Tenis

Nadal osvojio devetu titulu u Roland Garrosu poslije još jednog sjajnog obračuna s Đokovićem

Ante Zovko • nedjelja, 08.06.2014.
Nadal osvojio devetu titulu u Roland Garrosu poslije još jednog sjajnog obračuna s Đokovićem
Foto: EPA

Španjolski as Rafael Nadal postao je prvi tenisač u povijesti koji je osvojio Roland Garros pet puta zaredom. Slavljem protiv Novaka Đokovića u četiri seta (3:6, 7:5, 6:2, 6:4), Nadal je zadržao svjetski broj jedan i upisao u svoju biografiju deveti naslov na pariškoj zemlji odnosno 14. Grand Slam naslov ukupno, čime je se izjednačio s Peteom Samprasom.

U njihovu 42. međusobnom obračunu Nadal je pobijedio 23. put, i to nakon četiri uzastopna poraza. Đokoviću je pripao prvi set, ali je sve više gubio energiju u dugim, iscrpljujućim izmjenama. Đoković je izgubio servis u četvrtom setu, uspio ga vratiti, ali je dvostrukom pogreškom na meč-lopti izgubio jedini Grand Slam naslov koji mu nedostaje.

Da je pobijedio, Đoković bi smijenio Nadala na vrhu ATP liste. Nadal ovako ostaje prvi igrač svijeta, i to poslije 66. pobjede na Roland Garrosu gdje je izgubio samo jednom. Kao i u njihovom posljednjem finalu u Parizu, 2012., Nadal je slavio u četiri seta. Tada je dobio prva dva, a Đokoviću će posljednji ovogodišnji gem biti kao deja vu zbog skupe dvostruke pogreške.

Đokoviću je pripao prvi set poslije 44 minute. Servisi su kod obojice igrača funkcionirali gotovo savršeno sve do sedmog gema. Kroz njihove karakteristične, punokrvne izmjene došlo se do prvih komplikacija za Đokovića koji je izbjegao komplikacije kod 15:30 i serijom sjajnih poteza se izvukao. Ključni trenutak dogodio se u sljedećem gemu kad se Nadal našao u problemima (o:30). Mreža je pomogla drugom nositelju i donijela mu dvije break-lopte. Nadal spašava dvije, ali Đoković je izborio treću. Španjolac je pogrešno procijenio udarac i Đoković je poveo 5:3. Nadal je pritisnuo, izborio dvije prilike za break, no Đoković s dva forhenda izjednačuje, a potom osvaja prvi set.

Branitelj naslova nije pokazivao briljantnu igru kao u polufinalu protiv Andyja Murryay, a u takvom stilu nastavio je i u drugom setu, barem na njegovu početku. U petom je gemu napravio prvu dvostruku pogrešku, ali je potom ubacio tri sigurna poena za 3:2.

Uz svoju prvu dvostruku pogrešku, Đoković se našao u problemima. 30:30. Poslije nevjerojatne izmjene na mreži, Nadal je zaslužio break-šansu. Đoković je obranio prvu. Nadal uzvraća s još jednim pritiskom i forhendom zakucava za 4:2. Međutim, Nadal odmah griješi u narednom gemu. Nova dvostruka pogreška daje Đokoviću dvije break-lopte i Srbin se vraća na 4:3. Međutim, poslije manje-više sigurnih servis-gemova, kod 6:5 Đoković radi još jednu dvostruku pogrešku. Španjolac to nije propustio, napao je i isplatilo se za izjednačenje u setovima.

Treći set vrlo se brzo pretvorio u jednosmjernu ulicu i potpuno okrenuo meč rezultatski. Đoković je bio blizu u prvom gemu (30:30) na Nadalovu servisu, a u drugom, opet kod 30:30, poslije izmjene s 22 udarca, Nadal je izborio break-loptu. Đoković potom šalje bekhend u mrežu i Nadalu se otvorilo. Nije bilo većih uzbuđenja do sedmog gema. Velika je vrućina i umor poslije gotovo dva i pol sata učinila svoje i oba su igrača sve više griješila, a izmjene nisu bile toliko duge kao prije. Od 40:15 za Nadala došlo se do izjednačenja. Kada nije dohvatio break-loptu, Đoković je reketom udario u teren. Poslije nova dva izjednačenja, došao je do željene prilike za oduzimanje servisa. Međutim, Španjolac je uzvratio sjajnom igrom s osnovne linije, skratio jednu loptu na bekhend Đokoviću koji pogađa mrežu na svoju sve veću frustraciju. Nadal je ubrzo i odservirao za drugi set.

Suvišno je i spominjati kakav je bio psihološki udarac Đokoviću bio gubitak drugog seta protiv najboljeg igrača na zemlji jer je već poslije polufinala s Gulbisom bilo sugestija da je Đoković umoran. Nadal je svakako izgledao svježije početkom četvrtog seta i prijetio od samog početka Đokovićevu servisu. Bio je blizu u dva prva navrata i uspio oduzeti servis u šestoj igri. Maratonske izmjene iscrpile su Đokovića koji nije uspijevao nadmudriti Nadala i Srbin opet promašuje inače za njegove standarde lagan forhend.

Kad se činilo da je Nadalu nova pariška titula na dlanu, dogodio se preokret. Kod 15:30, Nadal griješi lobom preko glave i pruža suparniku dvije break-lopte. Prvu je uspio spasiti, ali griješi forhendom na drugoj i Srbin se spasio. U sljedećem gemu Đoković je izgubio samo jedan poen, a pripisan mu je prvi nakon što je Nadalu krivo dosuđen aut. Malo je nedostajalo da Đoković bude u prilici servirati za set. Došao je do izjednačenja, ali je pogrešno procijenio retern i pritisak se vratio na njegovu stranu jer je morao servirati za ostanak u meču.

Nije uspio. Nadal je uzvratio nakon zaostatka 0:30, a Đoković je, kao i u njihovu međusobnom finalu 2012. u Parizu, napravio dvostruku pogrešku na meč-lopti i ostao bez željene titule.

Roland Garros, finale:
Nadal (Španjolska, 1) - Đoković (Srbija, 2) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Totalna_Pasiva09.06.2014. u 15:11
    hahaha, i s jednim i s drugim ne bi pogriješili.
    Totalna_Pasiva
  • Obrisan korisnik09.06.2014. u 14:33
    možda da ga nazove "španjolski prst u dupe"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2014. u 13:30
    Ne znam zašto ga autor teksta naziva "Španjolski as", bolje bi bilo "Španjolski forehand inside - out" :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2014. u 00:55
    kakav je taj nadal bog...obozavam ga....najjaci ikad na zemlji a mogu reci i u povijesti tenisa....armirani beton
    Obrisan korisnik
  • Totalna_Pasiva08.06.2014. u 21:11
    Šta reći, treba mu jednostavno čestitat i priznat da je ovo njegov dom. Nole je set i po bio bolji i pomislio sam da će ovaj meč završit iznenađujuće brzo, ali zaboravio sam da s druge strane stoji neponovljivi Rafa. Čovjek je doslovno ko životinja, čim je Nole malo pao i popustila koncentracija... [više na forumu]
    Totalna_Pasiva