Ostali sportovi

Goran Lesjak na prestižnoj i zahtjevnoj Western States 100-Mile Endurance Run utrci

Sportnet • subota, 28.06.2014.
Goran Lesjak na prestižnoj i zahtjevnoj Western States 100-Mile Endurance Run utrci

Danas se u Kaliforniji, SAD, održava prestižna trail utrka na sto milja (161,2 km), Western States 100-Mile Endurance Run, a na kojoj će po prvi puta nastupiti i hrvatski predstavnik, naš najbolji trail & treking trkač Goran Lesjak.

Western States 100-Mile Endurance Run najstarija je svjetska trail utrka, ali definitivno i jedna od najprestižniji. Kako biste nastupili na ovoj utrci, uz vrhunske rezultate s drugih utrka, morate imate i malo sreće je se natjecatelji biraju sistemom lutrije. Hrvatski predstavnik Goran Lesjak dobio je pozivno pismo i direktno upao na utrku, što samo ide u prilog njegovim dosadašnjim rezultatima.

Tko je Goran Lesjak? Izvan trkačko-trekerskih krugova rijetko tko je čuo za četrdesetogodišnjeg profesora biologije i kemije koji svaki slobodan trenutak provodi trenirajući po Samoborskom gorju ili uživajući u prirodi s obitelji. Svoju trkačku karijeru započeo je još davne 1986. godine, ali životopisu svakako dodaje i visokogorsko planinarenje i alpinizam. Pobjednik je hrvatske Treking lige 2011. i 2013. godine, a 2011. pobjeđuje i u Cascadia trail trophy ligi. Posljednje tri godine pobjednik je utrke Velebit ultra trail 100 km, dok najbolji međunarodni rezultat postiže u kolovozu 2013. kada je nastupio je utrci Ultra-Trail du Mont-Blanc (168 km) ušavši među TOP50!

Prije odlaska na utrku, Lesjak je iznio svoje posljednje dojmove. Kako se priprema za utrku, kako se osjeća i što očekuje.

"Jako sam uzbuđen. Zbog kraja školske godine pripreme su prilično vremenski ograničene i da mi nema Sonje, moje glavne potpore, ne znam kako bih se stigao pripremiti," istaknuo je najbolji hrvatski trail & treking trkač.

Slika 2 od 2.

S obzirom da kod nas trail trčanje nema tu dimenziju i popularnost kao neki drugi sportovi, koliko je bilo teško doći do sponzora? Ipak je ova utrka na drugom kraju svijeta i troškovi su sigurni veliki?

"Troškovi su jako veliki i vrlo je teško naći sponzore i donatore. Ipak sam, srećom, dobar dio troškova uspio riješiti zahvaljujući divnim ljudima, sponzorima i donatorima. Jedan dio troškova sam morao pokriti osobno."

Kako su tekle pripreme, jesi li zadovoljan dosad odrađenim utrkama i treninzima?

"Pripreme su tekle uglavnom dobro, osobito u prvom dijelu godine. Nakon odlično odrađene trke na 105 km u kojoj sam imao niz pehova i jedan vrlo neugodan pad, kroz sljedećih mjesec dana imao sam dosta loš period što se tiče treninga jer sam osjećao posljedice pada. Zadnji tjedni su opet odrađeni odlično."

Osim kondicijskih priprema i treninga, igra li prehrana posebnu ulogu u pripremi za ovakva i slična natjecanja? Postoji li neka tajna vrhunskih sportaša?

"Prehrana je jedan od ključnih dijelova uspjeha. Moja se sastoji od puno voća, povrća, meda i ostale domaće hrane. Od dodataka prehrani redovito uzimam matičnu mliječ u pastilama sa C vitaminom, kompleks B vitamine, herbalife24 sportske dodatke prehrani. Tajna je u upornosti i dosljednosti kada je i pitanju rad, treniranje i prehrana, ali i redoviti odmor kako fizički, tako mentalni i psihički."

Slika 1 od 1.

Western States 100-Mile Endurance Run – koliko je zapravo jaka ova utrka na svjetskom nivou? Kakva je konkurencija?

"Radi se o jednoj od najprestižnijih svjetskih utrka, a ujedno je i najstarija trka na 100 milja u svijetu. Trka je dio Ultra Trail World Toura pa je i konkurencija vrlo jaka."

Utrka starta 28. lipnja u Squaw Valley u blizini Olimpijskog centra (ZOI 1960.) i završava u 161 km udaljenom Auburnu. Sanjaš li o nekom posebnom rezultatu? Što zapravo očekuješ od utrke?

"Prije svega želim završiti trku jer su uvjeti na trci vrlo teški zbog vrlo visoke temperature a taj dio nisam mogao utrenirati zbog vremenskih uvjeta koji su vladali ovog proljeća kod nas. Fizički sam spreman za rezultat oko 20 sati i s time bih bio presretan, no uvijek je na takvim trkama moguće i bolje, ali lošije. Najvažnija stvar je da trku završim zdrav i bez ozljede."

Goranu smo zaželjeli sreću, lak korak i dobru utrku, utrku koju mnogi upravo u ovim trenucima budno prate na službenim stranicama utrke Western States 100-Mile Endurance Run.

Više o Goranu Lesjaku i trkačkim pripremama saznajte na njegovim službenim stranicama na www.goranlesjak.com ili na njegovoj Facebook stranici. S obzirom na dosadašnje rezultate, sigurni smo da ćemo o Goranovim trkačim uspjesima još pisati. Do izvješća iz Amerike...

Autor: Sandra Bortek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!