Zimski sportovi

Panthersi izabrali Ekblada kao prvi izbor

Željka Jurkas • subota, 28.06.2014.
Panthersi izabrali Ekblada kao prvi izbor

Prvi dan i prvi krug NHL-ovog Drafta održan je sinoć u Philadelphiji. Florida Panthersi su unatoč ponudama odlučili zadržati prvi izbor i po prvi puta nakon 2006. prvi izbor Drafta bio je branič. Unutar prve petorice nije bilo iznenađenja, a dva velika tradea, jedan prije i jedan za vrijeme Drafta odjeknula su Ligom...

Par sati prije početka Drafta Vancouver Canucksi su odlučili riješiti nedoumicu zvanu Ryan Kesler. Igrač koji je na prijelaznom roku izrazio želju za odlaskom, neće daleko seliti. Anaheim Ducksi su put Vancouvera poslali Nicka Bonina, Lucu Sbisu te 24. i 85. izbor ovogodišnjeg Drafta, a uz Keslera su dobili ovogodišnji Vancouverov izbor u trećem krugu.

Do zadnjeg trena čekalo se hoće li GM Panthersa ipak prihvatiti jednu od navodnih desetak ponuda za prvi izbor, da bi na kraju na podiju s dramatičnom pauzom izabrao Aarona Ekblada. Ovaj 18-godišnjak koji inače reagira kao da ga ništa ne može iznenaditi, ostao je na tren u šoku i neizvjesnosti, ali se brzo pribrao i s osmjehom prihvatio svoj novi dres za koji očekuje da će nositi već iduće sezone:“Od početka govorim da imam samopouzdanja i da vjerujem u sebe. Mislim da ako osoba nema te kvalitete, automatski se stavlja u negativnu poziciju. Vjerujem da ako naporno radim ovo ljeto, iduće sezone mogu ostvariti učinak u NHL-u. Naravno, trebat ću puno pomoći i postojat će krivulja učenja, ali vjerujem u sebe.“

Kao drugi izbor Buffalo Sabresi su uzeli centra Sama Reinharta, a na trećem mjestu u izboru Edmonton Oilersa završio je Nijemac Leon Draisaitl. Time je Draisaitl postao najviše-rangirani Nijemac na Draftu u povijesti (do sada je to bio Marcel Goc kao 20. izbor San Josea 2001.), a Oilersi ga planiraju ostaviti jednu sezonu u WHL-u.

Sam Bennett otišao je u Calgary Flamese, a prvu petoricu zaokružio je Michael Dal Colle odlaskom u New York Islanderse. Islandersi su od Tampe dobili 28. izbor (za njihov 34. i 57.) i izabrali Joshuu Ho-Sanga, desno krilo oko kojeg su se vodile velike rasprave, i to ne toliko vezane za talent, već ponašanje. Canucksi su birali šesti i odabrali Jakea Virtanena, a nakon toga u bivšem Ducksovom izboru kao 24. uzeli Jareda McCanna.

Velikih iznenađenja u prvih deset nije bilo, a Nikolaj Ehlers, koji je kao deveti izbor otišao u Winnipeg Jetse, postao je drugi najviše-rangirani Danac na Draftu.

Toronto Maple Leafsi izabrali su Šveđanina Williama Nylandera, jednog od četvorice izabranih u prvih 30 na ovogodišnjem Draftu čiji očevi su igrali u NHL-u. Ostala trojica su Reinhart, Brendan Perlini i Kasperi Kapanen koji je unatoč predviđanjima da biti izabran u prvoj polovici prvoga kruga, dočekao Pittsburgh Penguinse na 22. mjestu. Penguinsi su osim izbora, na Draftu potvrdili i dogovorili detalje s Predatorsima oko zamjene Jamesa Neala za Patrica Hornqvista i Nicka Spalinga.

Perlini je otišao u Arizonu kao 12. izbor Coyotesa koji su na ovime službeno promijenili ime iz Phoenix Coyotes u Arizona Coyotes.

Tampa Bay Lightning prije samoga Drafta dala je svoj izbor u drugome krugu Canucksima za Jasona Garrison. A njihov izboru na 19. mjestu prvoga kruga bio je Anthony DeAngelo.

Domaćini Philadelphia Flyersi, koji su bili najglasniji u želji za prvim izborom, izabrali su jednog od šestorice braniča koji su upali u prvi krug, WHL-ovog Travisa Sanheima. Pomalo je ironično da su dva rivala, Flyersi i Penguinsi izabrali igrače koji kao svoj najdraži klub navode upravo svoje buduće najveće protivnike.

Svega dvojica Rusa izabrana su jučer, i to tek pred kraj Drafta - Nikita Šerbak je otišao u Montreal Canadiense, a Nikolaj Goldobin u San Jose Sharkse. Ivan Barbašev, za kojeg se predviđalo da će biti izabran u prvom dijelu prvoga kruga, nije izabran u prvih 30.

Niti jedan vratar nije izabran u prvih 30, a kao posljednja momčad birali su New Jersey Devilsi kojima je originalno ovaj izbor trebao biti oduzet.

Po običaju, publika je i ove godine bila na visini zadatka kada dođe do zviždanja povjerenika lige Garyja Bettmana, a on sam, već naviknut na scenarij se u par navrata pokušao našaliti upitavši ih nije li ovo grad bratske ljubavi te izjavom:“Volim vašu strast.“ Uglavnom su sve momčadi zaradile zvižduke, ali ipak s posebnim žarom su dočekani Penguinsi i Boston Bruinsi.

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!