Tenis

Nadal slavio nakon tri uzastopna poraza na travi, odličan početak Williams i Šarapove

Branimir Korać • srijeda, 25.06.2014.
Nadal slavio nakon tri uzastopna poraza na travi, odličan početak Williams i Šarapove
Foto: EPA

Susreti gornjeg dijela ždrijeba kod tenisačica i donjeg dijela kod tenisača odrađeni su u utorak, a oni najveći favoriti bili su uspješni. Najviše rangirani nositelj koji je napustio turnir je Jelena Janković koju je iznenadila Kaia Kanepi...

Stan Wawrinkabez velikog utroška energije stigao je do drugog kola. Na početku puta igrao je protiv Portugalca Joaa Souse, igrača koji se bolje snalazi na zemljanoj podlozi te je slavio u tri seta. Sousa nije imao nijednu break loptu, Wawrinka je potpuno dominirao na svojem početnom udarcu, a značajno bolji bio je i u igri u polju. Lagana pobjeda sigurno će ga napuniti samopouzdanjem prije novih izazova.

"Nevjerojatno je gledati 'veliku četvorku' kako godinama bilježi pobjede na velikim turnirima, oni su sigurno bolji igrači od nas ostalih, to uopće nije upitno. Međutim trenutno igram dobar tenis i znam da mogu napraviti dosta štete na ovom turniru", rekao je Wawrinka.

Paolo Lorenzi i dalje čeka na prvu pobjedu na Grand Slam turnirima. Talijan je upisao i 13. poraz i jedino Kostarikanac Juan Antonio Marin s omjerom 0-17 je lošiji. Lorenziju je olakotna okolnost što je ovdje igrao protiv Rogera Federera koji nije imao nimalo milosti i ispustio je samo pet gemova.

"Nisam znao za taj njegov omjer. U sva tri seta sam u prvim gemovima došao do breaka i bilo je puno lakše igrati kada ste stalno u prednosti. Dobro sam servirao, dobro sam vraćao servis, izlazio sam naprijed i mogao sam raditi sve što sam poželio."

Milos Raonic prošetao se do drugog kola uz čak 30 as servisa i sjajnu igru protiv Matthewa Ebdena. Australac nije imao nikakve šanse, konstantno je bio u podređenom položaju i nije imao odgovora na agresivnost Raonica. Iako je vrlo malo griješio, nije bio ravnopravan protivnik igraču kojeg vodi Ivan Ljubičić.

"Igrao sam puno bolje nego što sam očekivao, pokazao sam da mogu svoju igru prilagoditi svim podlogama. Učinio sam ono što je bilo potrebno za pobjedu. Mislim da mi je četvrtfinale Roland Garrosa dalo dovoljno samopouzdanja i pokazalo mi što trebam raditi u kojim trenucima", govorio je Raonic.

Rafael Nadal upisao je 700. pobjedu u karijeri svladavši u prvom kolu Wimbledona Martina Kližana. S dosta opreza u najavama prišao je ovom meču, prvi set je izgubio, ali u naredna tri uspio je biti na pravoj razini i eliminirati prvog protivnika te napraviti veliki korak potreban za samopouzdanje na travi.

"Ne može ti biti svejedno ako si prošle godine izgubio u prvom kolu, a godinu ranije u drugom. Naravno da ti to ostaje u glavi. Sada me čeka Rosol koji me svladao prije dvije godine, on je igrač koji stvarno može odigrati jako dobro na ovoj podlozi."

15. nositelj Jerzy Janowicz u pet setova je slavio protiv Somdeva Devvarmana. Raritetan podatak je čak 19 dvostrukih servis pogrešaka Janowicza koji je pokazao puno dekoncentracije tijekom meča, ali je na kraju ipak uspio slaviti. Poraz u pet setova upisao je Guillermo Garcia-Lopez koji je igrao protiv Dušana Lajovića. Garcia-Lopez vratio se iz minusa 2-0 u setovima, ali nije uspio napraviti preokret i slaviti.

