Košarka

Repeša: "Uzeli smo kao obavezu i izazov da budemo jednako dobri, ako ne i bolji, u Španjolskoj"

Iz Svetog Martina na MuriIvana Strahija • nedjelja, 20.07.2014.
Repeša: "Uzeli smo kao obavezu i izazov da budemo jednako dobri, ako ne i bolji, u Španjolskoj"
Foto: Ivana Strahija

Hrvatska košarkaška reprezentacija opet je u Svetom Martinu na Muri, gdje u odličnim uvjetima počinje svoje pripreme za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Iako nema sve svoje izabranike na raspolaganju, izbornik Jasmin Repeša vrlo je optimističan…

Nakon vrlo dobre prošle godine i polufinala na Euru u Sloveniji, pred momčadi izbornika Jasmina Repeše je još jedno vruće ljeto priprema. Ovog puta, ekipa se priprema za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

"Očekujem dobre pripreme i da nastavimo rad na sustavu igre, da nas posluži zdravlje, a onda će sve drugo doći po inerciji, i dobra igra i dobri rezultati. Zajedno smo već treću godinu, kostur ekipe je uglavnom tu. Znamo se dobro, znamo kakav sustav igre hoćemo i znamo da bez team spirita na reprezentativnoj razini teško da možemo išta postići", kazao je Repeša u uvodu.

Na pitanje kakav rezultat se očekuje u Španjolskoj, što je cilj, trener Cedevite je odgovorio: "Zadovoljilo bi me prije svega da nas posluži zdravlje i da napravimo dobar sustav igre, da budemo team više nego itko drugi na svjetskoj smotri. Dokle će nas to dovesti neće potom ovisiti samo o nama nego i o drugima, ali se osobno nadam visoko."

Slika 2 od 2.
Foto: Ivana Strahija

Još je prerano za prognoze, kaže Repeša: "Ne bih o pozicijama i borbama za medalju. Poslije Slovenije, gdje smo doživjeli najemotivnije sportske trenutke, uzeli smo kao obavezu i izazov da budemo jednako dobri, ako ne i bolji, u Španjolskoj. Nadam se da ćemo i biti."

Do Svjetskog prvenstva ostalo je 40-tak dana, a Repeša na raspolaganju ima 13 od 17 pozvanih reprezentativaca. Nedostaju kapetan Roko Leni Ukić (ozljeda), Ante Tomić (umor), Bojan Bogdanović (ozljeda koljena) i Luka Žorić, koji će se reprezentaciji priključiti 31. srpnja u Slavonskom Brodu.

Na košarkaškom Mundijalu Hrvatska će se natjecati u skupini B, u kojoj su i Senegal, Portoriko, Grčka, Filipini i Argentina. Zanimljiva skupina, a Repeša kaže: "Gledao sam Filipine, dobili su Kinu, no dan ranije izgubili od Irana. To nije nimalo bezazlena ekipa, koja važi na papiru kao autsajder. Portoriko, ako mu se dopusti da igra kako zna, može dobiti svakoga. Grci su sjajan team, imaju trenutno problema s otkazima, ali imaju ogromnu bazu kvalitetnih igrača, ne vjerujem da će biti išta slabiji. Argentina je na svakom SP-u i Olimpijskim igrama kandidat za medalju. A Senegal je dokaz da se sport ujednačuje po cijelom svijetu i svi su sve konkuretniji."

Upozorava Repeša međutim da je još prerano za ozbiljnije projekcije: "Za svakog protivnika se moramo pripremiti ozbiljno i odigrati najkvalitetnije što možemo. Još je prerano za ozbiljnije analize, ne zna se tko će s kakvim rosterima završiti pripreme i koga će koliko poslužiti sreća. Moramo biti obazrivi, dobro se pripremiti i ići utakmicu po utakmicu."

Iako se u Sloveniji odigrao odličan turnir, izbornik je najavio djelomičnu promjenu u načinu priprema. "Čovjek uči dok je živ i neke sam stvari promijenio. Ove godine smo pokušali da putovanja budu lakša. Putovanja stvaraju zamor, to je strašno za svakog sportaša. Dalje, najveći ćemo dio priprema odraditi u Zagrebu, gdje je organizacija rada i ostalog lakša i ima manje iznenađenja."

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Strahija

Ima promjena i u obavezama koje su postavljene pred reprezentativce: "Prvi put sam napravio da dio igrača ima individualne programe, da se oporave od ozljeda i odmore od napornih sezona, pa da tek onda dođu u reprezentaciju. Nekada je pametnije znati se odmoriti i oporaviti nego ići s umorom na umor."

Prve dvije provjere koje su pred reprezentacijom bit će u Slavonskom Brodu, protiv Kanađana: "Nećemo ići na bilo kakve turnire iz pauze. Igrači u odmorima imaju dosta obaveza, obiteljskih i ostalih, koje žele pozavršavati, te se vrate umorniji nego su otišli. Prošle godine imali smo problema u Francuskoj i u Istambulu, čemu su kumovale pauze prije odlaska", napominje izbornik.

Najveća promjena bit će međutim u sustavu igre, gdje je Repeša najavio: "Sustav igre bio je solidan, no napravio sam kompletnu analizu i pojedinačne i timske igre i napravit ćčemo najmanje 30 posto promjene sustava igre. Sad se bolje poznajemo i znamo da, ukoliko želimo da svaki igrač da najviše, moramo ga postaviti u takvu situaciju na terenu."

Damir Markota, koji je proveo sezonu u Bilbau, riječima trenera je dodao: "Svi smo ovdje jer smo imali dobre sezone, okupili smo se sada i dobro smo raspoloženi. Ne mislimo stati na prošlogodišnjem uspjehu. Veselim se pripremama."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2014. u 22:19
    https://www.youtube.com/watch?v=YhoIUNhALNU evo nam repke u 2k14
    Obrisan korisnik
  • Nagy21.07.2014. u 08:53
    Nadam se da se ova najava o promjeni sustava igre odnosi prije svega na prilagođavanje sustava igre Anti Tomiću tj. boljem korištenju Tomića. Jer sustav igre u Sloveniji je bio postavljen na način da se nisu koristile sve mogučnosti Tomića, pa su se svi pitali žašto ne daje maksimum.
    Nagy
  • Obrisan korisnik20.07.2014. u 17:47
    Razlog izostanka Tomića - umor. Razlog loše igre Tomića na SP - umor. Kad bi čovjek pokazao 70 % onoga što igra u Barceloni došli bi do polufinala. Ovako ćemo, ne daj bože, opet imati čovjeka manje na terenu. I ne bi bilo loše da Hezonja dobije konkretnu minutažu (na bilo kojoj poziciji, bez puno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • litleben20.07.2014. u 16:29
    Lijepo rečeno. Očiti napredak u razmišljanju. Sada to što priča, samo, treba i napraviti.
    litleben
  • nido20.07.2014. u 16:25
    Repesa, samo imaj muda dati dobre role mladima!!!
    nido