Zimski sportovi

Crosby MVP, Rask osvojio Vezinu

Željka Jurkas • srijeda, 25.06.2014.
Crosby MVP, Rask osvojio Vezinu

Dodjeljivanjem nagrada u Las Vegasu, NHL je stavila posljednji pečat na sezonu 2013./14. Prvaci, Los Angeles Kingsi svratili su sa Stanleyjem i uveličali proslavu koja je još jednom sažela proteklu sezonu i nagradila najbolje pojedince. Vjerojatno najveće iznenađenje je bilo pobjeda Ducksovog Boba Murraya u kategoriji najboljeg GM-a, a Patrice Bergeron i Sidney Crosby su otišli kući s po tri pobjede...

Za službeni završetak jedne i početak priprema za novu sezonu, najbolji pojedinci u izboru samih igrača, novinara (PHWA) i GM-ova momčadi skupili su po peti puta na ceremoniji proglašenja najboljih u Las Vegasu. I dok su za neke trofeje novi vlasnici bili poznati na temelju uspjeha na kraju sezone, njih 12 dodijeljeno je tijekom dva sata.

Uz nagrade najboljima, otkriven je i pobjednik EA Sports NHL 15 naslovnice. U borbi P.K. Subbana; prošlogodišnjeg osvajača Norrisa zahvaljujući kojem je „osvojio“ ulogu backstage novinara na dodjeli, i Bergerona, Bostonov centar je odnio svoju treću pobjedu večeri.

Dodjela je započela i završila pobjedom Pittsburghovog kapetana Crosbyja. Hat trick nagrada započeo je na kraju regularnog dijela sezone kada je kao najproduktivniji igrač sa 104 boda završio prvi na ljestvici te osigurao Art Ross trofej. Ted Lindsey Award, nagrada koju igrači dodjeljuju najistaknutijem igraču sezone, proglašena je prva, a Hart Memorial trofej, priznanje službenom MVP-u sezone dodijeljen je posljednji. U konkurenciji još dva kapetana, Ryana Getzlafa i Claude Girouxa, pobijedio je sa 128 od mogućih 137 glasova za prvo mjesto. Ovo je drugi puta u karijeri da osvaja sva tri trofeja (prvi puta je bilo sezone 2006./07.) te druga godina u nizu da osvaja Ted Lindsay Award. U godinama između dva osvajanja samo je momčadski kolega Jevegenij Malkin ponovio ovakav uspjeh i osvojio sva tri trofeja u sezoni 2011./12.

“Prvo još jednom čestitam Ryanu i Claudu. Hvala svima koji su me izabrali, hvala mojim suigračima, hvala cijeloj organizaciji Penguinsa i našim navijačima. Hvala na potpori. I hvala mojoj obitelji koja su dio ove nagrade. Zahvalan sam na svemu što ste žrtvovali da bih svaki dan mogao igrati igru koju volim. Još jednom čestitam L.A. Kingsima i svim nominiranim i pobjednicima večeras“, zaključio je Crosby.

U zanimljivoj prezentaciji Cuba Golding Jr.-a dodijeljene su nagrade za najistaknutije vođe, kako na ledu, tako i van njega te za igrače koji su svojim ponašanjem najbolje utjelovili ustrajnost i posvećenost hokeju te upotpunili život zajednice čiji su dio. NHL Foundation Player Award je otišao Bergeronu, Mark Messier Leadership Award osvojio je kapetan prvaka Dustin Brown, a King Clancy Memorial trofej kapetan Edmonton Oilersa Andrew Ference.

Dominic Moore, koji je propustio sezonu 2012./13. zbog smrti svoje žene i osnovao The Katie Moore Foundation osvojio je Masterton trofej, a preuzeo ga je od Richa Peverlyja koji se ove sezone srušio na klupi za vrijeme utakmice Dallasa i St. Louisa nakon čega je podvrgnut operaciji srca.

Kuća slavnih

17. studenog ove godine u Hokejsku kuću slavnih bit će primljeni vratar Dominik Hašek, branič Rob Blake, napadači Peter Forsberg i Mike Modano, trener Pat Burns te sudac Bill McCreary, odlučeno je prošlog vikenda u Torontu.

U konkurenciji Anžea Kopitara i Jonathana Toewsa, Bergeron je uvjerljivo odnio pobjedu za Frank J. Selke trofej koji se dodjeljuje najboljem defenzivnom napadaču. Ovo je drugi puta u karijeri da je osvojio ovu titulu.

Duncan Keith, branič Chicago Blackhawksa osvojio je svoj drugi James Norris Memorial trofej u pet godina pobijedivši dva kapetana - Zdena Charu i Shea Webera.

Igrači i vodstvo Colorado Avalanchea bili su nominirani u četiri kategorije i pobijedili u njih tri. Ryan O'Reilly osvojio je Lady Byng Memorial trofej, Nathan MacKinnon, kao najmlađi igrač u povijesti, uzeo je titulu najboljeg rookija sezone s Calder Memorial trofejom, a trener Patrick Roy, isto rookie na svom položaju, osvojio je Jack Adams Award pobijedivši Jona Coopera i Mikea Babcocka. Iako pobjednik naslova najboljeg trenera nije iznenađujuć obzirom da medijsku eksponiranost i iznenađenje koje je Colorado napravio ove sezone, zanimljiva je činjenica da su svi osim dva trenera bili spomenuti na glasačkim listićima. Jedina dva koja nisu našla mjesto na niti jednom od 95 listića su dvojica koji su vodili momčadi u Stanley Cup finalu ove godine - Darryl Sutter i Alain Vigneault.

Četvrti trofej koji je promakao članovima Colorada, točnije vrataru Semjonu Varlamovu, Vezina, otišao je u ruke Bostonovom Tuukki Rasku:“Ovo je velika čast. Još uvijek sam u blagom šoku, pa ne mogu odgovarati na pitanja. Toliko je puno odličnih vratara u NHL-u da bi lako desetorica mogla ovdje stajati. Izabrali su mene i to je velika čast.“

Druga nagrada namijenjena vratarima, William M. Jennings trofej otišla je Jonathanu Quicku, no on nije bio prisutan zbog operacije zgloba kojoj je podvrgnut taj dan ujutro.

Rijetko iznenađenje večeri donijela je pobjeda Ducksovog GM-a Murraya u konkurenciji Marca Bergevina (Montreal Canadiens) i Deana Lombardija (L.A. Kings).

Kapetan Washingtona Alex Ovečkin primio je Maurice „Rocket“ Richard trofej zahvaljujući 51 golu u regularnoj sezoni. Ovo je druga sezona u nizu i ukupno četvrta da osvaja ovu nagradu.

Uz pobjednike trofeja proglašena su i dvije All-Star momčadi sezone, a svi imenovani igrači su sudjelovali na Olimpijskim igrama. Spomenimo i da je dan ranije, u ponedjeljak u Vancouveru održana gala večer na kojoj je Hockey Canada podijelila prstenje članovima muške i ženske reprezentacije koje su obranile olimpijsko zlato u Sočiju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!