Kei Nishikori kažnjavao je svaku pogrešku Kennyja De Scheppera i svladao Francuza u tri seta. De Schepper je imao 20 aseva, 67 posto ubačaja prvog servisa i 82 posto osvojenih poena nakon prvog servisa, ali Nishikori je u igri bio puno bolji i slavio je bez ijedne dopuštene break prilike. Jo-Wilfried Tsonga dovršio je posao započet dan ranije. Jürgen Melzer je imao 2-1 u setovima, ali Tsonga je uspio stabilizirati igru na vrijeme i napraviti preokret.

Richard Gasquet je u dva navrata zaostajao set za Jamesom Duckworthom, međutim briljantnom igrom u četvrtom i petom setu kada je izgubio samo gem, stigao je do preokreta i prolaza u drugo kolo. U tri seta uz 26 aseva slavio je John Isner protiv Daniela Smethursta koji nije nijednom uzeo servis Amerikancu iako je imao sedam prilika za to.

32. nositelj Dmitrij Tursunov oprostio se od Wimbledona porazom na startu od Denisa Istomina. Istomin je odigrao vrlo dobar meč uz 66 winnera, gotovo dvostruko više od Tursunova.

Kod tenisačica Agnieszka Radwanska imala je na početku šetnju protiv Rumunjke Andree Mitu. Poljakinja je izgubila samo tri gema i za manje od 50 minuta prošla je dalje u susretu u kojem je vrlo malo griješila. U cijelom meču izgubila je samo devet poena na svom servisu i nije dopustila nikakvo iznenađenje.

Samantha Murray bila je još manje ravnopravna Mariji Šarapovoj Ruskinja je ispustila samo jedan gem na putu do uvjerljive i očekivane pobjede. Wimbledon je za nju odlično počeo i to nakon što je osvojila Roland Garros i još tada najavila velike stvari u Londonu.

"Sve se odvija nenormalnom brzinom. Morate ostati fizički spremni i odmorni, ali isto tako i u punom treningu i igrački spremni za zahtjevan turnir kao što je Wimbledon. Srećom, uspjela sam se u potpunosti oporaviti od Roland Garrosa i pripremiti za London."

Vrlo loš meč odigrala je Jelena Janković koja je to platila porazom. Kaia Kanepi ju je iznenadila i slavila u dva seta potpuno zasluženo u susretu u kojem je od početka bila bolja protivnica. Janković je tek na trenutke pokazivala zašto je uoči meča bila papirnati favorit, no to je bilo premalo u ovom susretu.

Serena Williams više je vodila bitku s prilagodbom na travu i sklisku podlogu nego s protivnicom. Ana Tatišvili je uhvatila samo tri gema, Serena je odservirala 16 aseva i potpuno dominirala.

"Bilo je čudno, toliko puta sam se okliznula, tek ćemo sutra vidjeti kakve će ostaviti posljedice. Vjerojatno mi treba malo prilagodbe na ovu podlogu. Kada sam posljednji put igrala protiv Ane, meč je završila vrlo snažnim udarcima i tu je danas nastavila. Srećom bila sam spremna za to.", rekla je Serena.

Uvjerljiva je bila Caroline Wozniacki koja nije dopustila iznenađenje u susretu protiv Shahar Peer. Dankinja je izgubila tri gema u prvom setu nakon čega je odjurila do pobjede. Poraz Sare Errani na ovoj podlozi nije neko posebno iznenađenje, Talijanka s defenzivnim stilom nije uspjela izvući pobjedu u tijesnom meču protiv Caroline Garcije kojoj se na kraju isplatila puno veća agresivnost.

Razočarala je Svetlana Kuznjecova neočekivanim porazom protiv Portugalke Michelle Larcher de Brito u tri seta. Kuznjecova je igrala dobro u prvom setu, ali nakon toga su se javili problemi s ozljedom i potpuno je pala. Još jedna nositeljica koja je neočekivano ispala je Sorana Cirstea koju je u tri seta nadigrala američka tinejdžerica Victoria Duval.

Angelique Kerber nije imala velikih problema protiv Urszule Radwanske. Odlično je napadala njezin slab drugi servis i tu stvarala razliku. Očekivano zanimljivo bilo je u dvoboju Eugenie Bouchard i Daniele Hantuchove u kojem je Bouchard uspjela svladati iskusnu protivnicu koja se odlično snalazi na ovoj podlozi.

