Rukomet

Šola: "Novi prijedlog sustava natjecanja donosi promjenu broja klubova"

Sportnet • petak, 11.07.2014.
Šola: "Novi prijedlog sustava natjecanja donosi promjenu broja klubova"
Foto: Davor Sajko

Održana je 15. sjednica Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza na kojoj je podržana inicijativa Ureda za natjecanje i Natjecateljskog povjerenstva da se promjeni sustav natjecanja.

S obzirom na to da se temeljem članka 61. stavak 2. Zakona o sportu sustav natjecanja mora utvrditi najmanje godinu dana prije početka primjene tog sustava, Upravni odbor predložio je da se Skupština Hrvatskog rukometnog saveza, koja je po Statutu nadležna za prihvaćanje promjena natjecanja, zakaže za 30. kolovoz 2014.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola rekao je stoga riječ, dvije o glavnoj temi Sjednice: "Najvažnija točka dnevnog reda je promjena sustava natjecanja s obzirom da se sustav natjecanja mora promijeniti minimalno godinu dana prije početka sezone."

"Što se tiče sustava natjecanja, gdje se ide s prijedlogom promjene broja klubova, očekujemo da postoje zainteresirani s nešto drugačijim prijedlozima od onog našeg. Smatram da je naš napravljeni prijedlog korektan te ćemo sada vidjeti postoje li neki drugi prijedlozi", pojasnio je pobliže je Šola.

Novi sustav natjecanja u Premijer ligi podrazumijeva manji broj ekipa u redovnom natjecanju, odnosno, umjesto dosadašnjih 14 ekipa i 26 kola, regularni dio igralo bi deset ekipa u 18 kola. Nakon toga krenula bi Liga za prvaka u kojoj bi se ka četiri najbolje ekipe pridružila dva kluba iz SEHA GSS lige te bi se za prvaka Hrvatske borilo u deset kola. Liga za poredak više se ne bi igrala, dok bi Ligu za ostanak igralo šest klubova u deset kola s prenesenim bodovima iz regularnog dijela te bi posljednje dvije ekipe ispale iz lige. To bi donijelo kvalitetnije, zanimljivije i financijski manje zahtjevno natjecanje, kao i smanjenje broja kola.

Prva liga (1. HRL) u novom sustavu razdvojila bi se u dvije lige, Sjever i Jug, unutar kojih bi se natjecalo po 12 ekipa, umjesto dosadašnjih 14, te bi se umjesto 26 kola igralo njih 22. Iz Lige bi ispale zadnje dvije momčadi, umjesto dosadašnje tri, dok bi prvaci Lige imali direktan plasman u Premijer ligu. Time se smanjuju putovanja ekipa, a dobiva se na teritorijalnoj usklađenosti Lige, kao i financijski manje zahtjevno natjecanje te umjesto dosadašnjih 14 ekipa, njih 24 dobiva status Prvoligaša.

Druga liga (2. HRL) povećala bi se s dosadašnje tri regije, na njih četiri (Sjever, Istok, Jug i Zapad) unutar kojih bi igralo 12 ekipa u 22 redovna kola. Iz 2. HRL Istok, Jug i Zapad ispala bi posljednja ekipa, dok bi iz 2. HRL Sjever ispale zadnje dvije ekipe, a prvaci bi dobili direktan plasman u 1. HRL. Time se dobiva teritorijalno usklađena liga, također se smanjuju putovanja ekipa te umjesto dosadašnjih 36 ekipa, njih čak 48 dobiva status Drugoligaša.

Treća liga (3. HRL) ostala bi podijeljena na pet liga (Sjever 1, Sjever 2, Istok, Jug i Zapad), ali bi se u nju uključio do 16 ekipa umjesto dosadašnjih 12. Prvaci Lige imali bi izravan plasman u 2. HRL, dok ispadanja ne bi bilo sve dok je manje od 16 ekipa u natjecanju.

Važno je istaknuti kako bi u ovom slučaju svi klubovi Premijer lige i 1. HRL lige morali imati drugu ekipu minimalno u natjecanju 3. HRL kako bi ona mogla funkcionirati, točnije, da bi postojao dovoljan broj klubova u natjecanju.

"Upravo stoga odlučili smo sazvati Skupštinu 30. kolovoza i isto tako objaviti javni poziv svim zainteresiranima da daju svoje prijedloge, primjedbe i dopune prijedloga koji je objavljen na web stranicama i poslan u sve Županijske rukometne organizacije u Hrvatskoj. Pozvani su da to učine svi, uključujući i klubovi. Rok za dostavu primjedaba je 10. kolovoza kako bi Ured za natjecanje imao vremena pripremiti sve do sjednice Upravnog odbora, koja je, pak, zakazana za 22. kolovoza, te kako bi se tada objedinili svi prijedlozi koje bi kasnije, ako ćemo smatrati potrebnim, nadopunili i priložili na Skupštini", rekao je Šola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 00:56
    Nije ni Karlovačka banka bila loš prijedlog i ideja.. ali....
    Obrisan korisnik
  • dino2611.07.2014. u 23:02
    nije loš prijedlog i ideja.. ali...
    dino26