Zimski sportovi

Toews i Kane dodatnih osam godina u Chicagu

Željka Jurkas • srijeda, 09.07.2014.
Toews i Kane dodatnih osam godina u Chicagu

Ljeto je i službeno započelo u NHL-u, momčadi održavaju kampove za mlade nade, predstavljaju nove igrače, objavljuju produženja ugovora, a većina igrača ili koristi kratko vrijeme za prijeko potreban odmor i punjenje baterija do ponovnog početka treniranja za predstojeću sezonu, ili sanira ozlijede. Broj slobodnih igrača smanjuje se svakodnevno, a nekolicina će, što na vlastiti, a što na klupski zahtjev, zbog dosadašnje nemogućnosti dogovora oko financija, potencijalno ići na arbitražu koja će se održati u Torontu od 21. srpnja do 1. kolovoza...

Zahtjev za arbitražom plaće trebao je biti predan do 5. (na zahtjev igrača) odnosno 6. srpnja (na zahtjev kluba). Dvadeset igrača iz 15 klubova odlučili su se na ovaj korak, a predvode ih P.K. Subban iz Montreal Canadiensa i Derick Brassard, jedan od trojice iz New York Rangersa. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li prije svega Habsi uspjeti doći do višegodišnjeg sporazuma sa Subbanom prije datuma arbitraže. Poznato je da ruže ne cvjetaju u tom odnosu, a ode li situacija do kraja, mogao bi se uvelike pogoršati. U svakom slučaju, veći problem će Habsima predstavljati argumentiranje zašto njihov najbolji igrač zaslužuje puno manje novaca od očekivanoga, nego što će ovaj 25-godišnji osvajač Norrisa imati za objasniti svoje zahtjeve. Potpuni popis igrača može se naći na stranicama NHLPA. Prošlog ljeta strane u 21 zahtjevu, koliko ih je i podneseno, došle su do dogovora prije same arbitraže, a ove sezone prvi su se dogovorili Nashville Predatorsi i Mattias Ekholm za dvije godine s prosječno nešto malo manje od 1.1 milijun dolara po sezoni.

Tri dodatna kluba odlučila su poslati zahtjev za po jednu plaću. Colorado Avalanche za Ryana O'Reillya, St. Louis Bluesi za Vladimira Sobotku te Winnipeg Jetsi za Michaela Frolika. Prošlih godina ovaj potez je značio da ostali klubovi ne mogu davati ponude igračima dok se ne postigne dogovor i uglavnom su ga zato momčadi i poduzimale. No, ove godine ostale momčadi smjele su, prema novom CBA-u, dati ponude između 1. i 5. srpnja. Najviše prašine podigao je zahtjev Avsa, no ne može se reći da je neočekivan. I dok svi promatrači s nestrpljenjem očekuju razvitak drame koja je počela prije dvije godine, sigurno je da bi postupak mogao još više zahladiti i ovako ne pretople odnose dviju strana te igre nagađanja koja će biti iduća destinacija O'Reillyja za maksimalno dvije godine mogu započeti. Ironično u cijeloj priči je da će Colorado, ukoliko dođe do arbitraže, na kraju morati isplatiti O'Reillyju minimalno 5.525 milijuna dolara po sezoni (85% osnove zadnje plaće), dok je cijena koju O'Reilly traži pet milijuna, a Avsi su mu spremni dati 3.5 milijuna dolara po sezoni.

Kada smo već kod Avsa, Eurolanche – fan klub Colorada u Europi, napravio je intervju s našim Bornom Rendulićem i objavio ga na svojim stranicama. Pretresli su razne hokejaške teme, od njegovih početaka, reprezentacije, pa do toga kolike smatra da su mu šanse da zauzme mjesto u rosteru. U cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Sto dana Stanleyja

U 100 dana s LA Kingsima Stanley je našao put u Europu. 13.srpnja bit će u Jesenicama s Kopitarom.

