Nogomet

I Eduardo Da Silva se oprostio od hrvatske reprezentacije

Ante Zovko • utorak, 15.07.2014.
I Eduardo Da Silva se oprostio od hrvatske reprezentacije
Foto: Kristijan Komarica

Poslije Ognjena Vukojevića, i Eduardo Alves Da Silva rekao je zbogom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Naveo je da je lišen poštenog i pravednog tretmana zbog djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije.

Nastup protiv Kameruna u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Brazilu bio je posljednji, 64. za Eduarda u dresu hrvatske reprezentacije.

Hrvatski nogometni savez objavio je pismo koje mu je napadač uputio, a prenosimo ga u cijelosti:

"Poštovani,

izvješćujem Naslov da ubuduće ne namjeravam nastupati za A reprezentaciju.

U A reprezentaciju bio sam pozvan 64 puta u posljednjih deset godina, računajući od mojeg prvog nastupa za hrvatsku vrstu protiv reprezentacije Irske u Dublinu 2004. Za reprezentaciju sam dao 29 golova. To znači da sam od sada aktivnih igrača najbolji strijelac reprezentacije i ujedno u povijesti reprezentacije drugi po učinkovitosti.

S velikim sam ponosom i zadovoljstvom nastupao u dresu hrvatske reprezentacije i predstavljao hrvatski nogomet širom svijeta. Nastojao sam maksimalnim angažmanom opravdati povjerenje izbornika.

Jednako tako bilo mi je važno opravdati povjerenje koje su mi dali naši navijači, kojima se osobito zahvaljujem.

U reprezentaciji sam među igračima, trenerima i brojnim drugim ljudima (medicinskom službom, tehničkom službom, ekonomima i drugima) koji su itekako, svaki na svoj način, važni za njezin rad, stekao brojne prijatelje.

Stekao sam i veliko profesionalno iskustvo. Svima se njima zahvaljujem.

Zahvaljujem i svim prijašnjim izbornicima na povjerenju koje su mi ukazali i na proširenju mojih profesionalnih znanja i sposobnosti.

Nastupe za hrvatsku reprezentaciju pamtit ću samo po lijepom.

Ne mogu ipak ne reći da nije bilo teških, a za mene osobno u posljednjih nekoliko godina i vrlo gorkih, grubih trenutaka. Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude. Smatram da sam zbog toga bio lišen poštenog i pravednog tretmana.

Taj utjecaj, prema mojem mišljenju imao je za posljedicu i smanjenje ukupnog dometa reprezentacije tj. nesumnjivo je doprinio da rezultati reprezentacije nisu bili onakvi kakvi su zaista mogli biti.

Sa željom da reprezentacija ubuduće postiže bolje uspjehe,

Eduardo Alves Da Silva"

Eduardo je, osim u reprezentativnoj, okrenuo novu stranicu i u klupskoj karijeri oprostivši se od Šahtara. Novi klub prema brojnim izvorima trebao bi mu biti Flamengo iz Rio de Janeira.

Poslije završetka nastupa Hrvatske u Brazilu od reprezentacije se oprostio Eduardov bivši suigrač iz Dinama Ognjen Vukojević koji nije mnogo krio da se nije slagao s izbornikom Nikom Kovačom, a tada je rekao da je Eduardo razočaran što nije igrao protiv Brazila u prvom susretu na natjecanju.

Ostaje za vidjeti hoće li ovo biti jedini oproštaji od reprezentacije prije početka ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.07.2014. u 14:20
    Kao igraču mu hvala. Kao čovjek je razmažena plačipička koja gura samo svoje interese. Cjenio sam ga i kao osobu ali ako pogledamo unatrag, imao je sukob sa mamićem, imao je sukob sa brazilskim menadžerom, imao je sukob sa familijom koja ga je hranila dok je bio u ZG, imao medijski sukob sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2014. u 12:44
    Dudu nema toliko lijepo mišljenje o izborniku kao igraču, cijeni mu borbenost, ali ističe još nešto. "Bio je i glumac. Igrao je na to uklizavanje, viku i dernjavu, nosio štitnike za zube, plakao na himnu i osvajao narod na patetičan način", zaključio je Dudu u ovom intervjuu.
    Obrisan korisnik
  • interreg16.07.2014. u 10:42
    Mi smo svjetsko cudo da usprkos nesposobnosti vodece garniture od postanka drzave ostvarujemo solidne rezultate. Pogledaj zemlje kao Poljska, Austrija, Madjarska, Ceska, nemaju taj kontinuitet iako imaju vise ljudi i vise para.. Uz sistematski i POSTEN rad, Hrvatska bi mogla biti svjetska sila u... [više na forumu]
    interreg
  • sportoz15.07.2014. u 21:29
    Nije dobro. Oni koji bi trebali ostati odlaze, a oni kojima treba nogu u guzicu ostaju...
    sportoz
  • cameosis15.07.2014. u 21:00
    sve si rekao, svaka ti čast. da silvi hvala i neka nastavi svojim putem, pravi je hrvat bio i ostao -- car!kovač se sam usrao u usta kad ga nije stavio protiv onog bezvrijednog brazila da im napuni mrežu. velika šteta je što da silva više nije član reprezentacije, dok braća kovač jesu.
    cameosis