Nogomet

Torino i Dnipro najugledniji, Petrolul i Šerif ne smiju se podcijeniti

Piše:Branimir Korać • petak, 08.08.2014.
Torino i Dnipro najugledniji, Petrolul i Šerif ne smiju se podcijeniti
Foto: EPA

Hrvatski klubovi saznali su protivnike u play-offu Europske lige. Teško je govoriti o sreći ili nesreći u ždrijebu, mogli su izvući i teže protivnike, ali ždrijeb je sve samo ne lagan...

Torino - Na mala vrata do Europe

Nogometaši Splita dobili su najatraktivnijeg protivnika u ždrijebu Europske lige. Igrat će protiv Torina, kluba s mnoštvom kvalitetnih igrača, reprezentativaca i definitivno će predstavljati tešku zadaću za Splićane.

Torino je Europu dohvatio kada je Parmi odbijena licenca za nastup, a u trećem pretkolu igrao je protiv švedske Brommapojkarne i glatko slavio u oba susreta. Šveđani ne trebaju biti neki poseban pokazatelj forme Torina, riječ je o momčadi koja je u priličnim problemima i na samom dnu tamošnjeg prvenstva i kao takva nije bila problem za Il Toro. Split će definitivno biti čvršći orah i teži posao za Torino.

Sedmerostruki prvak Italije daleko je od onih svojih slavnih dana, međutim ima respektabilnu momčad koja s velikim iščekivanjem dočekuje ovu europsku avanturu i neće shvatiti Europsku ligu kao sporedno natjecanje.

Prva zvijezda momčadi je sjajni napadač Alessio Cerci, no upitno je hoće li on nositi dres Torina i u susretima protiv Splita. Naime za njegove usluge interesira se poveći broj klubova, posljednji među njima Milan, te je lako moguće da promijeni sredinu.

U odnosu na prošlu sezonu u Torinu više ne stanuje Ciro Immobile i ukoliko ode i Cerci, Torino će izgubiti glavnu napadačku snagu iz prošle sezone. Kao pojačanja za novu sezonu dovedeni su Fabio Quagliarella iz Juventusa, na posudbu iz Napolija stigao je Omar El Kaddouri, dosta se očekuje i od Juana Sancheza Mina pristiglog iz Boca Juniorsa kao i od Rubena Pereza (posudba iz Atletica), Antonija Nocerina (posudba iz Milana) te Christiana Molinara (Parma).

Dres Torina nosi i hit bek sa Svjetskog prvenstva u Brazilu Matteo Darmian koji je odigrao odlične utakmice u dresu talijanske reprezentacije i pobudio interes velikih klubova. Sve ponude koje su nakon SP-a došle za Darmiana glatko su odbijene, Torino ga želi i dalje u svojim redovima ili barem dok ne dođe ona "nemoralna".

U posljednjem susretu protiv Brommapojkarne Torino je igrao u sastavu: Padelli, Moretti, Bovo, Molinaro, Darmian, Glik (Jansson 81), Nocerino, Ruben Perez, Benassi, Barreto (Martinez 63), Larrondo (Quagliarella 54)

Žuti vukovi na pogon Mutua

Rumunjski Petrolul je idealan protivnik za podcijeniti ga pa dobiti "po ušima". Rumunji imaju vrlo dobru momčad, iskusnu, s dosta igrača koji imaju u nogama jake utakmice i Modri su izvukli najtežeg protivnika. Možda bi čak i Rostov bio bolji izbor od opasnog Petrolula.

Od svibnja ove godine i poraza krajem prvenstva od Constante, Petrolul bilježi samo pobjede. Gledajući pripreme, Europu i prvenstvo, ima tek jedan remi u prvom susretu protiv Viktorije iz Plzena koji su Česi izborili u sudačkoj nadoknadi te poraz od Universitatee Cluj u Kupu gdje nisu nastupili oni najbolji već je Razvan Lucescu na travnjak izveo rezervnu momčad. Sve ostale protivnike poslao je pognute glave s travnjaka.

