Nogomet

Hajduk prema Litvi ili Kazahstanu, Rijeka u Norvešku ili na Farske Otoke

Ante Zovko • petak, 18.07.2014.
Hajduk prema Litvi ili Kazahstanu, Rijeka u Norvešku ili na Farske Otoke
Foto: Simon Maljevac

Potvrdi li Hajduk pobjedu protiv irskog Dundalka, u trećem pretkolu Europske lige igrat će ili protiv litavskog Atlantasa ili kazahstanskog Šahtera, određeno je ždrijebom u Nyonu. Potencijalni suparnici Rijeke su Vikingur s Farskih Otoka i norveški Tromso, a ukrajinski Čornomorec čeka pobjednika dvoboja Split - Hapoel Beer Sheva.

Od tri hrvatska predstavnika u drugom pretkolu Europske lige, Hajduk ima najbolje izglede za prolaz u treće pretkolo nakon što su golovi Mije Caktaša i Nikole Vlašića osigurali u četvrtak visoku pobjedu u Irskoj protiv Dundalka.

Potencijalni suparnici Hajduka u trećem pretkolu, u kojem je također bio nositelj, bit će litavski Atlantas i kazahstanski Šahter, koji su u Litvi remizirali 0:0 u prvom susretu drugog pretkola. Atlantas se pojavljuje u europskim natjecanjima prvi put poslije 2005. U prvom pretkolu izbacio je Differdange s ukupnih 3:2.

Šahter je mnogo iskusnija i neugodnija momčad. Prošle sezone igrao je u skupini Europske lige te zauzeo posljednje mjesto u konkurenciji AZ Alkmaara, PAOK-a i Maccabi Haife. Reimizirao je kod kuće s Nizozemcima i Izraelcima, a ostale susrete je izgubio. Ove sezone u prvom je pretkolu bio bolji od Širaka s ukupnih 6:1.

Vikingur Gota s Farskih Otoka i norveški Tromso odigrali su bez pogodaka u četvrtak u svojem prvom dvoboju, kad je Rijeka svladala Ferencvaros 1:0. Vikingur je treću sezonu zaredom u Europskoj ligi, a drugi put u nizu probio se u drugo pretkolo. U prvom je ove sezone eliminirao latvijsku Daugavu (3:2).

Norvežani su peti put u šest posljednjih sezona izborili Europu. Ove godine razbili su estonski Santos Tantu s 13:1 (6:1, 7:0). Prošle sezone igrali su u skupini s Tottenhamom, Anžijem i Šerifom iz Tiraspola. U doigravanju je Tromso izgubio od Bešiktaša (2:1, 0:2), ali je Sportski arbitražni sud izbacio Turke iz natjecanja. Tromso je izgubio pet utakmica u skupini, remizirao je samo sa Šerifom (1:1), a konačna gol-razlika bila mu je minus devet.

Čornomorec iz Odese uključuje se ove sezone izravno u trećem pretkolu i mogao bi biti domaćin Splitu u prvoj utakmici ako Crveni obrane prednost 2:1 protiv Hapoel Beer Sheve. Ukrajinci su prošle sezone igrali s Dinamom u skupini Europske lige u kojoj je na kraju zauzeo drugo mjesto iza Ludogoreca, a ispred PSV-a. Čornomorec je kod kuće dobio Dinamo 2:1 te izgubio od Bugara (0:1) i Nizozemaca (0:2). U gostima je svladao Dinamo (2:1), PSV (1:0) te odigrao 1:1 s Ludogorecom. U šesnaestini finala izbacio je Lazio (1:0, 3:3), a onda ispao u osmini finala od Valencije, kasnijeg polufinalista (0:3, 0:1).

Viceprvak Bosne i Hercegovine Široki Brijeg u drugom susretu drugog pretkola pokušat će nadoknaditi 1:2 protiv češke Mlade Boleslav na Pecari sljedećeg tjedna. Pobjednika tog dvoboja čeka atraktivan suparnik, francuski Lyon.

Prve utakmice trećeg pretkola igraju se 31. srpnja, a uzvrati su 7. kolovoza.

Ždrijeb trećeg pretkola Europske lige:
Šahter Karagandi (Kazahstan)/Atlantas (Litva) - Hajduk/Dundalk (Irska)
Tromso (Norveška)/Vikingur (Farski Otoci) - Rijeka/Ferencvaros (Mađarska)
Čornomorec (Ukrajina) - Split/Hapoel Beer Sheva (Izrael)
Kardemir Karabükspor - Rosenborg/Sligo Rovers
Trenčín/Vojvodina - Hull City
Sarajevo/Haugesund - Atromitos
Ruch Chorzów/Vaduz - Kairat Almati/Esbjerg
Budućnost Podgorica/Omonia - Metalurg Skoplje/Željezničar
Real Sociedad - Aberdeen/Groningen
Dinamo Moskva - Hapoel Kiryat Shmona
Luzern/Saint Johnstone - Zestafoni/Spartak Trnava
Torino - Brommapojkarna/Crusaders
Astana/Hapoel Tel-Aviv - Linfield/AIK
Young Boys - Ermis Aradippou FC
1. FSV Mainz 05 - RoPS Rovaniemi/Asteras Tripolis
PSV Eindhoven - Botev Plovdiv/St Pölten
Zulte Waregem/Zawisza Bydgoszcz - Derry City/Šahtar Soligorsk
Elfsborg/Inter Baku - Neman Grodno/Hafnarfjördur
Litex Loveč/Diósgyőri VTK - Sillamäe Kalev/Krasnodar
Motherwell/Stjarnan - Nomme Kalju/Lech Poznań
Čukarički/Grödig - CSKA Sofija/Zimbru Kišinjev
Petrolul Ploieşti/Flamurtari - Viktoria Plzen
Mladá Boleslav/Široki Brijeg - Olympique Lyon
KF Laçi/Zorja Lugansk - Molde/Gorica
Astra - Košice/Slovan Liberec
Dinamo Minsk/Myllykosken Pallo-47 - Cluj/Jagodina
Neftči/Koper - Bursaspor/Chikhura
Győr/Göteborg - Rio Ave
Club Brugge - Brondby

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 22:16
    Ako je Tromso igrao nulu s ribarima i tezacima onda je mos mislit kako jak. Uostalom usao je na fair play a ne po plasmanu. Prodjemo li madjare onda je samo briga tko nas ceka na zadnjoj stepenici. FF
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 17:52
    Nije Tromso toliko slab...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 17:47
    Split je dobija najtezeg protivnika. Dinama i Rijeku ocekujen u play-off, mislin da su bolje ekipe. Puno bolje. Hajduk kontra Šahtera. Hmmmm, teska ekipa, koja se moze proc. Koliko ce Hajduku tesko bit putovat i igrat gori, toliko ce Šahteru bit to isto tesko u Splitu. RNK ipak ima neke sanse (ako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 15:49
    Ovaj Šahtar iz Kazahstana sigurno nije dobar ždrijeb niti jačim ekipama prvenstveno zbog udaljenosti i dalekog putovanja, a ako se još uzme u obzir da je s druge strane mladi i neiskusni Hajduk stvari postaju puno teže za splitsku momčad. Oni su vrlo ozbiljna ekipa koja je prošle godine igrala... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • zovche18.07.2014. u 14:57
    ne kuzim ja ovo tezak zdrijeb, pa nisu mogli dobiti lakse protivnike... druga stvar sto su i ti lagani nama muka... ali ruku na srce vecina ih je mnogo boljih od ovih sto smo mi izvukli.. jedino je Dinamo lose prosao, ostali nek su sretni...
    zovche