Zimski sportovi

Momčadi centralne divizije pobjednici prvog dana free agencyja

Željka Jurkas • četvrtak, 03.07.2014.
Momčadi centralne divizije pobjednici prvog dana free agencyja

Ako je prošla sezona pokazala da je Zapad NHL-a dominantniji i jači od Istoka u gotovo svakom pogledu, predstojeće sezone momčadi Istoka će s privremenim olakšanjem gledati kako se, prije svega u centralnoj diviziji, vode krvave borbe za ulazak u doigravanje. Barem prema onome kako trenutno stoje na papiru. Zapad je postao jači i divlji nego ikada. Na Istoku dobar posao su obavili Tampa, Buffalo te iznenađujuće Pittsburgh...

Najzaposleniji dan NHL-a van sezone niti ove godine nije razočarao. Pet minuta nakon što je sat otkucao podne na istočnoj obali Sjeverne Amerike obavijesti o prvim potpisivanjima počela su stizati. Sve su započeli Montreal Canadiensi potpisavši Mannyja Malhotru, a par minuta nakon njih Pittsburgh je objavio prvo iznenađenje free agent frenzyja - Christian Ehrhoff odlučio je prihvatiti puno manje od onoga što je originalno tražio i svoje više nego potrebne usluge ustupio poroznoj obrani Penguinsa na godinu dana za svega 4 milijuna dolara. Ovaj potez dočekan je više nego pozitivno u momčadi Pensa unatoč problemima s cap hitom te možda nagovješćuje potencijalne transfere tijekom ljeta (Rob Scuderi, Paul Martin). Zasad novi GM Jim Rutherford, koji je uz tradicionalno potpisivanje nekolicine AHL igrača doveo drugog vratara Thomasa Greissa i Blakea Comeaua te ponovio ugovor s Marcelom Gocom, naglašava da o transferima trenutno ne razmišlja (kao niti potpisivanju top 6 krila), ali i da momčad za doigravanje ne mora biti spremna u ovom trenu.

Pensi su izgubili dio igrača, a najviše u obrani iz koje su otišli Matt Niskanen, Brooks Orpik te Deryk Engelland. Barem dva, ako ne sva tri nova ugovora koje su ovi igrači potpisali podiglo je puno prašine, i to ne nužno u pozitivnom smislu. Niskanen je najduže od svih glavnih slobodnih igrača ostao bez kluba te je tek u petom satu objavljeno da su u dvoboju dostojnom aukcijskih kuća pobijedili Washington Capitalsi. Možda je svemu pomogao i Orpik (a sigurno je i njegov stari trener) koji je sat prije za isti klub potpisao petogodišnji ugovor u vrijednosti od 27.5 milijuna dolara. Malo je reći da je taj ugovor dočekan s velikim upitnicima i negodovanjem. Novi GM Brian MacLellan (koji je izjavio da ga nitko neće iskoristiti) zasigurno ima svoje razloge, ali nitko tko je gledao prošlu sezonu Pensa ili američku hokejašku reprezentaciju u Sočiju ne može mirne duše reći da je ovo dobar dogovor. A opet, s druge strane, kako je i sam Orpik rekao:“Neki će reći da ste plaćeni premalo, neki previše, a bit će i onih koji će uvijek reći da ste dobili točno ono što zaslužujete“. Vrijeme će pokazati. Kao što je i slučaj s Niskanenom koji je od Capsa dobio što je tražio – sedmogodišnji ugovor (gornja granica prema novom CBA-u) s prosjekom od 5.75 milijuna dolara po sezoni.

I sve skupa bi to nekako opravdali i progutali da Engelland u Calgaryju nije potpisao ugovor za 2.9 milijuna dolara. Po sezoni. Na tri sezone. Igrač koji može igrati obranu i četvrtu liniju napada, ali ne briljira na niti jednoj poziciji i kojemu je dojučerašnji cap hit bio oko 800 000 dolara po sezoni. Očito su Flamesi zaključili da im je najbitnije na Zapadu dobro osigurati svoju treću i četvrtu liniju napada. Uz to potpisali su vratara Jonasa Hillera (2 godine, $9M), a vratio im se Mason Raymond. I i dalje nisu dosegli salary floor.