Među njima je i Dinamo koji je na početku priprema u Sloveniji igrao s ovim protivnikom i izgubio 2:0. Sjećamo se te utakmice po majstoriji Adriana Mutua koji je svladao Ježinu za 1:0 nakon čega Dinamo nije uspio uzvratiti. Petrolul je već tada pokazao da je ozbiljna momčad i treba ga itekako respektirati.

U novu sezonu u Ploiestiju ulaze s ciljem osvajanja naslova prvaka Rumunjske. Steaua je izgubila dosta igrača, Petrolul je dodatno osnažio momčad i nada se iskoraku. Kako je sezona počela, to ne bi bilo nikakvo iznenađenje.

U Europi je rutinski odradio posao protiv albanskog Flamurtarija, a zatim je u Plzenu pregazio domaću Viktoriju, klub koji je igrao Ligu prvaka. Tih 4:1 u Češkoj dodatno su upozorenje za Dinamo.

Iako je već u poznim godinama, Adrian Mutu je pravi gazda ove momčadi. Ne samo autoritetom već i igrom, bio je ključna karika u izbacivanju Viktorije i na kapetana će trebati obratiti posebnu pozornost. Vrlo opasan je i Urugvajac Juan Albin, igrač s velikim iskustvom igranja u španjolskoj Primeri, zatim izraelski napadač Toto Tamuz koji je ove sezone postigao već četiri gola u šest utakmica.

Ambiciozni Rumunji protivnik su koji nije bio baš najpoželjniji u ovom ždrijebu, međutim bit će pravi ispit za Modre. Svakako je bilo boljeg izbora, ali ždrijeb je odlučio kako je odlučio.

Posljednji susret protiv Viktorije Petrolul je odradio u sastavu: Pecanha, Alcenat, Alves, Gerson, Fanchone, De Lucas, Hoban, Nepomuceno (Mustivar 64), Mutu (Albin 73), Teixeira (Marinescu 83), Tamuz.

Kalinić, Bartulović i Strinić ponovno u Poljudu

Trojica bivših igrača Hajduka vraćaju se u Split i tražit će prolaz protiv svojeg bivšeg kluba. Mladen Bartulović, Nikola Kalinić i Ivan Strinić prijetit će Hajduku.

Iako je politička situacija u Ukrajini teška i neizvjesnost vlada na svakom koraku, momčad Dnipra nije se rasula kao neke druge. U odnosu na prošlu sezonu klub je napustio Brazilac Giuliano koji je bio među glavnim igračima kluba, no ovo ljeto je prodan Gremiju.

Dobra vijest za Mirona Markeviča je da su u klubu još uvijek Jevhen Konopljanka i Brazilac Matheus, dvojica glavnih igrača o kojima ponajviše ovisi igra Dnipra.

Konopljanka je u već nekoliko navrata bio na izlaznim vratima kluba, jednako kao i Ivan Strinić koji je ovog ljeta trebao preseliti u West Ham, ali obojica su još uvijek u klubu.

Dnipro je vrlo kvalitetna momčad s nizom igrača velikog internacionalnog iskustva. Tu su još i Jevhen Seleznjov, Roman Zozulja, Jaba Kankava, Artem Fedeckij, Ondrej Mazuch, Jan Laštuvka, redom igrači koji su već ostvarili zavidnu karijeru.

Nakon što je prošle sezone ispustio naslov prvaka u posljednjim kolima serijom neočekivanih kikseva, Dnipro je završio u kvalifikacijama za Ligu prvaka, međutim nije uspio eliminirati Kobenhavn. Prvi susret završen je bez pogodaka, a onda su Danci na svom travnjaku slavili s 2:0.

Momčad s hrvatskim štihom ugostit će Hajduk u Kijevu i u susret će ući kao favorit. Međutim, bez obzira na težinu posla, Hajduk u uzvratu u Poljudu nije bez šansi.

U uzvratu protiv Kobenhavna Dnipro je nastupio u sastavu: Bojko, Fedeckij (Gama 75), Mazuch, Douglas, Polovij, Matos, Kankava, Politilo, Bartulović (Seleznjov 46), Konopljanka, Matheus (Kalinić 54).

