Tenis

Dimitrov izbacio branitelja naslova Murraya, Raonic australsku senzaciju

Ante Zovko • srijeda, 02.07.2014.
Dimitrov izbacio branitelja naslova Murraya, Raonic australsku senzaciju
Foto: EPA

Andy Murray oprostio se od sna o obrani naslova pobjednika Wimbledona glatkim porazom od Igora Dimitrova u četvrtfinalu. Roger Federer poboljšao je svoj međusobni omjer sa Stanom Wawrinkom te izborio polufinalni ogled s Milosom Raonicem, koji je izbacio tinejdžera odgovornog za poraz Rafaela Nadala u osmini finala. Kanađanka Eugenie Bouchard i Rumunjka Simona Halep bile su u četvrtfinalu bolje od svojih njemačkih suparnica.

Bugarin Igor Dimitrov potpuno je nadigrao Murraya sa 6:1, 7:6(4), 6:2 i stigao do svojeg prvog Grand Slam polufinala. Baby Federer imao je deset asova, 32 winnera i 18 neprisiljenih pogrešaka te pet puta slomio servis Škotu koji je imao više neprisiljenih pogrešaka (37) nego winnera (24). Tome je dodao pet dvostrukih pogrešaka.

Tako je poslije dva sata i jedne minute završen Murrayev niz u Wimbledonu od 17 mečeva kad se računa njegov trijumf na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Murray je rekao da njegova dosadašnja izdanja na ovogodišnjem Wimbledonu nisu naslućivala ovako loš meč za njega: "Dobro sam podnosio pritisak. Počeo sam turnir dobro i igrao dobar tenis. Ovo je samo bio loš dan. Napravio sam mnogo pogrešaka, neprisiljenih pogrešaka i onda počeo pokušavati neke stvari koje ovaj put jednostavno nisu funkcionirale."

Dimitrov, koji je prvi put na Grand Slam turniru pobijedio Top 10 igrača, u polufinalu se susreće s prvopostavljenim Novakom Đokovićem nakon njegova preokreta u pet setova protiv Marina Čilića.

Roger Federer ušao je u svoje 35. Grand Slam polufinale pobjedom protiv sunarodnjaka Stana Wawrinke u četiri seta (3:6, 7:6(5), 6:4, 6:4). Prvi set bio je Federerov prvi koji je izgubio na ovogodišnjem Wimbledonu u lovu na rekordnu osmu titulu. Osim toga, Wawrinka je postao prvi protivnik koji mu je slomio servis na turniru. Pobijedio je poslije pete meč-lopte na svojem servisu. Sada je Federerov omjer protiv Wawrinke 14-2, a na Grand Slam razini 4-0.

Prepreka Federeru za finale bit će Milos Raonic, kojem je pripao dvoboj velikih nada svjetskog tenisa protiv 19-godišnjeg Nicka Kyrgiosa, koji je u osmini finala šokirao Rafaela Nadala.

Poslije borbe u četiri seta, Raonic, kojeg trenira Ivan Ljubičić, postao je prvi Kanađanin u polufinalu Wimbledona nakon 106 godina. Raonic se, kao i obično, uvelike oslonio na svoj servis te ubacio 39 asova. Posljednji je bio na četvrtoj meč- lopti. Kyrgios nije uspio nadmašiti pothvat Gorana Ivaniševića kao najniže rangirani tenisač koji je došao do polufinala u Londonu. Ivanišević je 2001. na putu do svojeg jedinog naslova bio 125. igrač svijeta, a Kyrgios je došao na Wimbledon kao 144.

Kod tenisačica, polufinalni ogled izborile su Kanađanka Eugenie Bouchard i Rumunjka Simona Halep. Bouchard se plasirala u treće uzastopno polufinale Grand Slam turnira izbacivši Angelique Kerber sa 6:3, 6:4. Njemica je u utorak iznenadila Mariju Šarapovu. Halep je svladala Njemicu Sabine Lisicki sa 6:4, 6:0 osvojivši posljednjih 11 gemova.

20-godišnja Bouchard je jedine komplikacije doživjela kod 3:3 u prvom setu. Spasila je četiri break-lopte, zatim oduzela servis u sljedećem gemu i preuzela kontrolu u meču. Halep je bila u zaostatku 1:4 u prvom setu, a onda je osvojila sve ostale igre.

U drugom ženskom polufinalu sastaju se Čehinje Petra Kvitova i Lucie Šafarova.

Wimbledon, četvrtfinale (M):
Dimitrov (Bugarska, 11) - Murray (Velika Britanija, 3) 6:1, 7:6(4) 6:2
Federer (Švicarska, 4) - Wawrinka (Švicarska, 5) 3:6, 7:6(5), 6:4, 6:4
Raonic (Kanada, 8) - Kyrgios (Australija) 6:7(4), 6:2, 6:4, 7:6(4)

Wimbledon, četvrtfinale (Ž):
Halep (Rumunjska, 3) - Lisicki (Njemačka, 19) 6:4, 6:0
Bouchard (Kanada, 13) - Kerber (Njemačka, 9) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!