Rukomet

Hrvatske juniorke svjetsku smotru otvorile pobjedom nad Urugvajem

Iz Dugog Sela:Zvonka Keliš • subota, 28.06.2014.
Hrvatske juniorke svjetsku smotru otvorile pobjedom nad Urugvajem

Hrvatske juniorke krenule su u borbu za što bolji rezultat na Svjetskom juniorskom prvenstvu čiji je domaćin upravo Hrvatska. Na domaćem su terenu dvorane u Dugom Selu snage odmjerile s juniorkama Urugvaja te su u drugome poluvremenu ubrzale ritam za sigurno konačno slavlje 27:14.

Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija ove je subote posljednjim susretom dana s Urugvajem u Dugome Selu, točnije, skupini A, započela svoj nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu čiji je domaćin Hrvatska, odnosno njena četiri grada, Dugo Selo, Koprivnica, Zagreb i Čakovec. Hrvatice su tako pred domaćom publikom krenule u borbu za što bolji rezultat na domaćem prvenstvu i pred svojim navijačima.

Izbornik juniorki Neven Hrupec na teren je poslao kapetanicu Ivanu Kapitanović među vratnice, dok su se u prvoj obrani u susretu našle Paula Posavec, Ivana Dežić, Ines Domjan, Ana Debelić, Ćamila Miličević te Josipa Mamić.

Hrupec želi bolju igru Hrvatica

Netom nakon pobjede svojih rukometašice izbornik Hrupec nije bio pretjerano zadovoljan: "Nismo ispoštovali ništa što smo se dogovorili. Urugvaj je ekipa koja je ispod našeg nivoa i znali smo da nas čeka 3-3 obrana, a cure nisu znale što bi. Bila je prisutna velika nervoza i radili su se veliki nerezonski šutevi, doveli smo se u situaciju da od ove ekipe gubimo, dok smo trebali imati veće vodstvo već u prvom poluvremenu. Cure su bolje odreagirale u drugom dijelu te se nadam da su sada napokon probile taj led",kazao je Hrupec te najavio nadolazeći dvoboj s Kazahstanom u ponedjeljak također u večernjem terminu: "Kvalitetniji smo od Kazahstana sigurno i trebali bi imati barem deset pogodaka prednosti, a nadam se da ćemo na taj način i odigrati."

Prvi napadu u susretu ne koristi nijedna ekipa, no za prvi pogodak u dvoboju zaslužna biva igračica Urugvaja Alejandra Scarrono. Ubrzo se Urugvaj sigurno odvojio od Hrvatica koje ne ulaze dobro u ogled prvoga kola. Trebalo je izabranicama Nevena Hrupeca neko vrijeme za uigravanje te se do šeste minute uspijevaju razbuditi za izjednačenje 3:3. Iako se njihove suparnice nedugo zatim ponovno odvajaju hrvatske juniorke sigurno su na putu do novog poravnanja rezultata nakon čega kreće velika borba sve do odlaska na odmor.

Mreže su tada dugo mirovale, bilo je tu mnogo pogrešaka na obje strane, a svoj doprinos dale su i vratarke na obje strane, kako Kapitanović tako i Urugvajka Paola Santos. Post šest minuta prije kraja prvoga dijela prekida Ana Berasain, dok njena suigračica Rossina Rosas s linije sedam metara postavlja urugvajskih +3. Razigrala se potom Domjan, sigurna je i dalje Kapitanović i Hrvatice su vrlo brzo na novih minus jedan (8:9) koje čuvaju do isteka 30. minute (10:11).

Mnogo bolje Hrvatice ulaze u nastavak susreta te preko Mićijević i Valentine Blažević uspijevaju osigurati novo izjednačenje, ali i prvo hrvatsko vodstvo u susretu (12:11). Nakon desetak minuta u nastavku Hrvatska konačno ubrzava ritam te se polako, ali sigurno odvaja od suparničke ekipe (21:13). Do samoga kraja stečeno vodstvo hrvatske juniorke više ne ispuštaju te slave s uvjerljivih 27:14.

Najefikasnija u redovima Hrvatske bila je Ivana Dežić sa sedam pogodaka, njih četiri dodale su Ines Domjan i Paula Posavec. Ivana Kapitanović i Gabrijela Bešen sakupile su zajedno 20 obrana, dok su urugvajske vratarke Cecilia Albarenga, Paola Santos i Agustina Modernell obranile ukupno devet lopti. Najbolja kod Urugvaja bila je Martina Barreiro s četiri gola.

Svjetsko juniorsko prvenstvo, Hrvatska, 1. kolo:

Skupina A:
Norveška – Češka 31:18 (14:10)
Koreja – Kazahstan 48:26 (22:14)
Hrvatska - Urugvaj 27:14 (10:11)

Skupina B:
Danska – Angola 34:30 (15:12)
Nizozemska – Argentina 25:23 (16:13)
Njemačka – Srbija 26:20 (16:10)

Skupina C:
Mađarska – Japan 37:19 (20:10)
Francuska – Portugal 29:16 (12:7)
Švedska – Kongo 23:15 (12:7)

Skupina D:
Rusija – Brazil 35:19 (13:10)
Rumunjska – Tunis 35:22 (20:8)
Slovenija – Kina 29:23 (13:11)

Foto: Jozo Čabraja

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2014. u 00:19
    Odlično, samo tako dalje!
    Obrisan korisnik