Hrvati ponovno u Transnistriji

Najmlađi od hrvatskih protivnika u play-offu Europske lige je Šerif, klub iz Tiraspola, moldavske pokrajine Transnistrije, koji još nije niti punoljetan. Osnovan je 1997. godine od strane lokalnog moćnika Viktora Gusana, a posljednjih godina dominira moldavskim nogometom.

Sjećamo se Šerifa jako dobro, ne tako davno eliminirao je Dinamo u pretkolu Lige prvaka nakon izvođenja kaznenih udaraca, no bez obzira na to Rijeka je najbolje prošla od svih hrvatskih klubova.

Jedan od najboljih igrača Šerifa proteklih sezona, Miral Samardžić, danas je u svlačionici Rijeke, a u Moldaviji su doveli dobru zamjenu za njega. Iz rumunjske Astre stigao je Andrei Muresan koji bi trebao nadoknaditi odlazak Slovenca.

Prva zvijezda momčadi je Brazilac Cadu, tu je i lijevi bočni Joaozinho koji je stigao na posudbu iz Brage, u Portugalu je pronađen i zadnji vezni Leonel Olimpio, prošle sezone standardan član prve postave Vitorije iz Guimaraesa te vratar Matias Degra koji je branio za Pacos Ferreiru.

Opasnost će prijetiti od još jednog novopridošlog igrača i to Nizozemca Freda Bensona koji je prošle sezone bio član Zwollea, momčadi koja je uzela Kup pobjedom protiv Ajaxa u finalu. Benson je vrlo dobro igrao u početku sezone, međutim kasnije mu je minutaža pala i ovo ljeto promijenio je klub.

Armadu očekuje zanimljivo putovanje do Transnistrije, a Rijeku očekuju dva zanimljiva susreta u koje ulazi kao favorit. Bez obzira na taj status, morat će biti oprezna.

Šerif je u play-off došao nakon poraza od Slovana iz Bratislave u trećem pretkolu Lige prvaka. Presudio je prvi susret u Bratislavi gdje je Slovan bio bolji s 2:1 nakon čega je Šerif odigrao tek 0:0 na svom travnjaku. Prije toga je izbacio Sutjesku s glatkih ukupnih 5:0.

Protiv Slovana nastupio je u sastavu: Degra, Balima, Metoua, Muresan, Joaozinho, Blanco, Issa, Ghinsari (Henrique 46), Cadu, Ricardinho (Olimpio 57), Benson (Potiguar 61).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sportoz09.08.2014. u 12:47
    Vjerujem u dva prolaza, mada ne bi bila senzacija da prođu svi, ali ni da ne prođe nitko - nažalost.
    sportoz
  • Obrisan korisnik09.08.2014. u 11:26
    Sve u svemu solidan ždrijeb! Očekujem da će Dinamo i Rijeka svakako proći jer su kvalitetniji od svojih protivnika. Hajduk, iako kvalitetom inferioran, ima velike šanse zbog stanja u Ukrajni, a tome u prilog govori i da je Split izbacio Černomorec. Split ima daleko najtežeg protivnika i nema što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2014. u 20:09
    ta "nikakva liga" je eto na pragu da imamo četiri kluba u skupinama EL-e, a a uz malo sreće svi mogu proći jer niti jedan od protivnika nije nepobijediv. split je već pokazao da može protiv jačeg, rijeka ima najlakšeg protivnika možda, a prošle godine su i jačeg izbacili, hajduk se mučio s lošim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2014. u 17:57
    atraktivni protivnici za Splićane
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir08.08.2014. u 17:52
    "Petolul se nesmije podcijeniti"!!??!??? Taj Petrolul je dobio dinamo sada na pripremama 2:0 šta ga se onda ima podcijeniti. Oni su bolji od dinama...........Rijeku pomazilo u ždrijebu, mogli su puno gore proći. Siguran sam za njih da prolaze.......Hajduk i RNK dobili teške protivnike... [više na forumu]
    Mithrandir