Zimski sportovi

Okrunjeni novi prvaci – LA Kingsi

Željka Jurkas • subota, 14.06.2014.
Okrunjeni novi prvaci – LA Kingsi

U petoj utakmici finala Stanley Cupa Los Angeles Kingsi su u drami dvostrukog produžetka na ledu svog Staples Centra porazili New York Rangerse i uzeli drugi naslov u tri godine...

Los Angeles Kings – New York Rangers 3:2 2OT [4:1]

Tek nešto više od pet minuta prije isteka drugog produžetka, u najdužoj utakmici u povijesti Los Angeles Kingsa, Alec Martinez, Kyle Clifford i Tyler Toffoli iznijeli su pak iz svoje trećine i krenuli u napad. U akciji 3-na-2 pak je s lijeve strane otišao na desnu gdje je Toffoli pokušao prijeći Henrika Lundqvista, no on brani, a na odbijanje u pravom trenutku dolazi Martinez i, kao i u produžetku sedme utakmice finala konferencije, posprema pobjednički gol.

Ovo je bila 26. utakmica doigravanja za Kingse koji su postavili novi rekord NHL-a te treća od pet utakmica serije koje su otišle u produžetak. Sve te tri su odigrane u Staples Centru, a u prve dvije su domaćini preokretali rezultat s dva gola zaostatka. Ovo je drugi Stanley Kingsa u tri sezone te su se izjednačili s Chicago Blackhawksima po broju osvojenih naslova od sezone 2005./06., točnije od uvođenja salary capa.

Utakmica je počela u izjednačenom tempu, no velikom prevagom Kingsa u kategoriji pokušaja na vrata. U sedmoj minuti Justin Williams, osvajač Conn Smythe trofeja, iz šestog pokušaja dovodi domaćine na semafor. U velikoj gužvi pred vratima Lundqvista, Williams je uspio progurati slobodan, odbijeni pak u mrežu gostiju. Rangersi su tek nakon primljenog gola zabilježili svoj prvi udarac na vrata Jonathana Quicka, no do kraja trećine su gotovo izjendačili pokušaje (7:6 za domaćine).

Conn Smythe Trophy

Justin Williams, strijelac 9 golova ovog doigravanja, poznatiji kao „Mr. Game 7“ koji je navikao preuzeti odgovornost u ključnim trenucima osvojio je ovogodišnji Conn Smythe trofej. “Lijepo je. Osvojiti ovu nagradu i dobiti ovacije suigrača je posebno i jako emotivno.“

U drugoj trećini je blaga prednost otišla na stranu Blueshirtsa te su zahvaljujući odličnoj igri specijalnih momčadi s dva paka u mreži Quicka preuzeli vodstvo. Najprije na powerplayu, četiri i pol minute prije kraja, Ryan McDonagh i Chris Kreider izvode tipičnu akciju odbijanja paka ispred mreže, a pola minute prije isteka trećine Brian Boyle postiže short handed gol.

Pustivši dva neodgovorena gola u kratkom vremenu na samom kraju trećine, Kingsi su se sabrali i odigrali dominantnu zadnju trećinu. Miješali su linije, 12 puta su pucali na vrata „Kralja Henrika“ te jednom i pogodili. Marian Gaborik svojim 14. golom postsezone u gužvi pred vratima čupa pak i gura ga kroz noge Lundqvista za izjednačenje u osmoj minuti koje će kasnije dovesti do produžetka.

Iako su oba vratara u prve dvije trećine imala zapažene obrane, pravi duel je počeo s trećom i nastavio se do Martinezovog gola u 95. minuti utakmice. Quick je imao značajnije manje posla suočivši se s 30 udaraca, no nekoliko velikih obrana i mala pomoć okvira u produžetku, osigurale su dovoljnu potporu domaćinima koji nisu prestajali napadati.

“Kralj Henrik“, nedvojbeno najbolji pojedinac New York Rangersa kroz cijelo doigravanje držao je momčad u igri velikim obranama suočivši se s 51. udarcem. “Ulaskom u seriju znao sam da će završiti sa suzama. Suzama sreće ili onima kada se srce slama... Ovo je jako teško“, bilo je sve što je vidno neutješan vratar New Yorka uspio reći. Ovo je godina čija prva polovica će mu ostaviti gorak okus u ustima. Unutar četiri mjeseca izgubio je finale Olimpijskih igara i sada, na završnom koraku, najsjajniju nagradu u svijetu hokeja.

S druge strane, Jeff Carter i Drew Doughty osvojili su i Stanleyja i zlatnu olimpijsku medalju u istoj godini. Na konferenciji za novinare nakon utakmice trener Kingsa, Darryl Sutter, upitan da li mu je nakon Igara bilo teško odmjeriti kako i koliko koristiti Doughtyja obzirom na umor, rekao je da mu je Doughty nakon povratka iz Sočija posve uvjeren rekao će osvojiti oboje u istoj godini – jednu zlatnu medalju i jedan Stanley Cup. Zamišljeno je i ispunio, pritom odigravši najviše minuta na ledu u momčadi Kingsa te je svakako bio jedan od finalista za Conn Smythe.

35 minuta produžetaka igralo se u visokom tempu kojeg niti jedna momčad nije željela popustiti, uz stalno prebacivanje igre iz jedne zone u drugu. Vratari i obrane su testirani iz svih pozicija, a htijenje i volja bili su neupitni na obje strane.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2014. u 20:39
    Čestitam mojim Kingsima na naslovu i još jedno fantastičnoj double OT utakmici. Drugi naslov je tu, a ova momčad će uz Chicago dominirati ligom još dosta godina. Mlada ekipa uz pravog trenera u vidu Darryla Suttera osvojit će još naslova. Ipak zbog jednog igrača mi je malo teško, a to je Kralj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik