Nogomet

Tudor: "Laicima i onima koji gledaju površno nogomet rezultat je najvažniji. Meni nije"

Ante Zovko • petak, 01.08.2014.
Tudor: "Laicima i onima koji gledaju površno nogomet rezultat je najvažniji. Meni nije"
Foto: Duje Bonačić

Poslije povratka iz Kazahstana, gdje je Hajduk poražen od Šahtera 2:4 u prvom susretu trećeg pretkola Europske lige, trener Igor Tudor na konferenciji za medije ponovio je da je uvjeren da će njegova momčad proći dalje. Hajduk je nadigrao domaćina, ističe. Osvrnuo se i na kritike na račun njega i njegovih igrača poslije tri utakmice bez pobjede.

Tudor je na početku dao ocjenu utakmice u Kazahstanu u kojoj je Hajduk primio prva tri gola poslije prekida, a četvrti u sudačkoj nadoknadi, nakon velike prilike za izjednačenje na 3:3:

"Igra je bila fantastična. Za mene je to bio pravi Hajduk. Odigrali smo izvrsnu utakmicu, na tragu naših najboljih izvedbi. Međutim, rezultat nam ne ide u prilog. Tko je pratio utakmicu, vidio je da se Šahter praktički nije približio našem šesnaestercu za vrijeme igre, samo tijekom prekida. Imali smo potpunu dominaciju, no platili smo danak nedostatku visine u ekipi. Milić i Nižić sigurno bi bili u kadru za ovu utakmicu i rezultat bi sigurno bio bolji s obzirom na Šahterov pristup nogometu. Svojim momcima još jednom čestitam i ponovit ću što sam im rekao u svlačionici i na konferenciji za medije poslije utakmice: Hajduk će u četvrtak proći u posljednje pretkolo Europske lige."

"Laicima i onima koji gledaju površno nogomet rezultat je najvažniji. Meni nije. Na rezultat ne mogu utjecati. Mogu utjecati da ekipa bude prava, da bude na svojem maksimumu, da se pripremi za taktiku protivnika, kao što smo se i pripremili, a tu što ja imam pet igrača koji su visoki 170 centimetara, a oni pet igrača od dva metra, ne mogu ništa utjecati. Mi smo se pripremali za tu taktiku, imali smo deset igrača u šesnaestercu. Ispalo je kao da su nas iznenadili. Mi smo se pripremili, samo što oni imaju petoricu visoku do dva metra. Iskoristili su svoje prilike. Od pet ubačaja, zabili su četiri gola. Ponavljam, da su igrali Milović i Nižić, bila bi dva gola manje. Umjesto 3:3 iz situacije 'jedan na jedan' našeg igrača imamo 2:4, ali budemo li igrali kako smo igrali, Hajduk će proći. Mene samo zanima da li je Hajduk igrao dobro ili nije. A hoće li moji igrači, koji su niži od protivnika, dovoljno skočiti, na to ne mogu utjecati."

"Najlakše je gledati rezultat i samo na temelju rezultata biti u pravu ili u krivu. A to nije istina. Kad netko nema rezultat, onda se po njemu udara drvljem i kamenjem. Onda je sve što se kaže istina, a to nije istina", rekao je trener Bilih.

Tudor, koji je na konferenciji u pojedinim trenucima povisivao glas i udarao po stolu, smatra da mediji krivo predstavljaju Hajduk u odnosu na njegove suparnike:

O Artemu Milevskom

"Imam informacije da je to dobar momak, da je najgori za samog sebe. Još nisam razgovarao s njim. Uvjeren sam da iskrenim odnosom možemo imati koristi i mi i on."

"Proteklih dana traje natjecanje tko će više ocrniti Hajduk, napraviti veću dramu od kluba. Pa se spominju neke povijesne drame, crni tjedni itd. Pogledajmo što se događalo u tim crnim danima i tjednima. U prvenstvu su odigrana dva kola i jedno pretkolo Europske lige, koje je Hajduk prošao. Imao je 3:0 prije završnih pola sata. Prošli smo i od toga se radi drama. Jer to su neki tamo Irci pa njima treba dati pet komada. A to što dali dva gola u Irskoj ne zanima nikoga. Ovdje treba zabiti pet!"

U prvom kolu prvenstva Hajduk je remizirao s Istrom 1:1 te je u završnici susreta zakinut za jedanaesterac, zbog čega je sudac Domagoj Ljubičić dobio negativnu ocjenu te je privremeno prebačen u Drugu ligu. Za Tudora to je bila pobjeda, a ne remi:

"Svi znate što je se dogodilo protiv Istre i svi govorite što je bilo, tu nema tajni, ali kad se izgubilo u Rijeci, onda je pamćenje postalo kratko. Onda se zaboravlja što se dogodilo protiv Istre, nego je priča o remiju kod kuće i porazu na Kantridi. Za mene to nije tako. Za mene su to tri boda, za mene je to poraz na Kantridi i za mene je to prolaz u Europskoj ligi. Bilo je u drugom pretkolu, bit će i u trećem. To je istina."

Posebno se Tudor osvrnuo na nedavne medijske istupe Blaža Sliškovića, Josipa Skoblara i Ivice Šurjaka. Nije ih prozivao imenima, ali je rekao:

"Veliki Hajdukovci se javljaju, velike legende i gospoda koja vole Hajduk i kojima je stalo do Hajduka. A stalo im je u biti do nečeg drugog, do njihovih sitnih interesa. O takvim likovima ne treba trošiti riječi, sve se zna u malom gradu, maloj državi. Bolje da se ništa ne govori. Ne čitam medije, ali mi prijatelji tu i tamo kažu neku informaciju iako sam ih zamolio da mi ih ne daju."

Zasmetale su ga, kaže, analize poslije poraza od Rijeke. Tudor ističe da ne može ništa zamjeriti igračima koji su prošle sezone bili kadeti ili juniori što se nisu snašli protiv igrača koji imaju više golova u Prvoj ligi nego oni nastupa kombinirano:

"Poslije Kantride ide vijest da Tudor ipak ostaje trener. Nakon svega što se dogodilo. Kad je loše, udri drvljem i kamenjem, udri do kraja, ništa ne valja. Do prije četiri-pet mjeseci igrali smo najbolji nogomet po općenitom mišljenju. Sada nitko nema pojma."

"Kad se govori o Hajduku i Rijeci, svi radimo analize u stilu da Hajduk nema kadar, a da Rijeka dovodi igrače i plaća ih 300, 400, 500 tisuća. Kada to dođe na naplatu na Kantridi, svi se čudimo. Traže se uzroci tipa, 'Zašto je igrao Nižić?' To je najvažnije. Je li itko pratio pripreme? Je li itko vidio kako je igrao Mikanović? Ne bih htio ocrniti Mikanovića, ali tko njemu brani da on napravi ono što je napravio Pašalić? Ili Malokuu, Bašiću i ostalim mladima netko brani da naprave to što je napravio Pašalić? Ali najvažnije je zašto igra Nižić."

"Kad je kompletan i kad je pravi, Hajduk se može nositi sa svima i bit će dobar sa svima. Gledat ćete pravi Hajduk. Sad ću nabrojati Vršajevića, Milovića, Sušića, Maglicu, Andrijaševića i Pašalića. Nadodat ću tome i Bukvu i Iluridzea, koji su lani dali svoj obol dobroj prošloj sezoni. Bukva i Iluridze nisu loši igrači, bolji su od nekih koje sad imamo, ali su imali nepovoljne ugovore te smo ih maknuli. Nabrojao sam osam igrača. Prošlu sezonu iznijelo je 13-14 igrača. I sad tih osam igrača nema. Ali nema veze. Mi smo Hajduk! Pa ne igraju u Hajduku Asanović, Gudelj, Broketa. Ja bih volio da igraju, da je ovdje jedan Rapaić. Bilo bi super. Ali kad kome paše, izvadi se iz ladice rečenica, 'Pa mi smo Hajduk!', zbog sitnih interesa."

Otkrio je Tudor da bi se Lovre Kalinić protiv Šahtera mogao vratiti na vrata Hajduka nakon što je Dante Stipica dobio prednost na početku sezone:

"To je ideja o kojoj razmišljam kad je riječ o uzvratnom susretu."

U nedjelju Hajduk će ugostiti Slaven Belupo. Tudor ne zna još u kakvom će sastavu istrčati njegova momčad:

"Prošle smo sezone protiv njih odigrali jednu od svojih najboljih partija, ali to ne znači ništa. Ovo je novi moment. Vidjet ćemo što će biti sa ozlijeđenima, hoće li se itko moći vratiti."

Komentirao je kritike obrambene linije Splićana: "Odlučio sam se za prvi sastav takav kakav jest, ne bez razloga. Ne mogu ja izvući ono što bih htio izvući."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2014. u 14:47
    Mogao bi Tudor imat malo više samokritike, al čovjek radi s čim ima...opet s druge strane, šta bi trebao samo gledat napade na Hajduka sa svih strana. Kad se konačno pokrenulo iz minusa na bolje, riješili hrpu starih dugova i sporova, broj pretplata raste, malo se pobojala našmrkana braća šta će... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2014. u 11:48
    "Kad se govori o Hajduku i Rijeci, svi radimo analize u stilu da Hajduk nema kadar, a da Rijeka dovodi igrače i plaća ih 300, 400, 500 tisuća".Opet napuhavanje Rijeke....Tudore ne pričaj gluposti ako neznaš....najplačeniji igrač u Rijeci ima 150.000 eura godišnje.....ispadaš glup a svi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2014. u 11:31
    Slaven nema što tražit u Splitu i to je činjenica, bez obzira na krizu Hajduka. A Tudor se ko budala ide obračunavat s medijima koji su doduše kretenski pisali o najgorem Hajduku u povijesti itd., a ja se u zadnjih 10 godina mogu sjetiti bar 7-8 lošijih Hajduka, počevši od Shelbourna i Debrecena pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2014. u 08:53
    Hahaha,...da rezultat mi nije bitan,... :))) Koliko je onda laika u svijetu trenera, a samo jedna moralno-intelektualna vertikala po imenu Igor, prezimenu Tudor. Kakav igrač,,... :)))
    Obrisan korisnik
  • nikoništ01.08.2014. u 21:58
    Biser!!!!!!!!!!!!1. u splitu nikad nismo dobro prolazili.2. dolazimo im nakon njihovih loših utakmic3. nismo kokoticeki ne vrijeđaj4. nije da ih nebi htijeli pobijedit, ali jako teško5. naši se na putu vec smrznu6. vjerojatno ce biti 20 tisuca ljudi a nama se stisnu m..a
    nikoništ