Divizijski kolege Vancouver Canucksi, i još jedan novi GM, Jim Benning, potpisali su najveće vratarsko ime free agencyja, Ryana Millera. S njime se, kao i s novim trenerom, nadaju većoj sreći nego s prošlim vratarskim parom.

Ostanimo još na kratko u diviziji Pacific gdje su najuspješniji klubovi prošle sezone napravili jako malo poteza. San Jose Sharksi nisu napravili ništa. Jedini veći ugovor koji je Anaheim ponudio bio je braniču Claytonu Stoneru na 13 milijuna dolara za četiri godine. Branitelji naslova, Los Angeles Kingsi imaju više-manje izdefiniran sastav i viziju koju GM Dean Lombardi drži nadohvat ruke.

Arizona je potpisala Joa Vitalea i vratara Devana Dubnyka. Edmonton Oilersi išli su na dodavanje iskustva svojoj momčadi te na samom početku potpisali Benoita Pouliota i Marka Faynea.

U diviziji s druge strane kontinenta, Metropolitanu, Columbus Blue Jacketsi, Carolina Hurricanesi i New York Islandersi nisu imali većih pothvata. New Jersey Devilsi potpisali su Mikea Cammallerija, jedno od boljih lijevih krila u ponudi na pet godina za isto toliko milijuna dolara po sezoni. Te su na desno dodali Martina Havlata. Philadelphia Flyersi su ponovno potpisali vratara Raya Emeryja te za dodatni milijun dolara probili plafon i dodali mu vratara iz DEL-a Roba Zeppa. Uz Zeppa, od igrača van NHL-a, St. Louis Bluesi su potpisali Jorija Lehtera iz Sibira Novosibirska, Leo Komarov se vratio u Toronto Maple Leafse, a Jiri Sekač dodaje se mladom društvu u Montreal Canadiensima.

Dan BoyleBrad Richrads napravio je dosta uzbuđenja u četvrtom satu frenzyja. Chicago Blackhawksi, koji dotad nisu napravili korak, objavili su da su ga potpisali na godinu dana za dva milijuna dolara. Sve to znači da će netko (Kris Versteeg?) pošto-poto ići van iz Chicaga. Ovim potpisivanjem prebacili su gornju granicu capa za preko 2.2 milijuna dolara. I još nema vijesti o produljenju ugovora s Jonathanom Toewsom i Patrickom Kaneom.

U drugoj diviziji Istoka, Atlanticu, najbolje poslove odradio je Buffalo koji očito kreće iz početka te je dovođenjem trojice veterana postavio uzore za koje želi da mladi igrači slijede. Bivši kapetan, Brian Gionta, i dokapetan, Josh Gorges, Habsa te Matt Moulson koji se nakon kraćeg vremena u Minnesoti vratio u Buffalo ($5M, 5 godina) uz Codyja McCormicka i braniča Andreja Meszaroša čine novu osnovu momčadi. Tampa Bay Lightning je dugo vremena bila tiho i svi su se pitali za koga je GM Steve Yzerman oslobađao toliko prostora. Koje god želje da su im bile, u obranu su potpisali jedno od traženijih imena Antona Stralmana na pet godina te kao drugog vratara doveli Jevgenija Nabokova.

Ottawa Senatorsi, točnije GM Bryan Murray je nakon nekoliko pokušaja našao novi dom za kapetana Jasona Spezza. Objavljeno par minuta prije početka free agencyja, Spezza je maknuo svoju NTC klauzulu i u razmjeni koja je uključivala više igrača otišao u Dallas Starse. Senatorsi su ponovno potpisali Milana Michaleka.

Canadiensi su se polako, ali sigurno rješavali starijih igrača i ostavili mladu jezgru na kojoj će dalje graditi igru i momčad. Njihov prvi prioritet je produžetak vjernosti P.K. Subbana.

