Zimski sportovi

Draft u Philadelphiji bez velikih zvijezda

Željka Jurkas • petak, 27.06.2014.
Draft u Philadelphiji bez velikih zvijezda

S prvim krugom danas, u petak navečer i ostalih šest kroz cijelu subotu, 52. NHL-ov Entry Draft održat će se u Wells Fargo Centru u Philadelphiji. Trideset momčadi izabrat će 210 igrača rođenih do 15. rujna 1996. u sedam krugova. Trenutno prvi izbor i dalje drže Florida Panthersi koji su ga osvojili na lutriji, no obzirom na glasine koje kruže, zadnji sati prije Drafta bi mogli biti puni trgovine...

Već na prvi pogled ovogodišnji Draft je slabiji nego smo navikli zadnjih godina. Nema igrača (ili dva) koji su digli veliku medijsku prašinu, za koje se predviđa da će biti buduće zvijezde i oko kojih se može izgraditi momčad. No, unatoč tome izboru ne nedostaje prije svega solidnih napadača. Većina igrača za koje se predviđa da će biti izabrani u prvom krugu već igraju u Sjevernoj Americi, što nije bilo pravilo u dosadašnjim Draftovima. Kanađani predvode godište, kako brojčano, tako i kvalitetom te prema nekim predviđanjima moguće je da zauzmu osam od prvih deset mjesta.

Europljane i ove godine, u trendu koji je u porastu, predvode Šveđani, no igrač za kojeg se predviđa da će najprije otići je Nijemac Leon Draisaitl koji bi mogao i iznenaditi u prvih pet. Draisaitl je kao playmaker zadnje dvije godine proveo u Princ Albert Raidersima u WHL-u. Blizu njemu je još jedan napadač, desno krilo William Nylander koji je prošle sezone igrao za čak tri kluba u Švedskoj. On, kao i Finac Kasperi Kapanen (obojica sinovi bivših NHL-ovaca) koji je prema Central Scoutingu rangiran kao prvi europski klizač, žele ili doći direktno u NHL ili ostati u svojim matičnim klubovima, nisu zainteresirani za unaprjeđivanje u juniorskim ligama Sjeverne Amerike.

Najviše-rangirani Rus je lijevo krilo Ivan Barbašev, koji je zadnje dvije godine član Moncton Wildcatsa (QMJHL), a slijedi ga Nikita Šerbak, član Saskatoon Bladesa. Jedini Rus u predviđenih prvih 30 koji igra u Europi je Vladislav Kamenev, član KHL prvaka Metallurg Magnitogorska.

Amerikanci bi prvi puta nakon tri godine mogli proći bez izbora u top 10. Njihovi najviše-rangirani igrači su krila, veliki Alex Tuch i Sonny Milano.

Najbolji od najboljih, kako u obrani tako i u napadu trebali bi biti Kanađani. Dvojbe se vode tko će otići kao prvi izbor – da li veliki branič Aaron Ekblad ili centar Sam Reinhart. Uz njih u borbi za prvo mjesto još se ističu Sam Bennett i Michael Dal Colle.

Obzirom na nepostojanje definiranog broja 1, prvi izbor na Draftu će svakako uvelike ovisiti o tome koja momčad bude birala. Panthersi će gotovo sigurno željeti poboljšati obranu i time će Ekbald, koji je fizički dominirao u OHL-u, postati prvi izbor. Ukoliko izbor ode u ruke nekom drugom GM-u, šanse se uvelike prebacuju na stranu napadača, točnije Reinharta.

Sigurno je jedino da naročito ove godine nitko ne očekuje trenutni učinak Drafta. Sve izabrane igrače uglavnom čeka još nekoliko godina rada i stasanja u manjim ligama prije nego eventualno budu pozvani u NHL. Iznimke bi kao i uvijek trebali biti prvoodabrani igrači koji bi kroz manje uloge trebali početi skupljati vrijedno iskustvo.

Konačno rangiranje prema ISS-u možete naći ovdje, a predviđanja The Hockey Newsa u tzv. Ultimate draft ranking ovdje. Raspored izbora, zajedno s objašnjenjima možete pogledati na stranicama TSN-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!