15. nositeljica Carla Suarez Navarro rutinski je odradila posao protiv Shuai Zhang u meču koji je dovršila za samo 52 minute uz svega tri ispuštena gema. Do pobjede u dva seta došla je i Ana Ivanović, no u dosta težem meču protiv iskusne Talijanke Francesce Schiavone koja se nije samo tako predala.

Wimbledon, muški, prvo kolo:
Nick Kyrgios (Australija, WC) - Stephane Robert (Francuska) 7:6(2), 7:6(1), 6:7(6), 6:2
Lleyton Hewitt (Australija) - Michal Przysiezny (Poljska) 6:2, 6:7(14), 6:1, 6:4
Marcel Granollers-Pujol (Španjolska, 30) - Nicolas Mahut (Francuska) 6:4, 7:6(6), 6:7(7), 6:4
Denis Kudla (SAD, Q) - Marsel Ilhan (Turska, Q) 7:6(3), 6:4, 4:6, 7:5
Jerzy Janowicz (Poljska, 15) - Somdev Devvarman (Indija) 4:6, 6:3, 6:3, 3:6, 6:3
Dušan Lajović (Srbija) - Guillermo Garcia-Lopez (Španjolska, 28) 7:6(5), 6:2, 3:6, 3:6, 6:3
Yen-Hsun Lu (Kineski Tajpeh) - Aleksandr Nedovjesov (Kazahstan) 6:4, 4:6, 6:4, 1:6, 6:1
Kei Nishikori (Japan, 10) - Kenny De Schepper (Francuska) 6:4, 7:6(5), 7:5
Santiago Giraldo (Kolumbija) - Daniel Gimeno-Traver (Španjolska) 6:1, 7:5, 6:0
Lukasz Kubot (Poljska) - Jan-Lennard Struff (Njemačka) 7:6(6), 6:4, 6:4
Stan Wawrinka (Švicarska, 5) - Joao Sousa (Portugal) 6:3, 6:4, 6:3
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 14) - Jürgen Melzer (Austrija) 6:1, 3:6, 3:6, 6:2, 6:4
Roger Federer (Švicarska, 4) - Paolo Lorenzi (Italija) 6:1, 6:1, 6:3
Sam Querrey (SAD) - Bradley Klahn (SAD) 6:7(5), 6:4, 6:1, 7:5
Richard Gasquet (Francuska, 13) - James Duckworth (Australija, Q) 6:7(3), 6:3, 3:6, 6:0, 6:1
Lukaš Rosol (Češka) - Benoit Paire (Francuska) 6:3, 3:6, 7:6(5), 6:4
Feliciano Lopez (Španjolska, 19) - Yuichi Sugita (Japan, Q) 7:6(6), 7:6(6), 7:6(7)
Milos Raonic (Kanada, 8) - Matthew Ebden (Australija) 6:2, 6:4, 6:4
Mikhail Kukuškin (Kazahstan) - Dudi Sela (Izrael) 6:4, 6:4, 6:4
Jiri Vesely (Češka, WC) - Victor Estrella (Dominikanska Republika) 5:1, Estrella predaja
Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Martin Klizan (Slovačka) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3
Jack Sock (SAD) - Pierre-Hugues Herbert (Francuska) 6:7(5), 6:2, 7:6(5), 6:4
Gilles Müller (Luksemburg, Q) - Julien Benneteau (Francuska) 6:4, 7:6(6), 7:6(5)
John Isner (SAD, 9) - Daniel Smethurst (Velika Britanija, WC) 7:5, 6:3, 6:4
Gael Monfils (Francuska, 24) - Malek Jaziri (Tunis, LL) 7:6(5), 7:5, 6:4
Jarkko Nieminen (Finska) - Federico Delbonis (Argentina) 6:3, 7:6(3), 7:5
Adrian Mannarino (Francuska) - Pere Riba-Madrid (Španjolska) 6:2, 6:3, 6:4
Simone Bolelli (Italija, LL) - Tatsuma Ito (Japan, Q) 7:5, 7:6(3), 3:6, 7:6(5)
Denis Istomin (Uzbekistan) - Dmitri Tursunov (Rusija, 32) 7:5, 6:4, 3:6, 6:2
Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 22) - Igor Sijsling (Nizozemska) 6:4, 6:4, 6:2
Julian Reister (Njemačka) - Michael Russell (SAD) 6:4, 6:4, 6:7(5), 4:6, 7:5
Tommy Robredo (Španjolska, 23) - Lukaš Lacko (Slovačka) 7:6(5), 1:6, 6:2, 6:4

