Nogomet

Osnovni cilj je deseta uzastopna domaća titula, ali samo Liga prvaka će opravdati velika ulaganja

Piše:Ante Dubravac • četvrtak, 17.07.2014.
Osnovni cilj je deseta uzastopna domaća titula, ali samo Liga prvaka će opravdati velika ulaganja
Foto: Kristijan Komarica

Nova sezona loše je počela za Dinamo. Poraz na Kantridi u Superkupu bio je jasno upozorenje da momčad još nije na željenom nivou. Ipak, pravi ispiti su tek pred aktualnim prvacima.

Dinamo

Došli: Eduardo Dos Reis Carvalho (Braga), Leonardo Germán Sigali (Godoy Cruz), Franko Andrijašević (Hajduk), Paulo Machado (Olympiakos), Armin Hodžić (Liverpool), Marko Pjaca (Lokomotiva), Jose Gonçalves Santos Gonçalo (Estoril) i Dejan Radonjić (Istra 1961)

Otišli: Alen Halilović, Robert Murić, Zvonko Pamić, Domagoj Pavičić

Plasman u prošloj sezoni: 1.

Pripremne utakmice: Slavija Pleternica - Dinamo 3:5, Dinamo - Petrolul Ploiesti 0:2, Dinamo - Rostov 1:1 i Dinamo - Karpaty Lviv 2:0

Raspored u prva tri kola: Dinamo - Slaven Belupo, Lokomotiva - Dinamo i Dinamo - Zadar

Svjetsko prvenstvo koje se održavalo u Brazilu završilo je prije nekoliko dana i dok novi prvaci još uvijek slave, nogometaši Dinama već su počeli s novom sezonom. I ne samo to, nego su pred njima idućih dana možda i najvažniji dvoboji u sezoni. Kako to obično biva u Maksimiru ljetni mjeseci će u velikoj mjeri odrediti konačnu ocjenu koju će sezona dobiti na kraju.

Nakon odrađenih priprema Zoran Mamić je novu momčad predstavio na Kantridi gdje je odigran dvoboj Superkupa i u toj utakmici Dinamo je poražen od Rijeke. Puno više od poraza i gubitka prvog trofeja u sezoni mogla je zabrinuti igra koju su pružili aktualni prvaci. Nešto bolji dojam Modri su ostavili protiv Žalgirisa i sada se okreću prvom susretu nove sezone domaćeg prvenstva.

U fokusu

Kada jedan klub koji iza sebe ima devet uzastopnih naslova prvaka u prijelaznom roku skoro nikoga ne proda, a dovede gotovo cijelu jednu novu momčad onda je jasno da se od sezone očekuje poseban iskorak. Kako stvari stoje najbolje je oslikao izvršni predsjednik kluba Zdravko Mamić koji je prije nekoliko dana izjavio: "Sada kažem da ćemo u idućih deset godina osam igrati Ligu prvaka."

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Glavni problem u Dinamu proteklih sezona bio je rasprodaja najboljih igrača, a to je barem za sada izostalo. Ako se tome pridoda i veliki broj pojačanja jasno je da bi momčad morala biti bolja nego prošle sezone. Osim toga momčad je godinu dana starija i samim time iskusnija što je u svakom slučajnu poželjno i može biti ključno u određenim trenucima.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Unatoč bogatom igračkom kadru Dinamo na određenim pozicijama ima evidentnih problema. Prije svega problemi su u obrani gdje se čeka povratak Jeremyja Taravela i Leea Addyja, a do tada sve pada na leđa iskusnog Josipa Šimunića te novopridošlog Leonarda Sigalija. Tu je standardno i bolna pozicija lijevoga beka dok još uvijek traje potraga i za napadačem.

Trener

Nakon što je prošle sezone nekoliko puta preuzimao momčad sportski direktor Zoran Mamić odradio je svoje prve ljetne pripreme na mjestu glavnog trenera. Mlađi Mamić ima sreću da sam sebi slaže momčad, a veliki broj novih članova svlačionice dokazuje da nije zapostavio ni svoju ulogu sportskog direktora.

Da je zadovoljan s odrađenim na pripremama i načinom kako su se novi igrači uklopili u momčad dokazuje i izjava koju je Mamić dao nakon prve utakmice drugog pretkola Lige prvaka protiv Žalgirisa: "Jako sam zadovoljan i s ovom momčadi će, unatoč oscilacijama jer ima dosta novih igrača, biti još puno veselja za sve koji vole Dinamo.

Očekivanja od nove sezone

Posljednjih godina situacija u Dinamu je uvijek ista i ciljevi za sezonu su vrlo jasni. Potvrditi dominaciju u domaćim natjecanjima i pokušati u Europi napraviti što bolji rezultat.

Apsolutni prioritet u klupskim zahtjevima je osvajanje novog, desetog uzastopnog, naslova prvaka koji znači mogućnost borbe za nastup u Ligi prvaka. Nakon prošlogodišnjeg posrtanja želja je u Plavi salon vratiti i Rabuzinovo sunce, a uz sve to glasnije nego inače ove sezone se očekuje plasman u najelitnije europsko nogometno natjecanje. Iako u Maksimiru tvrde da Liga prvaka nije imperativ i da bi i dobar nastup u Europskoj ligi zadovoljio apetite uprave jasno je da samo Liga prvaka može opravdati velika financijska sredstva koja su uložena u dovođenje novih igrača.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 10:20
    Zastrašujući prijelazni rok napravio je Dinamo ove godine. Neki će reći bilo je i vrijeme, a i ja djelim njihovo mišljenje. Nakon godina i godina milijunskih izlaznih transfera bilo je i vrijeme da se "odriješi kesa"! Oće li im se to isplatiti tek ćemo saznati, ali ako su ova pojačanja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido17.07.2014. u 11:40
    Osnovni cilj je da odhebu Daltoni!!!
    nido