Ostanimo na trenutak u istoj diviziji, najveća vijest dana je svakako produženje vjernosti dva najvažnija igrača Chicago Blackhawksa. Kapetan Jonathan Toews i desno krilo Patrick Kane potpisali su nove ugovore na osam godina za 84 milijuna dolara. To je prosječno 10.5 milijuna dolara po sezoni zaključno sa sezonom 2022./23. Oba ugovora, osim što su probila gornju granicu svih do sada potpisanih, uključuju i „no-movement“ klauzulu.

Slobodno možemo reći da je u eri cap spacea ovo jedan od preokreta te ujedno pokazuje sigurnost i financijsku stabilnost NHL-a te smjer u kojem će se ugovori u budućnosti kretati. U sezoni u kojoj ovi ugovori stupaju na snagu (2015./16.) predviđeni salary cap je oko 75 milijuna dolara, što će značiti da će ova dva igrača zauzeti okvirno 28% kapaciteta. To će direktno utjecati na ostala skuplja imena rostera te se idućeg ljeta očekuju velike promjene. Sezona koja je pred nama je vjerojatno zadnja u kojoj Chicago zadržava osnovu momčadi koja im je osvojila dva Stanleyja.

Probijanje cifre od prosječno 10 milijuna dolara po sezoni čini sva nova potpisivanja, tj. produživanja vjernosti glavnih zvijezda momčadi, još zanimljivijima. Steven Stamkos, kapetan Boltsa, i Anže Kopitar, dokapetan Los Angeles Kingsa, idući su na redu u toj kategoriji imena i obojica na ljeto 2016. postaju slobodni igrači. Njih slijedi Jamie Benn, kapetan Starsa 2017. i John Tavares, kapetan Islandersa 2018.

Druga momčad iste divizije, Nashville Predatorsi, u ponedjeljak su objavili za njih zabrinjavajuću vijest - Mike Fisher propustit će idućih četiri do šest mjeseci s ozljedom Ahilove tetive. Fisher je bio drugi centar Predatorsa prošle sezone, a s odlaskom Davida Legwanda u Detroit postao prvi kandidat za popunjavanje njegovog mjesta, no ove sezone ti planovi će morati pričekati. Novi trener Peter Laviolette imat će pune ruke posla pronalaskom kemije u svojoj prvoj liniji.

Jučer je sa Zapada došla i vijest da je Tomaš Hertl ozlijedio koljeno u Development campu San Jose Sharksa. Samo po sebi, ono što je GM Doug Wilson nazvao „little tweak“ ne bi prizvalo toliko pažnje da Hertl ove sezone, u svojoj rookie sezoni koja je konkurirala Nathanu MacKinnonu (osvajaču Caldera), nije morao propustiti pola sezone nakon udarca koljeno-u-koljeno s kapetanom Los Angeles Kingsa Dustinom Brownom.

Na Istoku je pak najveća vijest odjeknula jutros kada je Dave Molinari iz Pittsburgh Post-Gazette objavio da će kapetan Penguinsa Sidney Crosby u idućih par dana morati na artroskopski zahvat na desnom zglobu. Crosby, konstantno prozivan zbog manjka učinka u doigravanju, je nebrojeno puta tijekom i nakon doigravanja tvrdio da je posve zdrav i da nema fizičkih problema. Ukoliko je Molinarijev izvor u pravu, to bi objasnilo popriličan pad u efikasnosti ovog doigravanja: od prosječno 14.8% tijekom regularnog dijela sezone i prosječno 13.3% tijekom doigravanja, pao je na 2.6%.

Drugo dugoočekivano objavljivanje produžetka ugovora (nakon Toewsa i Kanea), ono New Jersey Devilsa s Coryjem Schneiderom, njihovim prvim vratarom, došlo je danas. Novih sedam godina za ukupno 42 milijuna dolara godišnje, ili prosječno 6 milijuna dolara po sezoni osiguralo je, kako Schneiderovo mjesto u Devilsima nakon godine u kojoj je vrijeme među vratnicama dijelio s Martinom Brodeurom, tako i dugoročno vrata Devilsa sa sposobnim vratarom koji može ukrasti utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!