meč na dlanu s 5:3 u tie-breaku i servisom, ali nekako je i to izgubila. Izgubila je koncentraciju, slala je forhende iza linije i vratila Halep u život.

Kao i tijekom većeg dijela meča, Šarapova je krenula u treći set s jednim korakom naprijed i jednim nazad. Nakon stanke između setova na traženje Ruskinje, Halep gubi servis, ali ga odmah oduzima Šarapovoj i spašava svoj u trećoj igri poslije 0:30. Praktički nijedan servis-gem nije bio siguran. Šarapova je spasila dvije break-šanse kod 2:1, a potom odjurila na 40:0 na Rumunjkinom servisu i povela 3:2. Konačno jedan lakši servis-gem donio je Šarapovoj 4:2 i kontrolu nad mečom.

Pogreške su u ovom meču generirale nove preokrete. Šarapova je kod 4:3 opet vratila Halep u igru, a meč u neizvjesnost, i to s dvije dvostruke pogreške, od kojih je jedna bila na break-lopti. Ali reagirala je dodatnom borbenošću i briljantnim potezima u izmjenama osvojila još jedan Rumunjkin servis-gem i osigurala vlastiti servis za naslov. Ovaj put grešaka nije bilo i Šarapova je proslavila pobjedu u ovom na trenutke briljantnom, a na trenutke frustrirajućem meču.

Roland Garros, finale:
Šarapova (Rusija, 7) - Halep (Rumunjska, 4) 6:4, 6:7(5), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2014. u 09:29
    Ne sjecam se kad sam zadnji put gledal ovak kvalitetan zenski teniski mec! Stvarno je skoro u svakom poenu bilo vrhunskih udaraca sa obje strane i koja god da je pobjedila ne bi bilo nezasluzeno. Sarapovoj cestitke na naslovu ali i Halep na sjajnom finalu kojim je dokazala da je razinom igre u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2014. u 19:37
    kakav mec je ovo bio....od 33 gema pola su bili breakovi...zenski tenis <3....al svaka cast i jednoj i drugoj na takvoj zegi se boriti 3 sata...zao mi je Halep ali Sarapova je strasna lavica...
    Obrisan korisnik