Nogomet

Medić: "Deset godina sam s distance pratio igru i na kraju sam morao preuzeti odgovornost"

Iz Veslačke:Mihaela Bradovski • subota, 19.07.2014.
Medić: "Deset godina sam s distance pratio igru i na kraju sam morao preuzeti odgovornost"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Zagreba povratničku utakmicu u MAXtv Prvoj ligi igraju na stadionu u Kranjčevićevoj u nedjelju od 19 sati protiv Rijeke. Bit će to ujedno i prvoligaški debi Dražena Medića kao trenera na klupi Zagreba, a predsjednik i trener vjeruje svojoj momčadi i sa zanimanjem očekuje susret...

Nakon što je Zagreb napustio društvo prvoligaša i mučio se u Drugoj HNL, predsjednik kluba iz Kranjčevićeve Dražen Medić preuzeo je odgovornost i sjeo na klupu. Medić smatra kako je kroz godine praćenja igara Zagreba, stekao potrebno iskustvo i mogao odrediti gdje su problemi i kako pokrenuti momčad.

"Teško je reći trener kada netko ne posjeduje adekvatnu diplomu. Ali sam stao na čelo struke i to je činjenica, prošle sezone ispali smo iz lige i nisam imao drugog izbora. Situacija je bila takva da je klub trebalo vratiti pod hitno u prvu ligu jer dvije godine u drugoj ligi, bilo bi se vrlo teško vratiti. Preuzeo sam tu odgovornost temeljenu na deset godina iskustva gdje sam mogao kao sudionik s distance pratiti što se događa na terenu. Zadnjih pet godina zamisli trenera nisu se provodile na terenu i mogao sam s te distance detektirati zašto je tako."

Nema straha od Riječana

Iako je protivnik jak, Medić tvrdi kako kod igrača nema straha i ne priznaje mladost kao izgovor za eventualni rezultatski podbačaj.

"Igrači ne strahuju od Rijeke, mladost je floskula, iskustvo je alibi za nepoznavanje procesa razvoja nadarenih ljudi. Kad se sjetim Marka Mlinarića s 20 godina je bio najbolji u Jugoslaviji, Prosinečki osvajao Ligu prvaka, Dražen Petrović, priče o mladosti su gluposti. Strah je izmišljotina, zaboravite da će se igrači uplašiti Rijeke. Što je veći izazov, to je stvar zanimljivija za odličnog igrača."

Odluku o dolasku na klupu, tvrdi nije donio tako lako. Ipak, na nagovor ljudi iz kluba preuzeo je tu ulogu i na kraju je ispalo dobro i za njega i za momčad koja je od tog trenutka krenula uzlaznom putanjom.

"Bilo je jako teško, sjedanje na klupu sam odgađao do zadnjeg trenutka, ali kad smo izgubili od Segeste 4:1, onda mi je dopredsjednik rekao ili sjedaj na klupu ili idem iz kluba. Kada sam shvatio da niti on to više ne može izdržati, sjeo sam na klupu protiv Sesveta u 16. kolu i stvari smo napravili kako spada. U tom trenutku nam je Inter bježao devet bodova."

Što može očekivati i koji su ciljevi ove momčadi, nije mogao točno reći. Ipak, nada se kako će njegovi mladi igrači napredovati i shodno tome napraviti i dobar rezultat.

"Teško je govoriti o ciljevima, o opstanku ili boljem rezultatu, neprimjereno je ovoj momčadi. Mislim da nije bilo mlađe momčadi koja je ušla u viši rang jer smo imali prosjek od oko 21 godine. Mi smo igrali dobar, brz i kompaktan nogomet, a činjenica da smo u završnici zabili 30 golova, a primili četiri, dovoljno govori o kapacitetima momčadi. Hoće li ti mladi igrači nastaviti razvoj ili stati, to ne znam, u uređenom društvu je to moguće, ali kod nas se nikad ne zna."

"Abdurahimi ne konkurira, dugo je bio u Zagrebu i prolazio kroz razne situacije koje su se na njega odrazile negativno. Za njega bi najbolje bilo da ode tamo gdje će njegov talent doći do punog izražaja, a iz Zagreba na žalost nosi loša iskustva."

Prvi protivnik je Rijeka koja igra odlično i u ovaj susret ulazi kao favorit. Predsjednik/trener otkrio je kako je želio upravo Riječane na otvaranju nove sezone kao protivnika koji će na pravi način reći gdje se Zagreb trenutno nalazi.

"Kad smo protiv Rudeša osigurali povratak, želja mi je bila da otvorimo protiv Rijeke koja je ozbiljan klub s ozbiljnim trenerom. Rijeka igra organiziran nogomet i vrlo teško je s njom bilo što improvizirati. Ona je pravi pokazatelj koliko mi vrijedimo. Dinamo ima individualnu kvalitetu s kojom može lako riješiti utakmicu, ali Rijeka je ozbiljna momčad koja svaku grešku vrlo oštro kažnjava. Jedva čekam utakmicu. Imam još neke dileme oko sastava, nije dobro imati standardnu momčad jer ti mladi igrači gube koncentraciju i tako im tijekom cijelog tjedna održavamo neizvjesnost i želju za borbom za prvih 11."

"Kapetan je Josip Jurendić, a dokapetan Denis Kolinger. Kapetana smo izabrali tajnim glasovanjem jer momčad je treba birati. Jurendić je dao veliki doprinos, krpao je sve gdje smo bili slabi. U Solinu je igrao i na lijevom boku i zaustavio malog Miru Kovačića, on može igrati svih deset pozicija."

U prijelaznom roku Pjesnici nisu dovodili velika imena, a najveće pojačanje dobili su u stručnom dijelu gdje je stigao Željko Kopić, desna ruka Dražena Medića.

"U prijelaznom roku smo najviše dobili sa Željkom Kopićem koji je veliki znalac u metodici nogometa i nije nam se mogla dogoditi bolja stvar od njegovog dolaska. Upravo ta karika nam je nedostajala. Što se tiče igračkog kadra, u deset godina iskustva sam dovodio velika pojačanja, ali su se rijetko igrači pokazali kao pojačanja. Sada smo izbjegli velika imena."

Što u slučaju da Zagreb ne bude ostvarivao priželjkivane rezultate?

"Svaki odgovoran čovjek prepoznaje kad je za nešto sposoban, a kada ne. Kada više ne budem mogao dobro voditi momčad, neću razmišljati niti sekunde. Otkaz nije stvar hijerarhije već stvar mogućnosti i kulture. Svoje znanje sam uvijek spreman dati na raspolaganje. Nisam bezgrešan i uvijek sam spreman razgovarati."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • neutralni20.07.2014. u 15:33
    Ima i ona Medicu...10 godina i ja pratim hitnu sluzbu pa ne znam operirati..:-)
    neutralni
  • ronny198720.07.2014. u 10:01
    engleski stil managera :)
    ronny1987
  • Obrisan korisnik20.07.2014. u 07:40
    Bilo je takvih primjera i u ostalim državama da predsjednik postane trener tako da nije ovo izuzetak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2014. u 00:51
    sljedeci je zdravko ....on mijenja zorana !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.07.2014. u 20:11
    Sramota... Ali ima iskustva u seniorskom nogometu kao i naš vrli izbornik Kovač. Ako može jedan, očito može i drugi. Vatrogasna zabava u našem nogometu se nastavlja...
    Obrisan korisnik