Florida Panthersi napravili su puno toga dobroga, ali i dalje pitanje ostaje da li su mogli bolje. Doveli su Ala Montoyju kao drugog vratara Robertu Luongu, potpisali veterane Willija Mitchella, Shawna Thorntona, Dereka MacKenzija, Jussija Jokinena i Davea Bollanda. Bit će zanimljivo vidjeti jesu li uspjeli sastaviti momčad za doigravanje i koliko će promijeniti igru.

Toronto, Detroit i Boston su se našli na lošijoj strani prvoga dana. Bruinsi su u financijski nezavidnoj situaciji, a žele potpisati svu trojicu svojih RFA igrača, pa nisu potpisivali nove. Gubitak Jeromea Iginle, ma koliko možda nerealno bilo da ostane, svejedno boli. Toronto je s veteranskim braničem Stepahneom Robidasom pokušao pokrpati rupe, a Detroit je izgubio bitku za sve ostale slobodne braniče i na kraju završio s Kyleom Quinceyjem, igračem kojeg su pustili da ode dan ranije.

I na kraju divizija Central koja je u ovom trenu najbliže pojmu „skupina smrti“ što se može naći. Već same po sebi dovoljno jake, najuspješnije momčadi prošle sezone dodatno su nabildale mišiće, Nashville je, što kroz uspješne, što kroz neuspjele tradeove pokušao doći do razine da im može parirati, a ponovno se kao izuzetak pravila tu nalazi Winnipeg. Jetsi su napravili jedan korak jučer, potpisali su centra Mathieua Perreaulta. Nashville je najviše prašine podigao prije početka free agencyja kada su doveli Jamesa Neala te su se nadali da će uz njega dovesti elitnog centra, nekoga kao što je Spezza. No, za njih Spezza nije htio maknuti svoj NTC, pa su potpisali Ollija Jokinena.

St. Louis Bluesi svom sastavu dodali su Paula Stastnyja i centra Lehteru čime povećavaju broj mogućnosti unutar prvih 6, a prije svega omogućuju povratak na krilo Davida Backesa. Dallas Starsi bili su odredište po volji Spezza, a doveli su i kvalitetno krilo Aleša Hemskyja. Ova dvojica starijih odlično će se uklopiti u mlado društvo Starsa.

Minnesota Wild je na ničije pretjerano čuđenje, dovela Thomasa Vaneka na tri godine za 6.5 milijuna dolara po sezoni. Colorado Avalanche je svojim „klincima“ nakon Daniela Brierea doveo Iginlu. Višegodišnji ugovor bio je ono što je Iggy tražio od svih osim Bostona. No, kako ga Boston nije mogao potpisati, između nekoliko ponuda ovaj veteranski napadač i vođa na ledu odabrao je onaj na 5.33 milijuna dolara godišnje u Coloradu.

Chicago Blackhawksi su potpisom Richardsa na jednu godinu jasno dali do znanja da ne misle forsirati mlado lijevo krilo Teuva Teravainena, već mu dati vremena da se navikne i polako stasa u NHL-u.

U 90 novih ugovora potpisanih u prvom danu free agencyja ukupna vrijednost prebacila je 500 milijuna dolara. Četiri momčadi još nisu dosegle cap floor dok su dvije preko salary capa. Većina momčadi u svom rosteru ima 20 ili više potpisanih igrača. Broj slobodnih igrača koji će dobiti nove ugovore padat će s vremenom, a pažnja se više-manje okreće prema produljenju vjernosti onih koji jesu u sastavu. Isto tako, tradeovima kojima će se uštimavati zadnji detalji ili igrati s brojevima.

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zovche03.07.2014. u 10:10
    moji bruinsi pred raspadom... morat cemo se rijesiti chare cim prije...
    zovche
  • :))03.07.2014. u 06:32
    Ehrhoff ne moze zamijeniti Niskanen-a, Orpika a otisao je i Neal tako da Pingvini i nisu tako dobro prosli. Po meni je Dallas napravio odlican posao sa potpisivanjem Spezze i Hemsky-a. U njima dvojici su dobili preko 100 bodova ako nastave igrati kao na kraju sezone u Ottawi.
    :))