Zimski sportovi

Lemieux prvi, a Barbašev treći izbor drugoga kruga

Željka Jurkas • nedjelja, 29.06.2014.
Lemieux prvi, a Barbašev treći izbor drugoga kruga

NHL Draft 2014. završio je u subotu u Philadelphiji. U drugome krugu najtraženiji su bili vratari, momčadi su uglavnom zamjenjivale raspored izbora, a sveukupno u godištu ima poveći broj igrača koji u obitelji imaju člana koji je ili igrao u NHL-u ili izabran na Draftu...

Drugoga dana NHL Drafta u Philadelphiji održano je šest krugova (2.-7.) i trideset momčadi odabralo je još 180 igrača koje će dodati u svoj razvojni program. Najviše pickova su imali ovogodišnji prvaci Los Angeles Kingsi i St. Louis Bluesi (deset), a najmanje, čak upola manje Boston Bruinsi, Anaheim Ducksi, Pittsburgh Penguinsi i Ottawa Senatorsi.

U drugi krug ušla su neka imena za koja se očekivalo da će zasigurno otići oko sredine prvoga kruga, pa su tako Buffalo Sabresi s prvim izborom uzeli Brendana Lemieuxa, a Bluesi Rusa Ivana Barbaševa. Nakon što prvoga dana nije odabran niti jedan vratar u drugome krugu su otišla petorica, a sve je započeo GM Calgary Flamesa koji je odabrao Masona McDonalda. McDonald je na finalnom popisu vratara prije Drafta završio na drugom mjestu, iza Thatchera Demka, pa je ovo bilo blago iznenađenje; no Demko nije dugo čekao, već dva izbora kasnije pokupili su ga Vancouver Canucksi.

Obzirom da je liga dan prije Drafta izbacila konačan broj salary capa za iduću sezonu, nekoliko momčadi se našlo u prekoračenju i očekivalo se da ćemo vidjeti puno više transfera, no blizina datuma omogućenog razgovora s potencijalnim slobodnim igračima i 1. srpanj, kada se otvara tržište, je očito djelovalo na spremnost GM-ova da potvrde ikakve dogovore, iako i dalje ostaje dojam da su svi stalno pričali i pregovarali.

Osim zamjena redoslijeda izbora kojim su neke momčadi ciljale pojedine igrače, Toronto Maple Leafsi su poslali Carla Gunnarssona u St. Louis, a dobili Romana Polaka; a Chicago Blackhawksi su u zamjenu za Brandona Bolliga od Calgaryja dobili njihov 83. izbor (koji je originalno bio Pittsburghov).

Očekivano najviše igrača izabranih na Draftu je s kanadskom putovnicom, a slijede ih Amerikanci. Šveđani su treći s 27 odabranih, a nakon njih Rusi s 13 igrača, najviše u zadnjih osam godina. Washington Capitalsi su s izborom u trećem krugu uzeli Nathana Walkera, prvog igrača koji je odrastao u Australiji (rođen je u Velikoj Britaniji) i izabran u NHL.

Iz svih organizacija diljem Lige dolaze pozitivni komentari na ovogodišnji Draft, i kao i uvijek svi tvrde da su zadovoljni. Realni učinak bit će vidljiv tek kroz par godina, a od svih odabranih tek šačica igrača koji su izabrani u prvome krugu imat će priliku na pripremama prije sezone pokazati mogu li izboriti za start u NHL-u.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!