Wimbledon, žene, prvo kolo:
Irina-Camelia Begu (Rumunjska) - Virginie Razzano (Francuska) 1:6, 6:4, 7:5
Andrea Petkovic (Njemačka, 20) - Katarzyna Piter (Poljska) 6:1, 6:4
Karolina Pliškova (Češka) - Karin Knapp (Italija) 6:7(4), 6:4, 10:8
Alize Cornet (Francuska, 25) - Anna Karolina Schmiedlova (Slovačka) 4:6, 6:4, 6:2
Sabine Lisicki (Njemačka, 19) - Julia Glushko (Izrael) 6:2, 6:1
Timea Bacsinszky (Švicarska, Q) - Sharon Fichman (Kanada) 6:1, 6:3
Agnieszka Radwanska (Poljska, 4) - Cristina-Andreea Mitu (Rumunjska, Q) 6:2, 6:1
Caroline Wozniacki (Danska, 16) - Shahar Peer (Izrael) 6:3, 6:0
Caroline Garcia (Francuska) - Sara Errani (Italija, 14) 2:6, 7:6(3), 7:5
Varvara Lepchenko (SAD) - Tsvetana Pironkova (Bugarska) 6:7(6), 6:2, 6:2
Madison Keys (SAD) - Monica Puig (Portoriko) 6:3, 6:3
Petra Cetkovska (Češka) - Jovana Jakšić (Srbija) 6:2, 4:6, 7:5
Belinda Bencic (Švicarska) - Magdalena Rybarikova (Slovačka) 2:6, 6:3, 6:3
Michelle Larcher de Brito (Portugal, Q) - Svetlana Kuznjecova (Rusija, 28) 3:6, 6:3, 6:1
Maria Šarapova (Rusija, 5) - Samantha Murray (Velika Britanija, WC) 6:1, 6:0
Victoria Duval (SAD, Q) - Sorana Cirstea (Rumunjska, 29) 6:4, 3:6, 6:1
Angelique Kerber (Njemačka, 9) - Urszula Radwanska (Poljska) 6:2, 6:4
Klara Koukalova (Češka, 31) - Taylor Townsend (SAD, WC) 7:5, 6:2
Eugenie Bouchard (Kanada, 13) - Daniela Hantuchova (Slovačka) 7:5, 7:5
Krystina Pliškova (Češka, WC) - Jaroslava Švedova (Kazahstan) 6:3, 4:6, 6:4
Kaia Kanepi (Estonija) - Jelena Janković (Srbija, 7) 6:3, 6:2
Serena Williams (SAD, 1) - Anna Tatišvili (Gruzija) 6:1, 6:2
Jie Zheng (Kina) - Annika Beck (Njemačka) 6:1, 6:3
Carla Suarez Navarro (Španjolska, 15) - Shuai Zhang (Kina) 6:1, 6:2
Kirsten Flipkens (Belgija, 24) - Tamira Paszek (Austrija, Q) 6:4, 6:7(3), 6:2
Silvia Soler-Espinosa (Španjolska, WC) - Olga Govortsova (Bjelorusija) 6:2, 6:3
Ana Ivanović (Srbija, 11) - Francesca Schiavone (Italija) 7:6(6), 6:4
Lesya Tsurenko (Ukrajina, Q) - Dinah Pfizenmaier (Njemačka) 6:3, 6:0
Simona Halep (Rumunjska, 3) - Teliana Pereira (Brazil) 6:2, 6:2
Chanelle Scheepers (Južnoafrička Republika) - Christina McHale (SAD) 6:3, 6:3
Alison Riske (SAD) - Anastasia Pavljučenkova (Rusija, 26) 4:6, 7:5, 6:1
Camila Giorgi (Italija) - Alexandra Cadantu (Rumunjska) 6:1, 7:6(5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2014. u 17:39
    Cilic osvaja ove godine Wimbledon
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2014. u 09:30
    Nole uzima ovaj GS
    Obrisan korisnik